Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je vhodné před výměnou oken osekat špalety?

Od: peterka odpovědí: 23 změna:

Ahoj, plánuji výměnou oken v domě a následně rekonstrukci - omítky atd. Protože okna kupuji hliníková, která se snadno poškrábou, nejsem si jistý, jestli nemám nejprve chtít osekání vnitřních "špalet" oken tak, aby to nedělali až tam budou nová okna. Pokud se nepletu, tak není vhodné nechát staré vnitřní omítky, ale osekat je a udělat pořádně (ty současné jsou křivé, dům co jsme si koupili si majitel hodně stavěl svépomocí),

Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak určitě udělat nové omítky kolem oken a myslet i na zateplení. Kolem ostění a v nadpraží se přidává cca 5 cm tepelné izolace, tak aby vám rám okna trochu ještě koukal. Nesmí nastat situace, že rám okna bude někde vidět např. 5 cm a někde jen 3 cm. Na hliníková okna bude nejlepší rovné ostění, pokud tam byly špalety, bude se to muset dorovnat. Čistší práce bude udělat omítky předem a potom osadit okna se začištěním spar. Zaměření oken potom provést až po provedení omítek

petrerka
Telch 5 cm myslíte zvenku, že?
peterka
hodnocení

Myslel jsem to tak, když už měníme okna za stávající, nerozumím, jak mám nechat koukat rám - to máme okno objednat menší?

Píšete zaměření po provedení omítek - okna již máme objednána, firma to naměřila prostě podle těch současných...

Když to firma změřila, tak co řešíte, firma to udělá tak, jak budou potřebovat při montáži. Pokud jste chtěli větší okna, tak jste to měli řešit včas.

Když už je to zaměřené, tak nechejte nejprve osadit okna a podle toho dělejte omítky. Pokud jste si to nerozmyslel dopředu se zateplením, budete to mít stejné jako předtím. Pokud je na špaletách zbytek nesoudržných omítek, tak to můžete předem sundat.

hop®
hodnocení

0x

Osekejte špalety. Oknaři si s usazením poradí. Po osazení nových oken udělejte špalety z EPS, nalepit na pěnu nebo lepidlo, s perlinkou a s Alurohy. rovné a do úhlu. Běžný postup...

hodnocení

0x
Neznam tvoji situaci., Ale vnitrni spalety by me vubec netrapily. Spis bych se zamyslel, co s tema venkovnima. U me to provedli tak, ze dorazili okna ke stare omitce a zbyla jen 1-2cm spara. Otazka je, jestli planujes zateplovat, tak by podle me bylo dobre ty venkovni spalety osekat a po montazi oken nalepit xps. Vnitrni spalety se delaji ruzne, jak se komu chce. Znam tri zpusoby. Klasika, nahodit jadro, rohy perlinku, druhy je nabastlit sadros na penu, a treti je nabastlit polystyren. Ja to delal podstivou klasikou. Ale je nejpracnejsi
peterka
hodnocení

Ano, zateplování je v plánu. Asi úplně nerozumím, kde co osekat zvenku :(

Osekat omitku nebo tam nic neni? Ja kdybych ted polozil 5cm na brizolit tak jsem skoro v kridle. Proto kazdy cm je dobry.

vilik*
hodnocení

0x
Podívejte se na to takto. Existuje norma, jak by měla vypadat příprava na vsazení oken, jaké jsou způsoby provedení spáry a jakou máte použít pásku pro zamezení prostupu páry spárou.
Pokud to uděláte jinak, nebude okenní otvor odpovídat normě. Když už platíte hliníková okna, asi bych být vámi chtěl, aby to bylo i dokonale funkční, tedy pořádně a bez kompromisů.
Za mě, vybagrovat okno, vyrovnat zdivo do roviny, umožňující správné osazení, osadit okno, vytvořit paroizolaci, upravit špalety zateplovacím materiálem. Jestli máte už okna ve výrobě, máte co dělat.
peterka
hodnocení

Asi vám nerozumím. Okna jsou zaměřená na výměnu za stávající, tedy otvor je dán starým oknem. Firma bude okna i montovat. Tedy počítám, že bude třeba toto udělat dodatečně či souběžně. Nevím ale jak s tím zateplením špalet, pokud jet rozměr okna stejný, jako to současné, jak by se tam vešlo zateplení?

