Nejste přihlášen/a.
Ahoj, je tu další dotaz blba, kterej se pustil sám do něčeho co neumí ač elektrikář s praxí, podomítkové instalace nejsou moje parketa.
A teď dotaz. Doplňoval/posouval jsem v rekonstruovaném domě, kde jsou již hotové omítky včetně štuku, pár zásuvek a vypínačů. Po elektrické stránce všemu rozumím, ale jde mi o to, jak to nějak rozumně zase uvést do hezkého stavu kabely a krabičky jsem přichytil sádrou, celou drážku jsem zaházel a zarovnal jádrovou omítkou, ale nejsem si jistý jak postupovat s finálním štukem, aby mi nevznikl v místě drážky hrb. Protože teď mám jádrovou v rovině se zbytkem zdi. Vzít to trochu škrabákem a pak na to natáhnout a zahladit maliličkou vrstvu štuku? Nebo se to celé dělá jinak? Ohledně zedničiny jsem bohužel naprosto neznalý s rád bych si aspoň tyto běžné věci udělal sám
většina naštěstí bude schovaná za kuchyňskou linkou, tak tam si to vyzkouším, ale v obýváku bych to chtěl mít už trochu hezké
Budu rád za každé nakopnutí, díky
Dobrý den. Při štukování těch drážek je mimo pečlivého "sfilcování" do původní roviny zdi důležité použít štuk stejné kvality /vápno, cement/ a stejné hrubosti /zrnitosti/ jako původní štuk na stěně. Jakýkoli rozdíl bude vždy znatelný.
k "ferax" Tazatel bohužel neuvádí, jakou zrnitostí, hrubostí štuku je stěna štukována.Pokud pak použije na drážku podstatně jemnější štuk než je na okolí, tak to molitanem nespraví jako u hrubšího. To se pak ta drážka leskne " jak psí koule" i po přemalování.
Ona ta zrnitost štuků je přibližně stejná, pokud se použije továrně vyráběný štuk. Tak kup Keraštuk už hotový namíchaný v kýblu, jen rozmícháš a natáhneš, necháš chvíli zatáhnout a pak už jen hlaď pěnovým hladítkem, ne molitanem. Filcové můžeš taky vynechat. Dělám už jen zásadně pěnovým. Důležité je často vymývat hladítko od nánosů, aby bylo čisté, pórovité. To pěnové hladítko má oranžovou barvu.
Používám také lehčenou sádru ale Rotband a vypadá to, že to bude téměř stejná kvalita. Důležité je , že v jednom kroku se udělá vše, včetně drsného povrchu
A jen doplním, to zaházení drážek jádrovkou nechat pořádně vyschnout, celkem to rozpraská, ale pak už se to nehne a po natažení štuku OK.
Jinak napojení tak aby to nebylo vidět může být problém u stěn, kde už je více vrstev maleb. Může se to začít všelijak loupat atd.
Pak by bylo nutné celou stěnu přejet škrabákem a znovu naštukovat komplet.
Až mi hrb zaschne, tak mám takovou zednickou škrabku. Vypadá to jako prkno s tlustého dřeva, která má 6 vodorovných drážek a v nich jsou jakoby piulové listy jako má pilka na železo.
Tím ten hrb zeškrábnu a je rovina s okolní zdí.
Netuším, jak se to jmenuje jinak. Kdyžtak zedníci poradí.
Asi spíše ten škrabák na břizolit. No viz odkaz.
Tím tu svojí zednickou prasárničku parádně zprofesionálním. Akorát je všude více nepořádku, ale s tím se počítá. Na zeď budu pak koukat léta
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.