Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám na svém soukromém pozemku septik cca 50 let,na který jsou napojeni tří sousední domy.Nemáme žádnou smlouvu ani věcné břemeno.Starám se o něj celá léta sama,nikdo mi na něj nikdy nepřispěl.Poslední roky mi občas jdou fekálie dřezem,jelikož je septik zastaralý,tak jsem požádala starostku,abychom se všichni mohli připojit na obecní kanalizaci,ale ta mě odmítla s tím,že to není možné!Nevím si rady,chtěla bych septik zrušit.Už jsem s tím obeznámila sousedy,ale oni o tom nechtěli ani slyšet a nechtějí se o tom vůbec bavit.Jen mi vyhrožují právníky.CHci, aby si tedy udělali svůj septik a nebo se domluvili se starostkou o připojení na obecní kanalizaci.Tyto mé požadavky trvají již cca 6 let,starostka mě nutí,abych to i nadále trpěla a vůbec neřeší možnost připojení na obecní kanalizaci.Už jsem z toho zoufalá,jelikož jsem sama a starší!Moc děkuji za vaší pomoc s tímto problémem!Eva
Nemáte žádnou smlouvu..ale máte vydržené věcné břemeno.
Pokud je v obci SPLAŠKOVÁ kanalizace, tak se na ni dokonce MUSÍTE připojit..a ne že ne (ať se starostka staví na hlavu).
Že 50 let sratý septik už moc funkční nebude si nedělám iluze, stejně jako o jeho vodotěsnosti.
Případně si Vy udělejte vlastní ČOV (ale opět jen v případě, že obecní kanalizace není splašková) a sousedůn nechte "jejich" septik (byť bohužel na vašem pozemku) a ať se starají.
Bylo by také možné, pozvat na kontrolu RŽP, jenže tu pokutu byste mohla dostat bohužel Vy.
Ano, nejsem právník... Ale nějaké podobné spory už jsem z hlediska své profese zažil.
Nicméně ani před 50 lety se septik nedal postavit "jen tak"...a ani se na něj "jen tak" nemohl napojit každý koho to napadlo.
Mohu jen odhadovat, že se jednalo např. o tři domy, které stavěl jeden investor (JZD, obec...a co já vím kdo ještě) a likvidaci splaškových vod měli společnou pro všechny domy.. No a "teď" (nevím kdy) došlo k nějakému rozdělení...prodeji..a co já vím ještě k čemu. A septik se samozřejmě neřešil
Chyba ale může být na tolika stranách, že těžko předjímat jak situace dopadne.
Paní Evo, nezávidím vám vyřizovat takový problém. Asi jako ženská bych tohle vyřizování nechala na těch, kteří jsou napojeni na septik. A to tím, že bych jim zaslala doporučený dopis s dodejkou asi v tomto znění.
Dávám vám na vědomí, že dne 1.9. 2020 dojde k odstavení septiku na soukromém pozemku, par. číslo xxx pro havarijní stav. Víc bych nerozepisovala. Věřím, že by se věci daly do pohybu i bez vás.
Co bych dělala po 1. 9. 2020 nevím, to by vyšlo z reakcí uživatelů.
Jednu kopii bych zaslala starostovi.
Mne by zajímalo,jak pak chcete septik odstavit?To do toho potrubí od sousedů strčíte hadr,nebo něco?Já myslím,že by se mělo sousedům napsat,co a jak se bude dělat,co se stane,když na wc spláchnou a potrubí bude odpojené.Pokud by soused dělal frajera a neměl zájem to řešit,odkopal bych sousedovo potrubí na hranici pozemku,ucpal potrubí montážní pěnou a díru zasypal.
