Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím svařit Jekl 3mm a traverza 5mm

Od: jiristransky® odpovědí: 16 změna:

Potřebuji přivařit jekl 40x40x3mm k nosníku 8x8x5mm. K dispozici mám MMA a TIG svářečku (respektive invertor který umí tyto 2 metody). Nejdená se o pohledové svary a může to být zaprskané jakkoli - důležitá je nostnost, aby to při prvním větru neuletělo. Mám použít spíš obalenou elektrodu nebo TIG? a případně jakou elektrodu zvolit? jedná se o černou ocel

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Ja bych to vzal elektrikou obalovaná elektroda EB-121
fugass*
To je ale takový prskání se struskou...

Struska se dá oklepat.Vařil bych to jak umím a čím se mi líp vaří,za mě elektroda (taky záleří na pozici)

fugass*
Jako vaření je to jednodušší to jo. Ale pokud to tazatel umí s tigem tak není o čem.

@fugas: kdyby měl tazatel obě metody v malíku, tak se tady asi neptá :)

fugass*
To ano, ale ptal se na pevnost z těch možností co má. Jsem pro tig. Je to těžší na um, ale pevnější a hezčí svar.

fugass*
hodnocení

1x
Tig + přidávejte drát.
hodnocení

Tak je rozhodnuto :) díky za radu :) příští vikend se na to vrhnu 50 jeklů mě čeká :D

janm*
hodnocení

0x

Zdravím, jak tu už zaznělo, pokud umíte balenou elektrodou tak tou, (např. tou EB- 121, tj. el. bazická) je to výborná metoda na pevnostní svary, riziko studených spojů je na rozdíl např. od metody MAG minimální. Naopak s "céóčkem" (MAG) se musí opravdu umět i když paradoxně na techniku je to lehčí než obalená elektroda pozor na to, že "hezký úhledný svár" u této metody ještě neznamená pevný a kvalitní svár, na oko to nepoznáte, ale na to aby jste neudělal studeňáky a bylo to opravdu pevné je třeba delší praxe, to si mnoho lidí neuvědomuje,ono jim to hezky "jede" svár je úhledný "od kraje ke kraji" ale dovnitř nevidíte, stačí špatně nastavené parametry a uvnitř je to klidně neprovařené a netýká se to jen "lidské ruky" byl jsem svědkem špatně nastaveného "automatu" který vyšvihl nádherný svár s tím že druhý plech se časem jednoduše "odlepil" (studeňák) čili na doma kdo umí bal. bazickou elektrodou na pevnost je to jistota.

fugass*
A pomud neumí, upadne mu to taky. Lepší ať si ktomu někoho veme a na odpadu ho to naučí.
janm*

Ještě k materiálu, 3mm už pro balenou elektrodu 2,5 mm, není problém pro zkušené svářeče není problém ani 2mm, i méně, pro méně zkušené jen uvedu , že u tenkých plechů obecně a tenčích je třeba zvolit menší ampéry anebo po zapálení snížit, taktéž se více držet silnějšího materiálu (ale dbát tavení hran obou! ) případně volit vyšší postupovou rychlost a nebát se elektrodu "mírně" tlačit směrem do materiálu čímž se zamezí tvorba "zápalů" (tj. zůžení materiálu v místě okraje svaru), taktéž je při potřebě snížit tepelný příkon do svaru možné změnit úhel elektrody tj. od pomyslné kolmice k materiálu ostřejší úhel. Samozřejmě lze volit i elektrodu menšího průměru např. 2mm, ovšem dle mých zkušeností 2,5 mm pokud nejde o velmi tenké plechy trubky je ideální neboť "nejlépe sedí", a naopak i při větších tloušťkách se mi více osvědčily i než použitelná 3,5 mm tam byl oblouk při menším proudovém zatížení méně stabilní při odpovídajících ampérech byl zase větší rozstřik.

janm*

Pokud neumí, tak ať si to nechá raději svařit, ale zase, stále platí i "sopel" vytvořený elektrodou má větší pevnost než totéž třeba s magem, čímž nechci říct že to má "zasoplit", pokud na tom záleží a má to něco držet, tak ať si to raději nechá svařit, lidí co svařuje a dokonce i těch co mají svářečák není zas tak málo, čili bych se na jeho místě zkusil zeptat ve svém okolí.

fugass*
Přesně tak Janm. Nebo ať si někoho pozve na naučenou. Zas taková věda to není ale visel jsem elektrodou propálit i 3mm plech, takže iba trenink robí majstra. Kus odpadu a ať vaří.
janm*

Tak jasně, jenže chce to nějaký čas než se naučí dobře, říkám alespoň "dobře" s každou metodou. Neříkám že je to věda, (i když ona to věda je :)) ale má to své "záludnosti" tu balenou elektrodu lidi nemají moc rádi protože je malinko technicky náročnější ze začátku učení, ovšem jak jsem psal tolik oblíbené céóčko je zase zrádné v tom, že si hodně lidí myslí že s ním "umí" dobře se to učí je to rychlé ale na svařování pokud nevaří tenké plechy a čistý materiál je tam velké riziko skrytých vad, člověk má pocit že to umí hezké sváry ale vevnitř to může být studené, riziko neprůvaru je oproti elektrodě nesrovnatelně větší, ta sice vytváří v oblouku daleko méně tepla (cca 5 tis.st.) než třeba to céóčko, jenže to teplo se velmi dobře přenáší a materiál se velmi dobře protavuje u elektrody je to téměř jistota, zatímco, u céóčka z vlastní zkušenosti vím že i lidé co mají státnice mívají někdy na zkouškách problém velký problém se studenými spoji, u plechů karosérií apod., na takové to domácí lepení OK, ale pozor na to když to mají být pevnostní sváry, tam naopak ta praxe u céóčka je třeba delší a pravidelnější než u elektrody., elektrodou se stačí kolikrát dotknout a chytne se, né tak s céóčkem, to je velice "zrádná" metoda, samozřejmě zkušených borců co se tím třeba i živí a dělají nějaké "mosty" se to samozřejmě netýká :)

Byly doy kdy bych na to bral 2,5 elektrodu. Dneska spíš 2 a přidat na ampérách ale možná je to i tím že jsem začínal na triodyně

janm*
To už komu co vyhovuje, velmi tenké a drobné věci taky si vezmu 2 ...ta 2,5 mi tak nějak nejvíc sedí , ale každý jsme jiný takže proč ne

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]