Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, před rokem se k nám nastěhovala teta jenom dočasně protože ji v tu dobu umřel její manžel se kterým žila v bytě asi 30 let . Jelikož se s tím nedokázala vyrovnat a tetě je stále smutno, tak jsme ji nabydlí aby zatím bydlela u nás a aby v bytě nebyla sama než se z toho smutku dostane.
Bydlíme v rod. domku se zahrádkou a když jdeme s manželem ráno do práce, tak teta jen tak nechce sedět, aby na nic nemyslela, tak se nám sama nabídla, že nám bude pomáhat se zahrádkou co bude třeba, že se potřebuje odreagovat a hlavně aby se zklidnila prací na zahradce.
Když naši sousedi zjistili, že naše teta bydlí u nás jen dočasně, a navíc teta se ze sousedy tady vůbec nebaví protože zjistila, jak se tady mezi sebou všichni jenom pomlouvají a rádi se vnucují a hlavně jenom sbírají drby.Když teta dělá něco na zahrádce např. okopáva záhony, nebo když zaléva květiny, tak naši sousedi hned hlasitě mezi sebou komentují že už zase prý naše bláznivá teta, okopáva, už zase naše blánivá teta, zelévá, už zase klepe běhoun, už zase věší prádlo, kdykoliv něco tady naše teta dělá na zahrádce, tak ihned vše sousedi hlasitě komentují a stále se do ní naváží nevhodnými slovy.
Nechápu, co to máme za sousedy že si neumí hledět svého a stále vše jen komentují co teta dělá a jak to dělá. S manželem jsme si mysleli, že tetě nějak pomůžeme aby nebyla sama, ale ted jí zase dělá starost naše drzí sousedi. Zrovna dnes dopoledne teta mi volala do práce a plakala mi do telefonu, že opět si do ní rýpli sousedi a stále jí otravují při pobytu na zahradě nevhodnými slovy. Sousedům jsme vynadali aby si hleděli své práce a nechali tetu na pokoji. Sousedi to stále porušují a tetu stále uráží a provokují. Nevíme, co s takovými sousedy když si nedají slušně vysvětlit, jak se mají chovat ke starší paní která jim nic nedělá a nevšímá si je a dělá si jen svojí práci na zahradě.
Ještě mi kolegyně s práce poradila abychom koupili nějaký dobrý diktafon aby teta si mohla nahrávat při pobytu na zahradě naše sousedy jak jí uráží a slovně provokují . Proto bych vás chtěla požádat a poprosit jestli byste mi tady někdo neporadil jaký diktafon kvalitní bychom měli shánět že skutečně takto sousedi si na tetu dovolují abychom zachytili důkaz že si nevymýšlí a že se možná jedná o šikanu. Předem moc děkuji.
Dobrý den. Také tom cítím trochu závist ze strany rýpavých sousedů. Mysleli jste to dobře, aby teta přišla na jiné myšlenky a nebyla na svůj smutek sama. S diktafonem neporadím, snad poradí jiný odborník na toto zařízení. Mě napadla možnost, pořídit tetě třeba špunty do uší. Aby sousedy neslyšela a v klidu je mohla ignorovat a užívat si relaxu na zahrádce. Musí to pro její psychiku být náročné, když se má ještě zabývat takovými sousedy. Přeji vám všem, abyste to zdárně vyřešili a měli jste klid.
A ty sousedé jsou nějací mlaďoši nevychovaní? Ale jestli jsou zase starší, tak je to ještě horší. Co to oznámit na policii, tím že vaši tetu slovně ponižují a to se rovná šikanování. Neboť ten člověk psychicky trpí a neumí se ani bránit nebo se bojí. Ještě bych dodala, jak teta stále doma pláče, navíc jí zemřel manžel a máte strach, že z toho veškerého stresu onemocní nebo si něco udělá.
A co vy myslíte, proč se tak na vaši tetu zaměřili?
A to je snad problém zbudovat si 2m neprůhledný plot?Ploty mohou být klidně i dva paralelně vedle sebe,na svoje pletivo pověsím cokoliv neprůhledného a hotovo.Jinak samozř.existují i estetičtější a bytelnější varianty,taky ale dražší.Izolovat se od obtížného hmyzu něco stojí,ale je to vždy základ.Gabion,bet.panelový plot,zídka kamenná etc.,etc.Ciao!
