Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat dírku do skla o průměru 1 až 2 mm?

Od: kepler* odpovědí: 16 změna:

Tloušťka skla Simax do 5 mm.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Na vrtání do skla potřebujete speciální vrták do skla se špicí z rychlořezné kalené oceli. Abyste omezili nebezpečí prasknutí skla na minimum, vytvořte kolem budoucího otvoru z tmelu či těsnicí hmoty hrázku o průměru několika centimetrů. Naplňte ji trochou petroleje nebo terpentýnu. Ten slouží k ochlazování a mazání vrtáku. Položte sklo na rovnou dřevěnou podložku a vrtejte s nízkými otáčkami. Při práci používejte brýle jako ochranu proti odlétajícím střepům.

Staré sklo už nejde mechanicky opracovat. Pak jsou placené služby - propalování laserem a podobně.

hodnocení

2x

Diamantovým vrtákem do skla o příslušném průměru za dobrého chlazení.

fugass*
hodnocení

2x
Speciál vrták nebo hrot...

youtu.be/...

hodnocení

2x

Pokud nemáš zkušenost, nebo odvahu a sklo není velké, nalož ho do auta a zajeď ke sklenáři. Hned jak to půjde, sklenáři mají na takové věci vybavení.

hop®
hodnocení

2x

Staré sklo pouze ke sklenáři, jinak ho rovnou vyhoďte. Nové sklo diamantovým "vrtákem" a chladit...

jabraka*
hodnocení

2x

Simax je tepelně odolné sklo s malou roztažností,takže není třeba si lámat hlavu s chlazením.Sklo se dá vybrousit diamantovým dentálním brouskem.

JABRAKA

kepler*
hodnocení

Fajn, tak s tím zajdu k zubaři :))

hodnocení

2x

Když jsem chodil ještě do práce, tak jsme takové otvory vybrušovali měděným drátkem. Drátek by měl být tvrdší, kolem otvoru z modelíny hrázka a do ni nalít malinko petroleje smíchaného se zabrušovací pastou na ventily. Otáčky tak 250-400. Vrtačku upevnit do stojanu a nebo použít sloupovou vrtačku. Nesmí se při broušení stranově naklánět. Pak by sklo prasklo. Zásadně netlačit, spíš jen tak lechtat a nadzvedávat, aby se vyměnila ta pasta v petroleji. A hlavně být trpělivý.

kepler*
hodnocení

Sice nechápu, jak může být měděný drátek tvrdší než sklo, ale budiž. Hlavní roli zřejmě hrála ta zabrušovací pasta. A protavit se by nějak nešlo? Něčím velice rozžhaveným?

Z toho si nic nedělej. Já to taky nechápu. Naučil mě to můj mistr, který to prý dělal už před válkou. Myslím ale, že každý nástrojař nebo čuprsklenář se s touto starou metodou už setkal. Zrovna tak jsem zíral, když nás učili obrábět na soustruhu ocel Radeko obyčejným rychlořezným nožem. Žádné plátky! Jo, jsou to věci na tom světě.

Je to stejný princip, jako když praotec Babmula vrtal díru do kamenné sekery bezovým klackem zasypaným pískem.

Měkký "vrták" zachytí ostré a tvrdé brusivo a to "vrtá" ..

Jojo. Máš pravdu. Teď jsem si vzpoměl, jak si to napsal. Tak mě nějak mistr vysvětloval ten princip.*palec*

nikdo*
hodnocení

0x

Mini vrtačku a malý kulový brousek, a vybrousit. Chladit petrolejem. Funguje to. Brousil jsem 3mm. 5mm ještě ne.

kepler*
hodnocení

Potíž není v hloubce vrtání, ale spíše v průměru dírky 1 - 2 mm. Menší vrták do skla než 4mm jsem nikde nenašel.

joudic*
hodnocení

0x

jsou na to male vrtacky a opravuje se takto mala prasklina na autosklech, kdy se musi zastavit pokracovani praskliny a pak se to zaleje pod tlakem pryskyrici

kepler*
hodnocení

To máš sice pravdu, ale autosklo je proti Simaxu měkké jako hovínko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]