Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Montáž lustru

Od: jakubtes odpovědí: 12 změna:

Dobry den,

Jde nějakým způsobem zjistit zda vruty použité pro montáž nového lustru nepoškodilo přívod elektrického proudu do lustru? Instalaci mám za sebou, lustr v pořádku svítí, ale rad bych toto ověřil. Zkoušel jsem napetovou zkousecku, ale nedošel jsem k žádnému jistému závěru.

Děkuji za případnou odpověď

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud se vodivě nedotkli některého drátu, tak zjistit dle mého názoru nelze.

Poškození pláště kabelu nebo izolace drátu zjistíte těžko.

111®
hodnocení

1x

když se vrut bude dotýkat téhož drátu co je na zkoušečku, nic nenaměříš..

hodnocení

1x

Pokud máš tužkovou zkoušečku, tak nezjistíš nic. S dvoupólovou zkoušečkou to jde, ale nebudu to popisovat, protože to múže být pro lajka nebezpečné.

olinl
hodnocení

0x

Pokud si vrtal díry na hmoždinky, posviť do vyvrtaných dírek vhodnou světelně silnou svítilnou nebo mobilem(LEDdiodou). Pokud si vruty chytal jen na prkna, tak šroubovákem udělej opatrně ve stropní omítce kde jsou vruty větší díru (ideálně průměr 1 cm) a opět použij svítilnu.

jakubtes
hodnocení

Děkuji za reakci,

strop je nějaké kombinace materiálů, ktera se sype (rákos apod), hmoždinka byla k ničemu. Vrut šel rovnou do stropu. Problém je, že vrut je příliš dlouhy, aby šlo do díry vidět. Měl jsem na mysli nějaké elektrické měření - odporu apod. Moje uvaha byla, ze pokud proud do vrutu probiji, mělo by to jit naměřit. Zkousel jsem udelat obvod, drát - zkoušečka - vrut, ale takto sviti vsechny vruty (strop zemni).

olinl

Nevím co je ve stropě- jestli kabel nebo jednotlivé vodiče. V rákosových stropech se dávaly plechovopapírové trubky, jimiž se tahaly jednotlivé, většinou opředené vodiče tkzv. hadráky, případně se zaškrábly jen pod omítku novější typy kabelů-jak "hliníkové" tak "měděné". Pokud je tam nový kabel, tak ten se dá v okolí vrutů "vysekat" a zkontrolovat celistvost, v případě, že je kabel v prostoru mezi trámy, mělo by se s ním dát lehce hýbat-nutností je, aby vruty zůstaly "ve stropě". Předpokladem pohybu kabelem je i rezerva kabelu ve stropě. Že na vrutu je "zem" může být způsobeno vlhkostí zdiva a malty. Vysvětlení: pokud se dotkneš fáze např. ze světla a zdi, tak ji "koupíš"..

111®
hodnocení

0x

co to je za obvod? obvod, drát - zkoušečka - vrut, ale takto sviti vsechny vruty (strop zemni) kde končí ten druhý konec drátu v luftě? a ten vrut něco drží nebo je volný?

jakubtes
hodnocení

Vrut drží plastovou součást lustru. Drát vede k vypinaci, ale pokus se ho vrut dotýká, tak by existoval obvod vrut, drát a přes zkoušečku zpět na vrut.

ccc*
hodnocení

0x

Takto to dopadá, když se do věcí, kterým nerozumí, cpou amatéři. Radit nebudu nic. Jen zavolej elektrikáře.

pavellib
hodnocení

0x

Nevim, zda zjistite drobne poskozeni izolace a nakolik by to pripadne poskozeni bylo nebezpecne (vzhledem ke konstrukci stropu treba pozar). Zkusil bych nyni spise dohledat kudy kabel vlastne vede i za cenu ze bych se opatrne pokusil odkryt omitku. Ja osobne bych nikdy nevrtal na slepo s tim, ze to nejak dopadne.

hodnocení

0x

Pokud jste nechytl vrutem kabel, tak kabelem se dá volně pohybovat. Můžete za něj zatáhnout. Pokud to jde, tak si můžete být jistý, že jste kabel neprovrtal a vše je OK.

jabraka*
hodnocení

0x

PřDokonce to ani není nebezpečné.

JABRAKAi vypnutém vypinači,případně i jističů,se dá zkratovkou lehce zjistit,zda není vrut spojen s některým vodičem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]