Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Mám vesnický rodinný dům se zahradou.Před 40-ti lety mí rodiče okolo pozemku nasázeli tůje které se vždy stříhají.Tyto tůje jsou 110 cm od plotu(směrem dovnitř).Před třema roky se vedle nastěhovali lidé z města.Jako první hned vedle plotu umístili kotec pro dva psi.Od té doby začaly tůje od začátku kotce na konec (10m) rezavět až uschly.Když jsem jsem jim říkal zda by s tím nešlo něco dělat tak řekli že je to nezajímá a že to díky psům není.Bohužel teď nevím co s tím.V živém plotě je díra a když tam zasadím něco nového tak to bude mít stejný scénář.
Teď mě napadlo, ať už je to jakkoliv, dejte si místo túji svídu krvavou. My ji máme u plotu vedle souseda akolholika s nevychovaným psem atd. Zkrátka - roste jak blázen, dá se zastřihovat, přes léto má pěkné listy, přes zimu červené větve - dají se používat k dekoracím, my zrovna z toho máme tak pás 10m na 2 m, to celé prorostlé. Aspoň to trochu tlumí hluk přes léto. Svída roste i v přírodě a dá se snadno zakořenit. V případě změny se dá snadno odstranit.
Tůje je háklivá na zastínění a na moč zvířat.
Také může být nemocná, vlivem virové choroby, ale to by se objevilo v celé řadě tůjí.
Pokud tam něco chcete zasadit jiného, tak spíše listnáče, jehličňan je dost háklivý.
Co je dost odolné, to je břečťan.
Nějakou konstrukci a nechat porůst. Břečťan je neopadavý, stálezelený, dost odolný, když se dostane vršek na sluníčko, tak i vykvétá, porost utlumí štěkot. Je pravda, že když doroste potřebné délky a výšky, tak se musí zastřihovat, protože má dlouhé roční přírůstky, tak aby Vám neprorostl někam, kam nechcete, potom se špatně odstraňuje, má přísavky a dobře zakořeňuje. Plus je, že se opravdu dobře stříhá, je měkký a nemá bodliny. Jako oddělovací stěna je dle mého mínění víc než vhodný.
Nepíšete, že by Vám ti psi nějak vadili hlukem, smradem. A asi se sousedé k tomu ani jinak nepostaví, že by je přestěhovali jinam.
Břečtan je krásný stále zelený vše jak popisujete.Bohužel se časem stává nezvladatelný.
Vysadil jsem břečtan jak píšete jako oddělující porost mezi sousedem.Do pevného plotu s podezdívky a poctivé tvrdé drátenky v polích. Za cca 10 let břečtan začal nabírat na síle,hloubce,hustotě,síle větviček atd...Mohl bych jen stříhat a stříhat.K drátěnce už jsem se ani přes hloubku porostu nedostal.
Rozhodl jsem se to vzdát a břečtan zlikvidovat.To byl další horor.Když jsem se horko těžko prostříhaval k drátěnce tak drátěnka byla na mnoha místech propletena neodsranitelnou směsicí větví,místy roztrhaná,zdeformovaná.Musel jsem vyměnit celé pole novou drátenkou.
Ted mám břečtan ještě zepředu k chodníku (to chci mít zastíněné) ten ještě nedosáhl své síly.Tak váhám zda ho za včasu taky zlikvidovat nebo nechat a stříhat a stříhat aby nedosáhl své síly...nevím zda to časté stříhání pomuže.
Přesně - břečťan je fakt hrozný, nikdy ne u plotu, na zdi apod. Odstraňování je hrozné. Navíc starší jedinci začínají obsychat a všude se válí spousta suchých listů.
Ano, to je právě ta chyba, že se nechá popnout plot, nebo zídka, či dokonce zeď, omítka, budova a z druhé strany od sousedů se nedá pořádně zastřihnout.
Břečťan musí být na drátěnce a ze všech stran musí být přístup na údržbu.
Anebo - Mám břečťan pod velkým stříbrným smrkem a jak jdu okolo, tak kontroluji, jestli nejde někam, kam nechci. Jak se začne plazit na kmen, nebo okolo mimo mísu, tak nůžtičky a pryč. Mám ho už dvacet let, a je pořád na jednom místě.
Je pravda že když byl na plotě se sousedem tak ze svě strany jsem stříhal v pohodě ale jak říkáte ze strany souseda byla džungle.
Ted váhám s tou přední stranou k chodníku.Tam bych ho kvuli zvědavým očím opravdu rád nechal.Na stříhání už se dostanu z obou stran.
Myslíte že když budu opravdu poctivě stříhat z obou stran že ho "zvládnu"? Vím že je to těžká odpoved těžko mi nekdo poradí ale mě se na plotě líbí rád bych ho tam měl ale to co jsme zažil s plotem u souseda to nechci už zažít..Nejhorší je že roste i do hloubky tedy že za chvíli se k plotu nedostanete.no uvidím..
Já už jsem proti tomu, aby se stříhalo cokoliv po celé délce plotu.
Soused má tůje a stříhá je dvakrát ročně ze štaflí, a jak je už starší, tak je to takové nanic a potom ten úklid.
To samé ten Váš plot. Jak to bude dlouhé po celé délce plotu, tak to bude jenom práce, zepředu, zezadu a úklid ostříhaného ze země. Přestane to potom bavit, nebo když přijde nemoc.
Podle mne jen přiměřeně, tedy dva plotové dílce a konec.
Mám 64 let a vidím, že jak roky přibývají, tak vše co nejjednodušší, když nechci platit firmě, nebo zatěžovat syna.
Měli jsme živý plot do L z hlohyně šarlatové, kolik metrů, také už bych ho nechtěla, píchá.
A další po celé šířce živý plot ze smrku Omoriky. Byl nádherný, ale to stříhání.
Takže ten můj břečťan pod stromem je už jenom na relax a co hlavně, je mezi barákama ve stínu, a navíc pod smrkem, tak se tam vlastně dusí, mrzačí, nerozrůstá se tolik, nemá sílu..
Jinak u Vás pozor na to, aby Vám nenarušil podezdívku, on má opravdu velkou síli a jak sílí a kor na sluníčku, tak kořeny nadzvedne i beton.
Přesně jak píšete já mám 57 a už to taky není jak dřív...Já vyzkoušel už všechno...Thuje jsem tam měl taky.Hruza na udržbu jak jste psala.Tak jsem je zlikvidoval.Thuje ten hřbitovní strom už mi nesmí do baráku.Uvnitře rezavý no hnus.
K sousedovi jsem dal bokovišen a už je to taky zase velký široký těžký na stříhání.
No nic.. ten břečtan za včasu asi vzdám a holt tam dám plotový prkna a zase natírání.
Není to jednoduchý
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.