Diktafon nejspíš nebude nic platný, není konstruovaný na nahrávání na dálku a nějaké směrové nahrávání bude stát minimálně desetitisíce.
Zkusil bych si sám nenápadně ověřit tetino tvrzení a pokud budu vědět, že je to pravda, zazvonil bych na sousedy a v klidu jim vysvětlil situaci. Úmrtí v rodině, psychický stav tety, kterému moc nepomáhají jejich poznámky a prosba, zda by toho mohli zanechat. Vždy je dobré mít se sousedy alespoň nějaké vztahy, válčit s nimi přes soudy nikdy nic nevyřeší, jen to stojí hromady peněz.
A neslo by, ze by jste vy nebo vas manzel obetovali jeden den dovolene a zustali skryte doma a situaci pozorovali? Teta muze jit na zahradu a vy zjistite jak to vlastne je..
Krásný večer všem , ano včera jsme se dohodli s manželem i s tetou, že si manžel vezme dovolenou a bude sledovat situaci jak se sousedi chovaji k tetě když je na zahradě sama, tak uvidíme jak to vlastně je. Jinak první rok když ji manžel umřel tak plakala skoro každý den, ale ted už je to mnohem lépe protože se necítí být tak sama od te doby co bydlí u nás Jinak se teta chová úplně normálně ráda pracuje na zahradě mezi květiny je to pro ni takový relax. Problémy s ní nějak nemáme až na ty naše sousedy protivný nemají rádi klid a pohodu, hulákají mezi sebo na zahradě jak přes týden tak o víkendu je to rušná rodina. Když jsme se poprve nastěhovali do rod. domku, tak hned už třetí den na nás sousedi zvonili abychom při rekonstrukci domku nedělali velký rámus i přes den že prý chtějí mít na zahradě klid. Přitom sousedi každou chvíli řežou dříví, sekají trávu, vrtají stále do něčeho a nás by chtěli přes den omezovat .
Manžel sousedům slušně sdělil, že se nenechá od nich za bílého dne omezovat že nikdo za nás rekonstrukci staršiho domku neudělá že na to máme právo. Od té doby sousedi jsou na nás protivný a všechno jim vadí i to že si zamňouká naše kočka . Nesnesou když si soused něco na zahradě nebo na domku zvelebuje po svém, hned už vás pomlouvají po ostatních sousedech, že nám tady dělají zedníci rámus a bordel atd. atd. Přitom jsme všem sousedům hodili do schránky v tu dobu lístek že se omlouváme předem za hluk při rekonstrukci domku. Zedníci vždy skončili prací ve 20.00hod. To aby sousedi měli klid a aby nebyli řeči že zedníci pracují až do 22.00hod. letního času .
Sousedům jsme se stejně nezavděčili že po 20.00 hod. byl klid stejně nás pomlouvali vždy si na vás něco najdou i s tím,že jim nic neděláte. Sousedi se nám ani jednou neomluvili že budou dělat hluk tři dny za sebou řezáním dříví to je podle nich v pořádku oni můžou všechno prý vše mají dovoleno jako starousedlíci. Od té doby si hledíme svého a sousedů se vůbec nevšimáme jenom se pozdravíme a to je vše.
Už jsem to psal několikrát, ale po přečtení Vašeho příspěvku se potvrzuje jedna věc. Češi mají jednu zvláštní vlastnost, starají se o druhé tam, kde to není potřeba. Bohužel to "starání" je často v negativní rovině a lidi nedokážou pochopt, aby si každý hleděl svého. Neříkám, když slušně pozdravím a zeptám se jak se daří. Ale takových případů je hodně málo. A rada? Bohužel mě žádná zatím nenapadá, abych neporušil pravodlo této poradny. Snad jen sousedku ignorovat a časem ji to omrzí. Bez soupeře se hraje dost těžko...
Nevím co s takovými sousedy. I sebelepší diktafon vám nezaručí bezproblémové sousedy. Co uděláte s nahrávkou? Bude se teta soudit?
Pokud tetu nemáte u vás na dožití, tak by se měla vrátit do svého bydliště a vás jen navštěvovat. Měla by se naučit řešit své věci a nespoléhat ve všem na vás, prostě být samostatná (pokud to zdravotní stav dovolí)..
Řešení s diktafonem a právníky mi příjde docela dost mimo. Ať si teta na zahradu vezme sluchátka, nikoho tak neuslyší a ať si nikoho nevšímá. Nějak si neumím představit, že by sousedi trávili svůj čas urážením pokud by viděli že to s dotyčným nic nedělá. Celá ta situace mi ale příjde divná.
