Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění domu bojlerem

Od: grafit* odpovědí: 44 změna:

Dobrý den,
tímto bych Vás chtěl požádat o radu. Pro využití přebytků el. energie z fotovoltaiky na střeše našeho RD uvažuji o zařazení 120 l. bojleru (Tatramat OEV 121), který mně zbyl po rekonstrukci, do topného systému. Nyní máme v RD automatický kotel na uhlí a kotel v zimě vytápí a ohřívá vodu. V létě ohřívá vodu el. kombinovaný bojler. Druhý bojler by od jara do podzimu ohříval vodu do topných žebříků v koupelnách a v chodbě (jsou na sever) a v zimě by sloužil jako akumulační nádoba pro topnou vodu z kotle v primárním okruhu. Přepnutím ventilů by se v letním období "protáčela" topná voda přes bojler do topného okruhu (s vynecháním výměníku v kotli) - viz nákres (nové připojení je čárkovaně). Je takové řešení provozuschopné? Předem děkuji za Vaše názory a rady. Radek

doplněno 07.04.20 13:25:

Ještě doplňuji: Než jako akumulační nádrž bych chtěl bojler v zimě využít jako další výměník a "pomoc" kotli, aby nemusel dohřívat stále vodu v primárním okruhu. Chápu, že na akumulaci se používají jiné nádoby. Jedná se mně spíše, jestli by zapojení bojleru do systému bylo funkční, a jaké další součásti by systém měl obsahovat. Předem děkuji za Vaše rady a odpovědi.

doplněno 09.04.20 19:30:

jarin: bohužel pro splnění pravidel dotace pro FVE musím instalovat další bojler (nebo koupit nový 200 l, ale proč když mně jeden 120 l. bojler leží doma), proto mě napadlo s ním přitápět. Kombi bojler se 160 litry jsme ve 3 členech rodiny zatím nikdy nestačili vybrat, tak snad tomu bude i nadále, a ohřávat další TUV v druhém bojleru je zbytečné, protože bych teplou vodu neměl kde v domě spotřebovávat. Je to trochu na hlavu, že v podmínkách NZU (C3,9) je 200 l. bojler a min. vzužitelný zisk FVE chtějí 3 MWh

Vrátím se tedy zpět k mé původní otázce: Přitápění bojlerem do topného systému bude technicky možné a funkční? Předem všem děkuji za odpovědi. Radek

Vytápění domu bojlerem

44 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Nejprve si odpovězte na otázku, kolik energie jste schopen naakumulovat do 120l zásobníku.

A následnně se již nebude o čem bavit.

asd1
hodnocení

2x

Říká se tomu aku nádrž... A boiler moc fungovat nebude, protože mívá vložku jen ve spodní třetině, tj. horkou vodu v horní polovině vložkou neochladíš - to by musela být vložka až nahoru.. Tj. z těch 120L využiješ max. polovinu a to fakt moc tepla neni...

grafit*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď. Vložkou myslíte topnou spirálu? Spirála je v dolní části. Uvažuji s tímto řešením jen na přitápění v koupelnách (2 žebříky po 800W) od jara do podzimu. Na natopení 120 l. z 20° na 80°by měl bojler spotřebovat cca 9 kWh, což by FVE měla s rezervou na další spotřebiče během dne vyrobit.

asd1

Ne, topnou vložku.. Pokud to bude bez vložky, tak zvětšíš objem vody v topení tj. pokud máš expanzku "akorát" tak bys musel dát větší..

A 120L je fakt hodně málo, když už tak aspoň 500L, pak to přitopení v koupelně pokryješ např. týden hezky nabíjíš a týden hnusně topíš...

Jako fungovat to bude, pokud je ten boiler zadarmo tak proč ne...

