Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes se mi stalo, že mi přestala fungovat vodárna.
Mám nautilu, nádobu na 120 l. Při vyprázdnění této nádoby mi nautila znovu nenaskočila, pouze mi vyhodila motorový spouštěč, který mám před rozvodní skříňkou, kterou mám ve vodárně\místnost\
tento motorový spouštěč já znovu prstem stlačím a nautila naskočí a voda jde do nádoby.. Při naplnění se nautila vypne...To je OK...
ALe už znovu naskočí\když je nádoba prázdná.
Problém začal dnes.. nautila je stará cca 3 roky...rozvody ve vodárně také.
Před cca 1 měsícem jsem sám tlakoval nádobu\podle rady vodáka\ tak nevím, zdali to má společnost.
...nebo je nějaká netěsnost v nautile?že by se tam dostal voda...? co myslíte? děkuji P.
Nechápu tuto větu "ALe už znovu naskočí\když je nádoba prázdná."
Vypadá to, že Nautila začíná marodit. Většinou vyjde levněji ji co nejdřív nechat opravit, než ji trápit, nechat umřít a kupovat novou...
Jo, nějak mi došlo že to byl překlep. Každopádně je větší pravděpodobnost, že odchází Nautila, než že by se zvyšovala citlivost toho motoráku...
Pokud máš k dispozici klešťový ampérmetr nebo klasický ampérmetr, proměř fázi/fáze, jestli souhlasí hodnoty el. proudu s údaji čerpadla od výrobce. Mohl by být špatný i zmiňovaný mot. spouštěč a pokud má nastavitelný prvek na zvýšení "Ampér" , malinko mu přidat, jak píše rádce honzas. Nepřidávat moc, hrozí rychlejší zničení čerpadla. Jinak zkusit zapůjčit (koupit) stejný motor. spouštěč a čekat, jestli nastane změna. Samozřejmě jinak dobrého elektrikáře nebo vytáhnout čerpadlo a dát do opravny zkontrolovat.
Nejprve, než budeš vytahovat nautilu, proměř (ale spíše se domluv s nějakým elektrikářem):
1. Na přívodu nautily za chodu proudový odběr kelšťovým, případně jiným ampérmetrem a porovnej s údaji v návodu k čerpadlu. Pokud by byl znatelně vyšší (cca víc jak 20%), je předpoklad zadírání systému čerpadla, nebo poškozeného vinutí a je nutná oprava nautily.
2. Pokud bude vše dle bodu 1 OK, na tomtéž i tímtéže změř proudový odběr při zapnutí nautily (bývá krátkodobě podstatně vyšší). Je možné, že motorový spouštěč "neudrží" rozběhový proud.
3. Naměřený proud v bodě 1 porovnej s hodnotou nastavenou na motorovém spouštěči (proudová ochrana motoru) a uprav na hodnotu naměřenou.
4. V případě, že by se opakovalo, ale naměřená hodnota v bodě 1 odpovídala tabulkové hodnotě nautily v návodu, mírně zvětši nastavení spouštěče (o cca 10 %).
5. Případně nechej proměřit izolační stav nautily a jejího přívodu měřičem izolačního stavu (Megmet 1000V). Ale vzhledem k tomu, že jde o reakci na zapnutí nautily při popoklesu tlaku, zřejmě o pokles izolačního stavu nepůjde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.