S tím diktafonem bacha, mohlo by se to otočit proti Vám, pokud byste nahrávali sousedy bez jejich souhlasu (který Vám zřejmě nedají, že) a ještě k tomu na jejich pozemku.
Teta má v plánu že pokud bychom sehnali dobrý diktafon tak by nahrávku chtěla předat právníkovi a on prý posoudí jak by se tento problém řešil zda se jedná o šikanu ze strany sousedů. Nahrávku prý chce předat právníkovi aby věděl že si to vše nevymýšlí že se to skutečně děje. Teta si myslí, že sousedi ji chtějí psychicky zlomit proto ty hlasité a neslušné komentáře. Proto nás žádala abychom ji sehnali kvalitní diktafon když ona je tady celý den sama po dobu když jsme v práci při odpoledních směnách tak abychom ji prý věřili.
Naši sousedi se neseriozně chovají takže tetě věříme že ji stále obtěžují i stím, že si jich nevšimá nevíme, co tím sledují. Asi mají málo starosti a přes den asi nemají co dělat že druhým rádi bezdůvodně znepřijemňují život.
Mě tedy celý ten Váš příběh připadá divný.
Teta ať Vám tedy pomůže s domácností, uklidí, vyžehlí, uvaří, vyluxuje, prostě se zdržuje doma.
Proč by sousedi chtěli tetu psychicky zlomit?
Teta klepe běhoun - vy nemáte vysavač?
Teta může být na zahrádce s Vámi, když přijdete z práce, nebo dopoledne, když máte odoplední směny, a nyní tam přece ještě není tolika práce /zalévat květiny?/.
Kromě toho si myslím, že těžkou práci na zahradě má dělat manžel. Neudělali jste si z tety služku na práci doma i na zahradě?
Také si myslím, že by se už měla vrátit do svého, normálního života.
Jak vůbec sousedi vědí, že to je Vaše teta a že není normální?
Možné řešení - zbudovat vysoký plot, nebo teta se bude muset postarat o zahrádku za vaší přítomnosti, nebo Vás navštěvovat o víkendu, nebo když jste doma.
Moc tomu nevěřím, že sousedé stále šmírují, kde se právě teta nachází a co právě dělá.
Je teta opravdu zdravá?
Pro lipanek, nevíme, co je na tom příběhu divného. Jasně jsem napsala, že tetě zemřel manžel a že my jsme ji podali pomocnou ruku v době smutku . Ten kdo to nezažil když někomu zemře blízký člověk tak to nepochopí.
Jelikož bydlíme s manželem my dva tak jsme to poměrně uvítali, že nám teta pomůže na naši zahradě protože ona sama od sebe se nám nabídla, že nám bude takto pomáhat na naši zahradě s lehkou prací. Nevíme, jakou těžkou práci myslíte, když teta pouze zaléva záhonky, pleje záhonky, okopáva záhonky,nebo sem tam hrabe někdy listí, samozřejmě když je třeba udělat na zahradě težkou práci např. rytí, nebo odvoz kolečka z hlínou, tak manžel jde a hned to udělá. Také nevíme, jak jste na to přišel nebo přišla, že s tety děláme služku na práci doma i na zahradě. Co pak vy si doma nepomáhate vzájemě? Podle nás je to běžné že si v rodinách vypomáhají mezi sebou.
Když k nám teta přijela, tak se ji moc u nás líbilo že má svůj klid a že může něco dělat dobrovolně na zahrádce.Ale když zjistila, že sousedi po ní neustále koukají, celý den sledují ze všech stran a ještě do toho vše hlasitě komentují, aby to teta slyšela tak, aby ji zkazili pobyt na naši zahradě. Když nám to vše teta řekla tak jsme posoudili, že nám sousedi zřejmě asi závidí že nám teta takto ochotně pomáha, dobrovolně a že má chut a radost s námi tu být .
My jsme vám psali z toho důvodu že jsme chtěli poradit ohledně diktafonu kvalitního který by tyto urážky a provokace a nechutné poznámky vůči tetě diktafon zaznamenal. Nevíme, komu by se to líbilo kdybyste měli celý den poslouchat kdykoliv se objevíte na zahradě, nechutné poznámky a provokace od sousedů který se vůbec ničeho neštítí. Sousedi šli nedávno do důchodu tak se nudí asi nemají co dělat tak sledují okolí chtějí být zajímavý a středem pozornosti.