Taky ten starý boiler bude plný sr... tak si tim můžeš zasvinit topení.. A čistit to je pakárna, navíc můžeš zjistit že už je zralý do šrotu..

grafit*
hodnocení

Bojler mám již vyčištěný s novou anodovou tyčí. Díval jsem se dovnitř a topnou vložku jsou žádnou neviděl. Jak by asi měla vypadat? Je nutné do systému přidat magnetický filtr a přetlakový ventil?

grafit*
hodnocení

topná vložka v bojeru není, expanzní nádoba má objem 35 l., klapka je dobrý nápad, díky, neuvědomil jsem si, že ani ručně 3-cestným ventilem proudění do kotle nezabráním. Myšlenku "akumulování" topné vody v primárním obvodu během zimního období asi opustím, bojler má své tepené ztráty, a výměník v kotli je dostatečný. Díky.

asd1

Myšleno tu zásobu v boileru použít na ohřev kotlového okruhu, tak aby kotel najel rychle na vysokou účinnost, místo toho aby se těch 5-10 minut ohříval..

grafit*
hodnocení

aha, chápu, to je dobrý nápad, to už by se nechalo vychytat, a kotel roztopit před zimou, kdy bude v bojleru ještě teplá voda z FVE nebo z NT.

hodnocení

2x

Samozřejmě to není možné, protože bojler je moc malý.

hodnocení

2x

Možné to je,ale :

1. Do 120 l nic moc nenaakumulujete - viz výše

2.Po 1. sezoně někam založíte schema,zapomenete zavřený(nebo otevřený) 1 ventil - a nebudete topit vůbec

grafit*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď. Jsem zatím ve stádiu úvahy, jak využít bojler, který zbyl po rekonstrukci. Jedná se mně hlavně jestli je to technicky proveditelné, a alespoň víceméně funkční.

jirib
hodnocení

2x
Ano akumulovat lze,ale aspoň 500l,lépe kubík...do sklepa nebo na půdu a zaizolovat...

hodnocení

0x
Ja bych do toho klidne sel. Realne do tech zebriku nebude potreba nejaky extra vykon a jesli uz jsi sehnal nejake veci, tak by to byla skoda. Akorat to musis mit zapojene tak, aby ti to nehonilo vodu skrz kotel. Jinak za me akumulacni nadrz na automaticky kotel je blbost. Stejne ten kotel nebude dotapet mozna tak casto, ale za to bude topit podstatne dele a v tech nadrzich jsou ztraty. U dřevoplynu ok. Ale u kotle kde mi hori relativne male mnozstvi paliva je to kravina.
grafit*
hodnocení

Zapojení bojleru jako dalšího výměníku díky tepelným ztrátám asi opravdu není štastná myšlenka, spíše jsem uvažoval o přitápění bojlerem do žebříků v koupelnách od jara do podzimu, kde by to výkonově mohlo stačit. Aby se voda netlačila do kotle, zavřel bych ručně 3-cestný ventil. Jinak ten kotel je opravdu šetrný, za zimu jsem spálil do 25 metráků bílinského uhlí na vytápění dvou pater RD, celkem 150 m2, ale letos jsme moc zimy neužili, sníh jsme měli snad jen 2x a do 5cm. Díky za radu.

jenda2*
hodnocení

0x
Prebytky mate v jakem vykonu?
grafit*
hodnocení

Výkon FVE je 3,6 kWp, přebytky by měly pokrýt nahřátí více jak 200 l. vody v bojlerech.

jarin*

A ta FVE funguje jak dlouho? Podle mě je lepší systém odlaďovat a měnit až v průběhu provozu. Musí být samozřejmě na to připravený. Papír totiž snese vše a v případě FVE to platí min. trojnásob. Sám mám výkon skoro 2x větší a a jak jsem psal na plné nahřátí 300l bojleru na 60° potřebuji denní výrobu min. cca 20 kWh, o víkendu i 25 kWh třeba. Záleží na denním užívání domu a jak moc se pere, myje, suší. Vůbec si nedokážu z 3,6 kWhp představit ty využitelné přebytky pro nahřívání dalšího bojleru - v období, kdy je třeba topit.

grafit*
hodnocení

Dobrý den, pro podmínky dotace C3.9 NZU je nutná instalace alespoň akumulace (bojler) 200 l. vody. Nyní máme 140 l. kombinovaný bojler, který bude nahřívat FVE. Pro naplnění podmínek NZÚ chci do topného systému vložit zbylý bojler 120 l., který by pouze do žebříků koupelen přitápěl v období od jara do podzimu (pokud teda bude svítit slunce a FVE vyrábět. Pro topení v zimě musím využít aut. kotel. Máte pravdu, že spotřebu energie z FVE by bylo lépe řešit až za provozu, ale pro doložení NZU budu muset mít bojlery s více jak 200 litry.

jarin*
hodnocení

0x

množství naakumulované energie se dá velice lehce spočítat. V reálu to bude trochu jinak. Základní myšlenka je dobrá, ale provedení s bojlerem je podle mě technicky špatně, komplikované a prakticky špatně využitelné. Za lepší řešení považuji elektřinou rovnou topit, tzn. topné patrony, topné rohože, přímotopy.

