Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
kvůli nezateplenému soklu máme ve starším domě na severní zdi u podlah trochu plíseň. Všiml jsem si, že cca na 4 metrech délky chybí hydroizolace, ve zbytku je. Jde o dvojitou zeď (15 cm zeď, mezera, dalších 15 cm), takže podříznutí by byl prý problém. Protože jden "jen" o 4 metry, chtěl bych tam lepenku dodělat manuálně. Snažím se na to zatím bezúspěšně někoho najít, a tak se chci zeptat na správný postup - předpokládám vybourávat cihlu po cihle, vkládat izolaci a postupně zadělávat, ale to znamená vkládat jednotlivé cáry a překládat je přes sebe?
Žádné jednotlivé cáry, ale jednotlivé šáry. Slovo šár či šára v zednické hantýrce znamená vrstvu cihel. Podřezávání baráku se dělá přesně tak, jak popisujete. Možná nebudete muset vybourávat celé cihly, protože při šířce 15 cm by možná stačilo vysekat maltu mezi základem a prvním šárem. Do vysekané spáry se vloží asfaltová lepenka, na lepenku se hned nastrká malta a nechá se zatvrdnout. Nic pro kutily. Je to těžká práce, která chce cvik a fortel, protože se musí dělat rychle. Celý šár pochopitelně nemůžete podsekat najednou ve větší délce, protože by vám praskla zeď. Říká se, že maximální délka jednoho řezu může být nanejvýš jeden metr.
Místo ručního vysekávání se dá použít řezací mašina, ale k té se asi nedostanete. Je tak drahá, že normální zedníci ji neuživí.
Mám za sebou asi 150 bm smíšeného zdiva o síle od 55 cm, do 90 cm. Některá stěn byla z cihel, další cihly a opuka. Nejhorší byl začátek, ud+ělat díru zkze stěnu. Jelikož malza nebyla nic moc, ke konci jsme to dělal tlakovou myčkou Wapkou. Ze začátku jen kladiva, sbíječka, páčidla. Vybořit dle situace zdiva, podklad vyrovnat betonem, vložit dvě vrstvy lepenky, svařit.
Pak na jemnou maltu vložit porobeton Ytong, či Porfix, podle hloubky stěny a výšku dle vybourané díry. Samozřejmostí je vyklínovat oproti původní zdi. Spáru vyplnit maltou. Nejhorší byl rok stěny 60cm a 90cm. Uhlopříčka byla dost velká a nedalo se tam dobře dostat.
Jsem rád, že to mám za sebou a stěny suché.
Můžeš nějak "šikovně-anonymně" vyfotit tu část domu i se střechou+zem venku, kde chybí hydroizolace? Jde o odhad, kolik můžeš bezpečně "vybourat" cihel najednou, aby si neporušil statiku domu a nedělal to po třiceti centimetrech dva měsíce po nocích.. Samozřejmě že po jedné cihle je to ten nejbezpečnější způsob, ale dá se udělat i víc. Pokud se nejedná o rohovou část zdi, šel bych i na metr a deset centimetrů a to raději s podpěrou stropu uvnitř domu "trámem". Nevím jestli máš strop z betonoželezných překladů, celodřevěný či "dřevěný" se sádrokartonem a zateplením-u některých typů stropů trám nejde použít.
Pokud pominu finance atd, tak pokud je to cihelné zdivo, púak bych asi použil nerezové plechy a zatloukat do spár. je to asi nejlehčí a nejrychlejší práce,tedy pokud pominu injektáž zdiva do vývrtů!
Na ten plech je na "jutubku" video
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.