A jak jste na to přišla nebo přišel, že teta není normální? a že by se teta měla vrátit do normálního života . A jak vůbec víte, že naši sousedé jsou normální? podle nás normální soused si bude hledět svého a nebude zasahovat do sousedských práv a šikanovat takto souseda. Diktafon by ukázal pravdu kdo koho šikanuje a šmíruje. Zrovna kde se právě teta nachází a co právě dělá. Také nevíme, proč píšete, o tetě zda je teta zdrava? Ona se pouze brání a to by udělal každý.
Ano, ptala jsem se, jestli opravdu teta nemá nějaké problémy, psychického rázu, jestli se opravdu ti sousedé takhle chovají, jestli to nejsou nějaké bludy tety.
Ti sousedi se takhle dovolují i na Vás?
Každý to snášíme jinak, možná, že se sousedé snaží jenom zapříst hovor a čekají, že se teta začne bavit a ona to bere jako nátlak. Já kdybych něco zalejvala, tak se sousedy začnu komunikovat, jak je potřeba zapršet, anebo místo toho, aby rostla mrkev, tak roste plevel atd..
Také jsem vdova /63 let/ a žiju sama, a musela jsem to zvládnout hned po úmrtí, nikam jsem se nestěhovala. Proto další moje indicie, jestli se u tety neobjevuje začátek nějaké nemoci.
Takže jinak omluva, jak se říká, podle sebe soudím tebe, holt jsme každý jiný.
Naopak, já bych zase nedokázala chodit po advokátech s nahrávkou a stěžovat si na sousedy a myslím, že to teta nedá ani ona sama. To jsou jenom řeči.
Teta asi neví, kolik dneska stojí právníci. Budou to vyhozené peníze za nějaký takový nahrávací přístroj.
lipánek : nedá mi to a musím se zastat madlen. Proč by se teta nemohla zdržovat a dělat na zahradě ,kdy chce? To by snad mělo být sousedům jedno, ne? Pokud neřeže na cirkulárce, netluče kladivem do železa celé dny,nevynáší za horkého poledne žumpu atd.tak se jich to netýká. Třeba ale čekají, že se s nimi skamarádí a budou se bavit, jen nevědí,jak na to a volí nevhodný a urážlivý postup. Každý smutek prožívá jinak, každý se se ztrátou milovaného člověka vyrovnává jinak,první týden po náhlé smrti manžela jsem byla jako úplně jinde,teprve časem jsem se začala smiřovat se skutečností. Jinak diktafon zachytí zvuky z okolí, ale to dokáže i mobil. Nahrávala jsem si tak přednášky na školení, venku písničky u ohně atd. Alejá vždycky říkám, že je lepší se sousedy vycházet v rámci možností slušně, nikdy člověk neví, kdy bude někoho potřebovat. I přesto ale myslím, že s někým se prostě vyjít nedá a je to škoda.Po smrti manžela bývá skoro každá vdova rozhozená, ve stresu , kolikrát v depresi.Teď jsem si přečetla váš druhý příspěvek a musím s ním souhlasit skorio ve všem.
Lipanek: Doporučuji vam přečist si knihu Sociopat odvedle. Anotace:O sociopatech jsme zvyklí přemýšlet jako o násilnících, ale v Sociopatovi odvedle nám Martha Stoutová, psycholožka z Harvardu, odhaluje, že šokující čtyři procenta běžné populace – tedy jeden člověk z pětadvaceti – trpí často nerozpoznanou duševní poruchou, jejíž hlavní symptom je absence svědomí. Jsou to lidé, kteří vůbec nedokážou cítit stud, vinu nebo výčitky. Jeden z pětadvaceti lidí je tedy skrytý sociopat. Můžou to být vaši kolegové, sousedi i rodina. A dokážou doslova cokoli, aniž pocítí jakoukoli vinu.
Tak jsem to přečetla celé a nejvíc se mi líbí ta sluchátka pro tetu. Těm sousedům jde o to, aby tetu vytáčeli blbými poznámkami. Nevšímala bych si jich, nasadila sluchátka, třeba s dobrou hudbou, a pustila se do práce. Ono je to přejde provokovat, když nebude reakce... Nějakými pokusy o nahrávku je ještě víc naštvu a bude to na další roky nepřátelství.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.