Já mám třeba 300 l bojler a potřebuju cca min. 20 kWh denní výrobu FT, abych ho nahřál celý na max. (tj. 60°). Což nastává až od konce března. Záleží na tep. ztrátách domu. U dobře zatepleného (můj) dokážu minimalizovat přetoky ven a využít veškerou výrobu max. do současného dne (cca 10.dubna), pak už nemám pro přebytek max. využití, protože výroba je větší, než potřeba domu. Baterky nemám. Dokážu si představit, že u méně zatepleného domu bude přechodové období (jaro, podzim) delší a vyšší potřeba vytápění. Zima je bez přebytků, léto bez topení a jarní přechodové období je relativně krátké a podzim nevyzpytatelný z důvodu počasí. Máte spočítáno kolik přebytků jste takto schopen využít navíc? Je to významné množství? Pomůže to významně snížit měsíční fakturu za spotřebu?

grafit*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď. Jaký máte výkon Vaší FVE v kWp? Můžete mně prosím prozvonit na 724813056, měl bych na Vás více otázek ohledně FVE. Předem děkuji.

jirib
Tady nejste na seznamce...napište další dotaz,pokuď nějaký máte...?
grafit*
hodnocení

Dobrý den, chápu že nejsem na seznamce, potřeboval bych se optat na věci, které nemusí ostatní zajímat a řeší je možná jiná vlákna jiných diskusí.

jirib
Pokuď máte dotaz na jiné téma,tak založte nový dotaz.
Pokuď se to týká stále jen vytápění,pokračujte zde...nebo jsem to špatně pochopil?
jarin*

Mám FVE 6,7kWhp s možným přetokem ven. Výroba jde do spotřeby domu. Přívod do domu sleduje Wattrouter, který při zjištěném přebytku, který by šel ven, řízeně připíná vybrané spotřebiče v domě. Primárně 3-fázové těleso bojleru (objem 300l). Je umístěné dole a může nahřát celý objem. Navíc má bojler uprostřed druhé těleso, které slouží standardně v NT k ohřevu, když není dostatečná výroba - nahřívá jen horní půlku bojleru. Šlo by použít i 2 bojlery. Wattrouter může dále připínat podlahové elektrické topení. To je vše.

Důležitější je systém odladit tak, aby maximum výroby zůstalo doma. Lze vhodně rozhodit všechny spotřebiče v domě na fáze, vyrovnat odběry v době výroby. Velké žrouty (pračka, sušička, myčka) zkoušet spouštět v době maximální výroby a rozhodit na fáze.

Listopad - leden nestojí výroba za řeč. Těch pár kWh se spotřebuje v domě. Malá výroba nestačí ani ohřát bojler, ale již pár kWh výroby zafunguje jako předehřev vstupní studené vody do bojleru. Neuteče ven nic. Podzim, jaro se přebytkem nahřívá bojler a podlahové topení. Neuteče ven nic. Léto je naprd. Cca 20 kWh stačí na spotřebu a bojler, zbytek jde ven. Výtěžnost klesne z téměř 100% na cca 70%. Když píšu 100%, nebo že neuteče nic, tak výtěžnost je cca 96%. Vždy něco uteče. Wattrouter není dostatečně rychlý ani přesný, aby zvládl uřídit vše.

asd1

jirib - jestli nemáš nic k tématu tak zalez, Tématu se drží, to je využití přebytků z fotovoltaiky pomocí akku nádrže ze starýho boileru...

