Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
poslední dobou čtu hodně článků o tom, že nopovka by se neměla používat jako svislá hydroizolace, že je to častá chyba. Jak bych měl tedy správně sokl či základy a část domu ve svahu?
Proti tomuto použití např. fasadnistudio.cz/... neno tom-builder.cz/...
nopovka...neměla používat jako svislá hydroizolace...
protože to není svislá hydroizolace, ale ochrana hydroizolace.
Použijte kvalitní vodorovnou hydroizolaci stavby, jako se to dělá u nových domů a nemusíte vymýšlet zbytečnosti s nopovkou.
A co to drenáž. Už jsem tady asi 100x četl rady, že drenáž je k ničemu. Jediná ochrana prý je, aby se voda nedostala k baráku. Tak se "odborníci" už dohodněte.
příklad, drenáž je k odvodnění pozemku, nikoliv k dopravě vody odněkud někam. Je špatné nechat vodu vsáknout do podloží, tam jí hromadit a pak jí nechat odtéci třeba drenážní trubkou. Nejlépe je hned na povrchu jí dostat pryč. Pokud je funkční hydroizolace domu, je zbytečné řešit vlhkost podloží a základů.
Ale to je na debatu asi tak půl hodiny.
Ten obrázek maloval někdo, kdo dostal nějaké podklady, jak to má vypadat. Nikoliv jak to funguje doopravdy. Je to komerční obrázek.
Před mnoha lety jsem vedl polemiku s Isoverem o jejích systému Stepkrok (tak nějak se to jmenuje), přesto že mi dal autor článku a obrázku za pravdu, stejně to nechali špatně, ale lépe se to ukazuje.
Ovšem mnozí to berou jako mustr a třeba vynaloží zbytečně náklady. To je stejně jako ti co nakupují u Vše v akci a nedaj si poradit. A když si natlučou hubu tak se chtěj soudit. A natlučou si ji znova.
V této otázce s Milanem ve všem souhlasím. Proč si vodu pouštět k základům, když může odtéci již na povrchu.
Zatím mě žádný zastánce této metody nevysvětlil, jak voda metr pod zemí pozná, že má natéci do děrovaný trubky? Je tam třeba půl metru široký pruh štěrku, v něm děrovaná trubka o průměru něco kolem deseti centimetrů, tudíž 40 cm mimo trubku, takže voda si vesele teče kam se ji líbí, trubka netrubka.
Navíc jak teče voda děrovanou trubkou? Nateče vrchem a spodem v další díře zase vyteče ven, hezky až na nějakou nepropustnou vrstvu. Tam se začne hromadit a pak v nejnižším místě kamsi vyteče.
jenyku, jsme na tom stejně, slova Vámi napsaná používám taky. Ale nevěřil byste, kolik zákazníků u nás mi nevěří, a musím jim demonstrovat na modelech, že to není tak, jak si přejí...
Známý taky před časem svolával brigádu, že dá k základům nopovku. Přesvědčený, že bude mít od té doby sucho.
Měl doma prázdný akvárium, dal jsem na sklo akvária lus nopovky a vyzval ho, ať akvárium naplní vodou. Dle jeho teorie, že nopovka plácnutá na základy a zeď bude izolovat od vody, by tedy sklo akvária mělo zůstat suché. Světe div se, nezůstalo. Dlouho o tom přemýšlel, dělal různé pokusy a nakonec uznal svůj veliký omyl.
Baráček nakonec tedy odkopal, ale místo nopovky navařil na vodorovnou hydroizolaci svislou až nad terén, nahoře vše odvodnil mimo barák a má po mnoha a mnoha letech konečně sucho.
mrkněte se na obrázek. Takto má správně vypadat hydroizolace domovní zdi s drenáží. Jestli drenáž nepotřebujete, pak stačí pouze ta červeně naznačená izolační vrstva. Ale ta musí být skutečně hydroizolační, třeba zrovna Delta Thene z obrázku. Nopovka to být nesmí, protože není spolehlivá.
Ano, správně, nopová folie není hydroizolace. Podle podkladu, který máte na svislé stě ně je možno jako hydroizolaci proti zemní vlhkosti použít:
1) natavitelný bitumenový pás
2) PE svařovanou folii
3) Bitumenovou nebo jinou hydroizolační stěrku
Všechny tyto povrchy potřebují jako podklad hladkou omítku, u folie to není tak úplně nutné a u stěrky zase podklad bez větších trhlin. Jako příklad ad.3 . máte uvedeno ve vašem podkladu hydroizolační stěrku PCI-Pecimor.
Jako ochranu hydroizolace můžete použít : nopovou folii, přizdívku - obvykle 100 mm, extrudovaný polystyren - ten v případě, že je nutné i zateplení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.