Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vliv prachu doma na člověka

Od: nejlepsiblazen odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, když nebudu luxovat a vytírat pokoj tak zvýší se mi riziko onemocnění virózou nebo bakteriozou?

Zvýší se riziko vzniku rýmy nebo podobný onemocnění dýchacích cest?

Podle mě s obří pravděpodobností se to riziko zvýší ale doufám že ne.

Pokud se špatný bakterie a špatný viry množí více v prachu a pozitivní bakterie nebo viry se v prachu moc nemnoží tak to třeba neznamená že je větší riziko že člověk onemocní když by žil v tomto prostředí třeba to nějak imunitní systém vycítí a přizpůsobí se nové hustotě špatných virů a bakterií v pokoji.

Prosím vědeckou odpověď a né odpovědi "Vytírej lenochu" nebo "Ti bude smrdět pokoj!".

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona
hodnocení

4x

Jsme jen laici, ne vědci. "Vytírej lenochu!" ;)

Prach sám o sobě škodlivý není. Jsou to pozůstatky naší činnosti a existence. Tvoří ho kožní buňky, vlákna z oblečení, nečistoty přinesené z venku... Celkem dost lidem se časem rozvine alergie. Mohou za to roztoči a plísně, pro které je prach živnou půdou. A celkem dost lidem to nezpůsobí nic (nebo si toho nevšimnou). M.

hodnocení

4x

Přiměřené množství prachu je nejvhodnější, málo i mnoho škodí. Mnoho neměněného prachu pravděpodobně vyvolá alergii. A taková sliznice nereaguje správně na viry a bakterie. Sladněji pak "něco chytíte" ..

nejlepsiblazen
hodnocení

Co když mám alergii na prach? Ani neberu lék na alergii jak bych měl a hodně dlouho jsem nevytíral a ani neluxoval možná déle než měsíc. Když mám alergii na prach tak mi to tu alergii už vyvolat nemůže nebo může to zhoršit stav alergie?

nejlepsiblazen
hodnocení

Dokonce ani nevětrám a nemám moc důvod když bydlím sám v pokoji. :D

nejlepsiblazen
hodnocení

Ale když mluvim do mikrofonu občas za čas který si dám před sebe který má i pop filtr tak spíše mi přijde že z něho akorát chytám rýmu někdy. Možná je ten pop filtr zaprášenej ale nevím. Ale dneska jsem do něj zrovna mluvil a cítil jsem se trošku hůř malilinko a možná jsem kvůli tomu 1x kýchnul a ten popfiltr nečistím přes více jak 2 roky. Tak asi jsem tak nějak odolný na prach nebo ne? Mě jde o to abych nebyl častěji nemocnej když bych nevytíral, neluxoval a spíše jenom větral.

Nebudu častěji nemocnej když nebudu provádět tyto úklidové činnosti?

tojefuk
hodnocení

1x

Připomělo mi to, že když v létě vhodně svítí sluníčko tak je proti světlu krásně množství poletujícího prachu vidět. Nevšiml jste si toho někdy někdo?

nejlepsiblazen
hodnocení

Myslím že já jo, myslím že na podzim před zavřenýma dveřma na balkón lze vidět poletovat u nás v doma prach protože na tom místě dopadá světlo od slunce na podlahu. Nevím proč ale míval jsem nebo mívám takový nějaký dobrý pocit asi nostalgie nevím když na ten podzim uvidím tam to světlo nikdy jindy ho tolik doma snad nemáme.

hodnocení

0x
Bezsáčkový vysavač z teska za litřík prach jen rozvíří. Rozumný vysavač musí mít jednorázový pytlík z netkané textilie+hepa filtr třídy H13 bude naprosto vpohodě i pro alergiky apod. Nehrotil bych to. Stačí 2xtýdně vysát a semtam samozřejmě utřít i prach. Ale vědecky jsem to fakt nezkoumal :)

hodnocení

0x

Všimla jste si, za jak krátkou dobu začne vysavač páchnout. V pytlíku téměř nic není a smrdí jako mokrý pes. Jsou to bakterie a roztoči, které jsme s prachem vysáli. Ty tak smrdí. A není dobré nechat je povalovat a množit se na površích bytu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]