Nejste přihlášen/a.
Každý rok mám ve zvyku nakládat kysané zelí, a to jednak do menšího kameninového soudku a jednak do 0,7 dl omnia lahví. Nicméně bydlím v paneláku, takže přes zimu mám zelí na zaskleném balkóně, takže mi krásně vydrží až do konce jara. Tedy vlastně jěště donedávna vydrželo, nicméně poslední dobou je již i v březnu takové taplo, že jeho skladování na balkně je již rizikové a sterilizovat se mi jej moc nechce, protože to již není prostě to pravé (ztrácí tak hodně vitamínů a i chuťově je poněkud jiné). Skladování kysaného zelí by mělo být nanejvýše při teplotě do 15 stupňů no a v těchto dnech již není možné dosáhnout. Zejména u zelí naloženého v Omnia lahvých při telém počasí povolují víčka (dostává se tedy do nich vzduch) a zelí se logicky kazí. Proto by mně hodně zajímaly zkušenosti všech vás zkušenějších, jak zejména zelí v Omnia lahvích uskladňit, aniž bych ho musel strkat do lednice a zda to vůbec lze dosáhnout bez sterilizace, případně jak dlouho takto naložené zelí vydrží bez sterilizace. Děkuji všem za názory a zkušenosti, o které se semnou chtějí podělit.
Já mám zelí v 20l zeláku ve sklepě a vydrží tam i několik let. Ten balkón nemusí být špatný, ale nesmí na zelí svítit slunce a je nutno včas to zasklení otevřít, jinak je to stejný princip jako skleník. Sklepy v paneláku jsou na toto nepoužitelné. Zima není problém, zelí snese i mírné mrazy a na balkóně pokud mrzne, tak jen málo. Horší je to s teplem v létě. Jediná možnost je skladovat v zeláku (kvůli akumulaci), dbát ať není na sluníčku a včas ho spotřebovat. Přes léto ho na balkóně udržíte jen těžko. Pokud něco zbude, tak jedině nandat do sklenic a dát do lednice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.