Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propojení dvou různých nádob na vodu

Od: honza1673® odpovědí: 4 změna:

Přeji hezký den,

na chatě máme přívod vody z lesního pramene. Uvnitř chaty to mám vyřešeno 50l zásobníkem a domácí vodárnou. Bohužel to přestává v létě občas stačit. Rád bych vedle 50l sudu postavil ještě jeden, větší na 150l a propojil je spodem. Může mi někdo poradit jak to udělat, aby mi ta menší nádoba nepřetékala?

Díky Honza

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

veronica
hodnocení

2x

Pokud budou okraje nádob ve stejné rovině, tak to bude OK. Propojit se mohou i přes vrch pomocí hadice.

hodnocení

2x

Horní hrana nádob musí být na stejné úrovni, propojení je nejlépe udělat na spodu nádob, odvod pak na spodku té větší nádoby. Propojení hadicí bych nedoporučil, nemusí být trvanlivé (navíc pokud by hadice byla jen vrchem, voda neproteče). Možná bych uvážil, použít místo dvou nádob, jednu větší.

hodnocení

2x

Menší nádobu postavit na nějaký podstavec, nebo větší částečně zakopat (což je značně nepraktické pro vypouštění). Pokud budou stát na zemi vedle sebe a budou tak mít ve stejné výšce dno, přetékání té nišší nádoby nijak nezabráníte (spojené nádoby). Nádoby musí mít ve stejné výšce horní okraje.

doplněno 12.04.20 18:11:

Propojení by bylo vhodnější u dna, ale je možné i hadicí vrchem, přes horní hrany nádob. Odpadne tak nutnost vrtání a těsnění otvorů pod hladinou. V tom případě ale musí být oba konce hadice trvale pod úrovní hladin. Hadici je nutné před ponořením konců celou naplnit vodou, nesmí tam být vzduchová bublina. Jinak to nebude fungovat.

doplněno 12.04.20 18:39:

Nějaký plovákový ventyl by se určitě použít dal. Ventyl ze splachovače potřebuje tlak, takže ten určitě ne. Kdyby se Vám povedlo sehnat ventyl z hodně starého splachovače (mosazný) tak by to možná fungovalo, ale asi by nebyl dostatečný průtok, takže by se druhá nádoba plnila pomaleji a velká nádoba by přetékala. V tom případě by musely být sudy propojené pod horním okrajem (kvůli funkci plováku).

hodnocení

Díky,

princip spojených nádob je mi jasný, spíše mi šlo o to, zda neexistuje nějaký ventil, který by uzavíral přívod při napouštění od spodu. Třeba jako plovákový u záchodu, ale větší. Propojení hadicí vrchem je v mém případě nepraktické.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]