Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna ručních ventilů za termoventily

Od: mikihans® odpovědí: 3 změna:

Ahoj, rád bych v rámci částečné rekonstrukce vyměnil stávající ruční ventily (viz foto) za temoventily + termohlavice.

Zajímá mě, zda je můžu vyměnit například za tyto, zda je jejich délka standardní a na co si dát případně pozor. Předpokládám, že kus s převlečnou maticí může v radiátoru zůstat původní a vyměním jen ventil samotný - odšroubuju matici a vyšroubuju jej z potrubí, napakuju závit teflonovou páskou či nití, našroubuju ventil na potrubí a utáhnu převlečnou matici.

Další část otázky je, jak poznám, jakou termohlavici můžu na konkrétní ventil nasadit, jestli stačí když bude odpovídat závit (např. M30x1,5), nebo je třeba dát si pozor i na něco jiného? Půjde na ten ventil tato?

Je nějaká značka, které je lepší se vyhnout?

A předem se omlouvám, protože podobných dotazů tu asi budu mít v dohledné době víc *smich*

Díky za rady :)

Výměna ručních ventilů za termoventily

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ventily mají různou stavební délku. To si musíš proměřit, případně pak použít mosazné prodloužení, také můžeš vybrat délku. Zkompletování s hlavicí si můžeš v obchodě vyzkoušet, případně si nechat poradit (v odborné prodejně není problém). Montovat pak ventil naležato, aby nedocházelo ovlivňování regulační hlavice teplem, stoupajícím z armatury nahoru. Před léty jsem to dělal také a na spodní trubku jsem musel u všech radiátorů použít prodloužení, protože původní ventil byl kratší. Na trhu je značek několik, možná zde někdo některou pochválí. Od mé montáže už uplynulo dost let, tak mojí značku neuvádím.

hodnocení

Díky. Předpokládám že montáž "svisle dolů" u běžný termohlavic není přípustná, že? Svisle nahoru je jasné, že nelze, kvůli stoupajícímu teplu. Ale když je termoventil hned u radiátoru a z druhé strany přívodní trubka, tak se obávám, že i dolů to nebylo OK. Trošku mě totiž děsí, jak to bude u úzkých deskáčů moc trčet do prostoru :)

Druhá možnost je, že se na to zatím vykašlu, uvidím příští zimu jak moc potřebné by byly a podle toho se zařídím :) Jedná se o rodinný dům, který asi 15 let stojí, ale nebyl úplně dokončen a zatím v něm nikdy nikdo nebydlel, tak přemýšlím, co teď řešit a co zatím ne.

Používám také deskáče a termohlavice přesahuje pár centimetrů, není to nic zásadního. Svisle dolů se žádné ventily nemontují, hlavním důvodem je usazování nečistot v tělese ventilu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]