Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojením 10 světel, ze čtyř míst

Od: maraja* odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, mohu požádat o pomoc s návrhem propojení vypínačů ovládaných dva samostatné okruhy světel ze čtyř stejných míst? Jde o chodbu s čtvery dveřmi a v ní 10ks bodovek, které potřebuji rozdělit na dva okruhy po 7. a 3.ks světel. Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusger*
hodnocení

6x

Velmi stručná otázka s téměř žádným popisem požadavků. Už vidím tu dlouhou planou v diskuzi pod příspěvkem. Přitom elektrikář na místě velmi rychle posoudí situaci a navrhne funkční řešení problému a následně ho i zrealizuje. My tady přece nevíme jaký je přístup k instalaci, bude stačit stávající vedení jen přepojit, upravit, či natáhnout vše nové v lištách, trubkách nebo zasekávat. Bude se dát aspoň část stávající instalace využít atd.

hodnocení

4x
Já bych to navrhoval řešit takto:
Obvod se 3 světly zřejmě bude sloužit na orientační osvětlení celé chodby. Většinou asi na krátkodobý přechod z jedněch dveří do druhých.
Obvod bych spínal vhodným pohybovým infraspínačem, (v případě dlouhé chodby dvěma spínači paralelně, umístěnými ve vhodných místech. Vhodné jsou i stropní, detekují pohyb v 360 °) Tento PIR detektor se dá nastavit na sepnutí až při poklesu úrovně hladiny přirozeného osvětlení přes okna. Teda za denniho světla by nereagoval.
.
Není mi jasný důvod osvětlení chodby těmi dalšími sedmi světly. Předpokládám ale, že nebude nutné těch 7 světel rozsvítit při každém přechodu z místnosti do místnosti, od dveří ke dveřím. Zřejmě jen při delším pobytu...
Teda použil bych pro tento obvod jen jeden jednoduchý vypínač, (nebo dva schodišťové přepínače na vhodných místech).
.
Když bude tma, vejdu do chodby, pohybový spínač rozsvítí 3 světla. Dokud jsem v chodbě, pohybový spínač reaguje, světlo svítí. Po nastaveném čase (většinou min. 10 vteřin) světla zhasnou. Když už v chodbě nejsem.
Pokud potřebuji více světel, udělám pár kroků a použiji ten jeden vypínač.
.
Nepotřebuji 4 nebo 8 drahých přepínačů, množství vodičů, množství sekání dalších drážek do zdí atd. O problémech laika při zapojování přepínačů ani nemluvím.
Samozřejmě pohybový spínač PIR detektor má v klidu nějaký odběr, pár mA. Ovšem při dnešní denní spotřebě všech možných elektrospotřebičů, rádií, TV, praček, sporáků, kotlů, klimatizací atd. atd. je zanedbatelná.
joudis*
Přesně mám také v chodbach pohybové cidlo a vypínač v každé kterým lze natvrdo sepnout obvod v případě delšího zdržení v místě ať nedochází k vypnutí zapnutí ...
jabraka*

Hejkalův příspěvek řeší v komlexu vše.Jinak bych asi nepostupoval.Rozhodně tento postup bude i nejlevnější.

JB

hop®

*palec* Nemám co dodat...

jabraka*
hodnocení

3x

Na schodiště v paneláku jsme vyměnili všechna světla za světla s PIR spinači.Teď se rozsvítí jen ta,kolem nichž se projde.Není zapotřebí žádný vypínač.

JB

radis
hodnocení

1x

Opravy, úpravy a práce na elektrických zařízeních smí provádět jen osoby s dostatečnou kvalifikací v elektrotechnice.

Napíše účetní ať vám zdarma nakreslí jak vyplnit daňové přiznání a vy to jen opíšete?

