Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci částečně opravit starý cihlový domeček, který bude sloužit jako víkendová chata a později možná jako zázemí pro stavbu nového domu. Nechci do toho tedy mnoho investovat, raději pošetřím na nový barák. Jsou tam ale věci, které je nutno udělat. A to hlavně podlahy - momentálně se propadají na mnoha místech, takže jsem je začal odstraňovat. Pod dřevěnou podlahou jen nějaký štěrk z potoka a pak hlína. Zjistil jsem, že když odkopu tak 20cm štěrku, tak je tam zeď izolovaná nějakou lepenkou, asi to nebude úplně ideál, ale lepší jak nic (viz foto). Mám k dispozici vetší množství cetris desek (1250x300), které bych rád využil. Jak tedy podlahu ideálně vyřešit? Původně jsem uvažoval nad odkopáním štěrku, ten odložit bokem a poté vykopat zeminu, nasypat zpátky štěrk a dát rovnou trámy a cetris desky (2x). Nejlevnější řešení. Nebo nasypat pěnové sklo, trámy, cetris. Případně můžu sehnat levně plastové palety, udělat odvětranou podlahu, na palety cetris, polystyren a znovu cetris. Použít nějakou izolaci mezi palety a polystyren? Nebo jinou radu jak levně a rychle (ideálně bez betonu) řešit?
Za druhé bych chtěl zateplit stropy. Půda je nevytápěná a v chalupě se topí jen jedním krbem, izoloval bych pouze půl chalupy (dvě místnosti). Jak nejlépe? Sundat rákos, nechat přiznané trámy a na půdě vyházet zásyp + cihly a udělat rošt s vatou a zakrýt třeba osb?
Děkuji za rady a přeji hezké svátky
Poikud je to jen na občasné bydlení,pak bych si nedělal starosti s ekonomií vytápění,s úsporou tepla venkovní izolací.
nemá smysl investovat desetitisíce do programu,který mi ušetří stovky.Co se týče podlah,potřebovali jsme na chalupě také vyměnit shnilá prkna vykopali jsme vše do hloubky 30 cm.Nasypali něco písku,udusali,položili potěr z betonu asi 5 cm
Pak zhotovili vanu z dehtované lepenky i na stěny a na ni položili polystyren 10 cm a přímo na něj OSB desky ve dvou vrstvách Část byla pod kamny vydlážděna.
Je možné dát na IPU přímo trámky a na trámky prkna,nebo lépe palubky.Ty se tolik neprohýbají.Pokud je na stropě zásyp,je počítáno s tím,že ten materiál působí jako akumulace tepla,takže bych s tím nehýbal.Aby se to nesypalo dolů,což jsem už také viděl,tak strop přikrýt sádrokartonem,nebo palubkami.
JABRAKA
Díky za odpověď. Nad betonem jsem sice přemýšlel, ale míchačku nemám a myslím, že do starého domu je asi lepší odvětrávaná podlaha. Můžu mít plastové palety 110x110cm za nějakých 50kč za kus a cetris desek mám několik palet. Mohla by tedy podlaha být složena nějak takto: 1.štěrk, 2.palety, 3.cetris, 4.ipa (vana), 5.trámy s vloženou izolací, 6.palubky případně cetris + krytina?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.