Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý komín vložkovaný mědí - lze užívat?

Od: s4r odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

Při rekonstrukci stoletého domku jsem narazil na starý cihelný komín s jedním průduchem 15x15cm, výška od sklepa po ústí komína cca 9m, který jsem plánoval využít pro krbová kamna po provedení vymazání komína. Při bližším ohledání a náhlédnutí starými zděřemi jsem zjistil, že komín byl vložkován měděnými falcovanými rourami o průměru 120mm a následně shora částečně zalit betonem. Takto upraven se od 70. let používal k topení plynem. Současný normový požadavek na vložku toto řešení nesplní (min. kruhový průměr pro tuhá paliva 140mm, navíc užití mědi je dnes již diskutabilní). Snese fyzicky měď občasné zatopení v kamínkách o jm. výkonu kolem 5kW? (např Thorma Bozen atp.) Předpokládám že teplota v komíně by měla být zhruba na čtvrtině až polovině teploty tání mědi, navíc se podobné roury používaly jako kouřovody u starých plynových kotlů několikanásobného výkonu a držely po desetiletí.
Počítám s pořizváním kominíka, kde však předpokládám, že do revize připojení kamen na takovýto komín se mu nebude chtít, s ohledem na rozpor s předpisy. Další vložkování tohoto komína již takto není možné a zbourání a nová stavba komína uprostřed dispozice ve styku 3 stěn se mi také nezdá jako šťastné řešení.
Má vůbec smysl snažit se to dále řešit, nebo mám rovnou vzdát sen o občasném pohledu do kamen v obýváku a komína si nevšímat? :)

Díky za rady, názory a podněty.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

0x

měděná roura to fyzicky snese určitě, protože teplota tání mědi je tuším 1080oC. Takovou teplotu spalin vydolujete z kamen snad tak leda někde v koksárně.

Já vidím jiný problém. Kamna pro svoji funkci potřebují jakýsi předepsaný statický tah komína. Kdybyste teplotu spalin vyhnal na čtvrtinu teploty tání mědi, dostanete statický tah 170 Pa. To je trochu moc. Vaše vyhlédnutá kamna potřebují statický tah jen 12 Pa, to by znamenalo snížit teplotu spalin na méně než 40oC.

Radím : Kamna si klidně připojte, klidně si jimi přitápějte, ale budete je muset přidusit. Účinnost asi půjde do háje.

jendad
hodnocení

0x
Problém z tahem rozhodně nebude. Jste ale limitován velikostí odkoureni. Tudíž musíte mít kamna s průměrem těch 120mm. Asi by bylo lepší delší roura od kamen, ta vám sníží teplotu spalin do komína a klapku na kourovod dejte hned za kamna. Ta vám sníží tah. Podívejte se na kamna, která mají sekundární spalování. Ty můžete dusit - pomalé a čisté spalování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]