a jak vás paní starostka nutí tento stav trpět? na ostatní bych se neohlížel a udělal bych to následovně doporučeným dopisem s dodejkou upozornil ostatní sousedy napojené na onen septik i úřad na skutečnost že k 1.6.2020 dojde ke zrušení stávajícího septiku na parcele té a té z důvodu havarijního stavu (pokud bych měl peníze na zbyt zavolal bych znalce na posouzení stavu septiku posudek by se hodil pro případ soudu) zároveň je vyzval aby se k tomu datu odpojily a zažádal správce kanalizace o připojení na splaškovou kanalizaci. vyřídil veškeré dokumenty k připojení,posléze zavolal instalatéra který vás od septiku odpojí a napojí vás na kanalizaci. k datu 1.6.2020 bych zavolal fekál který vysaje septik a instalatéra který ho odpojí od ostatních uživatelů kteří se neodpojily a odpojené potrubí nechat zaslepit septik zrušit a udělat na místě septiku třeba altán nikdo vás nemůže nutit za něj platit odvoz fekálií ani starostka ještě bych ji pohrozil medializací
Paní starostka má asi ve vašich sousedech svoje známé,protože jde zcela otevřeně proti zákonu. Když je obecní splašková kanalizace,je povinost se na ni napojit.
Jak už bylo řečeno,doporučený dopis,že toho a onoho data dojde k odstavení septiku,septik vyčerpat,trubky zaslepit a se svýma lejnama,nechť si dělají co chtějí. Nechal bych jim nějakou adekvátní lhůtu aby se mohli přijpoji na kanalizaci,klidně pár měsíců a pokud nebudou reagovat,protstě trubku ucpat a to je jednat stejně donutí.
S právníky nic nezmůžou,protože právo je na tvojí straně,naopak by jsi je mohla soudit ty a to celkem o velké peníze za údržbu a vyvážení septiku který používali a na který nepřišpěli ani korunu. Myslím že když jim tímto pohrozíš,věci se dají do pohybu sami od sebe
Dobrý den,před třemi měsíci jsem se zde dotazovala na kanalizaci se septikem,na který jsou napojeny další tři domy a kterou musím trpět,kdy se ostatní nepodílí a mě jdou fekálie do domu.Radili jste mi jí uzavřít a nebo si říct o nájem za ní.Dala jsem tedy na vaše rady ,poslala dopisy a celou ji nechala opravit na svoje náklady.Nyní na mě poslali právníka,že jim to musím otevřít a trpět to.Že je tam po třiceti letech nějaký trpný nárok a obec připojení na kanalizaci je také nenutí,spíš naopak,jsou na mě všichni jako vosy!Že by obec musela udělat k nim novou větev tý kanalizace!Můžete mi prosím poradit,jestli to jde se tomu útrpného nároku nějak vymanit?Děkuji Eva
Dobrý den,vše jsem udělala podle vaší rady.Poslala doporučený dopisy o havar.stavu s tím,že budou připojeni pokud budou platit nájem za užívání a oni mrtvý brouci.Musela jsem to nechat opravit,když mi fekalie šly do domu!a už jsem je nepřipojila.Začal kolotoč .Starostka jim pomáhala ,nadávala mi,že co jsem si to dovolila a minulý týden mi došel dopis od právníka,že pokud to trpím více jak deset let,musím to trpět pořád .V dopise bylo to psaný,že jim neumožňuji vstup na pozemek a že se chtěli oni se mnou domluvit a další nesmysly!A že jim do týdne musím umožnit vstup na pozemek,aby zjistili,jaký je problém .Když moc dobře věděli z dopisu,co se děje.Udělali ze mě tu špatnou .A paní starostka kanalizaci ohledně připojení neřeší.A po hovoru s jejich právníkem ,který je odněkud. z Horaždovic,mi bylo řečeno ,že si ani nájem za provoz brát nemůžu ,jen mi ostatní musi zaplatit a podílet se na zaplacených fakturach zpětně za tři roky.Nic víc.
Stále mi není jasné, zda máte SEPTIK nebo ŽUMPU. Pokud mluvíte o pravidelném vyvážení, tak se zřejmě jedná o ŽUPMU, tedy jímku na vyvážení. Septik by měl přepad zaústěný "někam"...
Pokud je v obci obecní splašková kanalizace, pak se musí septik zrušit a odpady se napojí přímo do obecní kanalizace.
Vývoz žumpy bych ani omylem neplatil za 3 další bytové jednotky.., proč byste to měla dělat? Ano, i obsah septiku (kal) se musí čas od času vyvézt..
Ale stále si nejsem jist o čem je tady řeč.
Asi Vám nezbude, než si vzít právníka v oboru stavebního práva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.