Zateplují se venkovní špalety. Skoro celý rám okna se schová polystyrenem.
vilik*
Většina lidí jim podepisuje, že netrvají na osazení oken podle normy.
Slyší na to, že je to levnější.
Jestli jste ťuhýk, který platí šílený prachy za okno a pak ušetří na montáži, nechte už to být.
Jinak bych si našel normu nebo se vyptal na postup a pak bych se rozhodl, jestli to vymlátím třeba Majzlíkem nebo odřežu flexou a otvory tak patřičně zvětším.
peterka
hodnocení

Okna jsou zaměřená, ale ještě jsem nepodepsal finální objednávku, takže snad to mohu napravit :) O cenu mi zas tak nejde, jestli to bude 350 nebo nakonec 370 kvůli montáži, to přežiju. Zeptám se tedy, jestli je v otvorech počítáno se zateplením i na osazení dle normy.

vilik*
09.04.20 09:11
Těžko.
peterka
hodnocení

Proč myslíte?

vilik*
Norma ČSN 74 6077 v aktualizovaném znění.
Nezapomeňte na plánované venkovní zateplení, kdy musíte mít okno osazené tak, aby se tam to zateplení vešlo. Aby mělo co největší účinek, vysazuje se okno co nejvíc k vnějšímu kraji zdi a překrývá se izolantem přesazeným z plochy částečně přes rám okna. Takže pokud máte rezervu na spáře 1 cm, překrytí rámu okna izolantem tak, aby byl alespoň trochu vidět, bude nedostatečně.
Používají se pásky pro zakrytí stavební pěny.
Používá se správné kotvení.
Nebudete to mít za jeden den.
Je to drahé.
vilik*
A spáru mít větší nebudete, sám jste psal, že jdou okna do díry po starých, takže budou stejně velká, protože jste jim před měřením určitě o osazení podle normy neříkal.
Pokud jste ještě nepodepsal, budete mít okna menší než nyní.
Pokud jste ještě nevybral firmu, nechte si nacenit vše včetně montáže, někdy může být cena výrazně jiná a tedy méně výhodná než konkurence.
peterka
hodnocení

To je tedy mnohem větší věda, než jsem tušil, děkuji... V přistavěném patře hliníková okna usadili (zapustili) 8 cm od okraje vnější zdi. Tam jsou ale zdi z Ytong lambda. Tato výměna v přízemí je do starých zdí s nezateplenými překlady, zapuštění by mělo být také 8 cm.

vilik*
Není zač. Mám bohužel zkušenosti, že většina lidí prostě jde po ceně a firmy jsou si toho vědomy a upřednostňují nabídku co nejlevnějších produktů a postupů. Sám od sebe vám nikdo dražší variantu nenabídne. Alespoň ne v první fázi. Pak máte místo trojskel dvojskla, ošizenou montáž, dělníky na prd.
Možná se to kvůli vyšší ceně a předpokládané úspoře energie nevyplatí, ale aspoň byste mohl vědět, že jste dostal z toho, co jste mohl mít, to co jste chtěl.
Dat okna zaroven s venkovni zdi je idealni stav. Ja jeste nemel zateplovani presne naplanovane tak jsem to nechal tak jak byly stare okna.

hodnocení

0x

Po přečtení celé diskuze se Vás zeptám, jak věděla firma jak velká okna mají objednat?
Nemohou přece vědět, jak moc je okenní rám zapuštěný do špalet.
Velmi doporučuji, zavolat na firmu, která Vám okna bude dodávat a montovat a optat se jich na to, jakým způsobem máte stavební otvor připravit a upozornit je na to, že chcete vnitřní špalety dělat nové.

jabraka*
hodnocení

0x

Když nám vyměňovala firma okna,tak jsme se starali jen o to,aby nenadělali moc velký nepořádek.Všechno si zabezpečili sami.Jen vnitřní začištění jsem si udělal sám,mám všude tapety,takže jsem si povrchy okolo oken udělal sám tapetami.Ale rozhodně zednické práce musí firma udělat.Vždyť jsou zaplacené-

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]