Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uskladnění kysaného zelí

Od: imra* odpovědí: 4 změna:

Každý rok mám ve zvyku nakládat kysané zelí, a to jednak do menšího kameninového soudku a jednak do 0,7 dl omnia lahví. Nicméně bydlím v paneláku, takže přes zimu mám zelí na zaskleném balkóně, takže mi krásně vydrží až do konce jara. Tedy vlastně jěště donedávna vydrželo, nicméně poslední dobou je již i v březnu takové taplo, že jeho skladování na balkně je již rizikové a sterilizovat se mi jej moc nechce, protože to již není prostě to pravé (ztrácí tak hodně vitamínů a i chuťově je poněkud jiné). Skladování kysaného zelí by mělo být nanejvýše při teplotě do 15 stupňů no a v těchto dnech již není možné dosáhnout. Zejména u zelí naloženého v Omnia lahvých při telém počasí povolují víčka (dostává se tedy do nich vzduch) a zelí se logicky kazí. Proto by mně hodně zajímaly zkušenosti všech vás zkušenějších, jak zejména zelí v Omnia lahvích uskladňit, aniž bych ho musel strkat do lednice a zda to vůbec lze dosáhnout bez sterilizace, případně jak dlouho takto naložené zelí vydrží bez sterilizace. Děkuji všem za názory a zkušenosti, o které se semnou chtějí podělit.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kenav
hodnocení

0x

Sklenici doplnim slanou vodou prevarenou uplně zaroven s hrdlem přes to potravinovou folii napnu a pres to zavru vickem.Musi tam byt minimum vzduchu.Pokud davam do sklenic zbytek ze soudku tak jedine sterilovat,neco za neco,no a chlad je nejlepší.

mak*
hodnocení

0x

Já mám zelí v 20l zeláku ve sklepě a vydrží tam i několik let. Ten balkón nemusí být špatný, ale nesmí na zelí svítit slunce a je nutno včas to zasklení otevřít, jinak je to stejný princip jako skleník. Sklepy v paneláku jsou na toto nepoužitelné. Zima není problém, zelí snese i mírné mrazy a na balkóně pokud mrzne, tak jen málo. Horší je to s teplem v létě. Jediná možnost je skladovat v zeláku (kvůli akumulaci), dbát ať není na sluníčku a včas ho spotřebovat. Přes léto ho na balkóně udržíte jen těžko. Pokud něco zbude, tak jedině nandat do sklenic a dát do lednice.

jabraka*
hodnocení

0x

Až začnou tepla,tak zelím naplním sklenice a zavařím.Takto vydrří i tři roky.Ale není nad to,konzumovat ho jen tak,zachovají se vitaminy.

JABRAKA

imra*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi, je to přesně tak, jak jsem si to myslel, takže pokud bych ho chtěl uchovat např. do podzimu, nezbývá než nandat do lednice a pravidelně hlídat, nebo ho prostě zavařit. Ještě jednou děkuji!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]