Když už tak asi ze 4 různých míst ne?

hodnocení

1x

Dej sem obrázek situace, namaluj chodbu, kde jsou dveře, na kterou stranu se budou otevírat (vpravo, vlevo), kde chceš světla a nechápu ty dva okruhy po sedmi (dva okruhy po sedmi je čtrnáct) a ještě tři? Chodba se většinou rozsvěcuje v celku, nebo napůl.

olinl
hodnocení

0x

Poradím, že musíš zakoupit buď dva kusy dvojitých střídavých přepínačů s označením/řazením č. 6+6 (nebo postaru 5B) nebo místo těch 6+6 můžeš použít čtyři kusy střídavých přepínačů s řazením č.6 a čtyři "křížové" s označením/řazením č. 7, nějaké instalační krabičky, kabely , Wagosvorky.. Upřímně, pozvi si (známého) elektrikáře, bude to v případě realizace lepší a rychlejší řešení. V případě nákresu obvodů nevím kolik rádců bude mít čas..

hodnocení

0x

Upřímně řečeno, udělejte si jen jeden obvod , protože budete mít v chodbě 8 vypínačů, když to dáte na jeden okruh, budete mít jen čtyři. Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše. AS rovněž se vykašlete na pohybová čidla, jak tu někdo radí. Není nic horšího, když při nazouvání bot nebo při delším pobytu bez pohybu světlo zhasne. Párkrát jsem to zažil a elektrikáře bych raději hnal koštětem.

Nehledě na to, že ty spínače pohybu vydrží tak 5-10000 sepnutí, takže za pár let to přestane fungovat

Upřímně řečeno, nějak mi to zjednodušení nesedí.
1. Tazatel chce dva obvody, slabé světlo a silné světlo. Je to logické a praktické. Jeden obvod je nehospodárný.
2. Čtyři misto osmi vypínačů neodstraní potřebu sekat drážky, krabice, tahat a zapojovat vodiče.
3. U pohybového spínače mohu nastavit interval autom. vypnutí (bez pohybu) na určitý potřebný čas. A pokud mi při vázání šnúrek od bot světlo zhasne, stačí se pohnout.
Já se elektrikařinou zabývám desítky let. Pohybových čidel mám v baráku více, momentálně 6. Čtyři kusy sloužily skoro 8 let pro osvětlení prostorů, kterými se velmi často přesouvala osoba stará, i přes 90 let, neschopná zapamatovat si polohu vypínačů, potřebu vypnout světlo a pod.
Vlastně slouží i po její smrti. Zvykli jsme si, a i nás to časem postihne...
.
Jeden PIR detektor používám už více jak 10 let pro noční zapínání orientačního osvětlení při pohybu v prostorech chodby, haly, schodiště a obývačky.
.
V praxi jsem realizoval více řešení ovládání z několika míst. Kdysi (zač. 80. let) jsem v mém vlastním domě místo nedostatkového řazení 5B, resp. 6+6 upravoval přeřezáním dvojité páčky a přerušením propojky přepínač řazení 7, teda křížový. Vešel do jedné krabice jako dvojitý schodišťák. Tenkrát ovšem vše vytrubkované a vytahané vodiči bez zbytečných spojů, jako u dnes bez odbočovacích krabic.
Dnes je často upřednostňované ovládání z více míst formou jednoduchých tlačítek na potřebném místě, ovládajících relé v rozvodnici. Stačí mezi nimi tahat jen dva dráty a zapojit paralelně.
Je to jednodušší. Jsou ale i jiné možnosti, např. Smart home. To je jiná kapitola.
berger*

Jen malá poznámka k tomu čidlu - dělal jsem pro zákazníka šatnu. Na strop jsem dal světlo,spínané zabudovaným čidlem. A k mému překvapení pokud mě čidlo vidělo,světlo svítilo stále,neblikalo. Setkal jsem se s tím jen jednou...

hodnocení

0x
Neni to problem udelat pokud tahate novou elektriku. Nejjednodussi je pouzit klasicke vypinace. Akorat nevyhoda je ze ubdvou vypinacu nejspis nepujdou pouzit pulene klapky na vypinaci. Takze musi byt dva vedle sebe. Drazsi reaeni je spinat okruhy pres rele. Zvazil bych i zminenou verzi s pohybovym cidlem. Jen vzdy musi byt moznost sepnout okruh natvrdo mimo cidlo. U rodicu elektrikar osadil svetla bez vypinacu a je to na zlost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit světlo

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]