Topnou vložku mají kombi boilery - trubkový had... Pokud má elektro tak tam neni. nevadí to, jen budeš mít víc vody v topném okruhu tj. možná bude třeba zvětšit i expanzku... Aby neteklo přes kotel řeš určitě automaticky např. klapkou, ručně je na prd. Aby jsi z aku nahřál kotlový okruh před zatopením, tak by zapojení muselo být asi jiné (ale moc jsem to nezkoumal..)

grafit*
hodnocení

asd1: Díky, nemám rád lidi co si hrají na adminy, ale nechci se hádat (jirib)

grafit*
hodnocení

jarin: Dobrý den, předpokládám, že máte FVE s 3-fázovým měničem. Nám navrhli 1-fázovou FVE s optimalizací fází. Předpokládám, že na 1 fázi přehodí pokud možno všechny zásuvky a velké spotřebiče. Přes Wattrouter by přebytky měly přetékat do bojleru na TUV 160l. + již zmiňovaný další 120 l. bojler. S dodavatelem jsem domluvený na přidání další 3 FV panelů a FVE by měla poté mít výkon cca 4,6 kWp. Srovnáním naší a vaší FVE jsme zhruba na 70% výkonu vaší FVE a nahřívat by se mělo cca 80% vašeho množství vody, tak snad to bude fungovat podobně jako u vás. Díky za popis funkce a výkonu vaší FVE.

jarin*

Já bych jen radil obrovskou opatrnost s ohledem na počáteční investice a s ohledem na očekávání. Firma chce mít kšeft. Na vašem budoucím životě ji nezáleží. V ČR je legálně schválen (ve světě) naprosto unikátní zlodějský systém měření energie elektroměry, kdy v jednom okamžiku zároveň můžete distributorovi ven posílat prakticky zadarmo energii a ve stejné okamžiku si ji draze platíte ( pro 3fáz).

Základní principiální problémy, které nelze obejít jsou 2. První je ten, že FVE vyrábí ze slunce. To nesvítí v noci, večer, ráno, přes mraky, při dešti atd. Asi víte kam mířím. Ráno je třeba na střídači 30W, v poledne 5 kW okamžitých. Druhý je v tom, že většina domácích spotřebičů, žroutů má spirály 2kW nebo víc (pračka, myčka, trouba, sušička). Vždy budu muset tedy energii dokupovat, i když jí na jiné fázi zadarmo posílám ven. 1fáz střídač je takový kočkopes. Sobota, neděle dopoledne - jede pračka, sučička, myčka, trouba, sporák dohromady? Je to sci-fi? Myslím, že ne. Naše ženy to zvládají levou zadní.

Vše je to o tom, že u nás je legální zlodějina. Když vezmu extrémní, ale klidně zcela reálný příklad. Vedle v jiné zemi - ve skutečné civilizaci, když mu vyrábí 3fáz střídač 5kW špičkově, tak si pustí myčku a sušičku zároveň, obě klidně na stejné fázi a myje a suší zadarmo! U nás mi bude elektroměr ve stejné situaci načítat okamžitou spotřebu 2,5 kW ze sítě, kterou zaplatím dle mého tarifu! A ve stejné okamžiku budu 3 kW posílat ven úplně, nebo skoro, zadarmo.

Z výše uvedeného je ideální mít akumulační spotřebič (třeba bojler), do kterého bude něco řídit ukládání z FVE (třeba ten wattrouter). Zbytek se spotřebuje v domě. Přebytky se dají v přechodném období umořovat do topení, ale ty jsou docela málo významné a přechodové období jaro-podzim krátké, že to lze zvážit jen v případě minimálních nákladů na technologii pro toto.

Tak si kup baterie za 100 tacu a neposilej nic ven. Je to cele jeden velky nesmysl. Ktery bez dotaci(penez nach vsech)by si nikdo neporizoval protoze to je absolutne nenavratna zalezitost. Ale je to ted "moderni"
jenda2*
Co jsem cetl na internetu, tak mereni vykonu na 3 fazich je velice problematicke, zatim co 1 faz bez problemu. Na elektromeru mi nenaskakuje spitreba, kdyz se solarni vykon kryje s domaci spotrebou.
jarin*

honzas1: já nepláču. Vysvětluju. Baterky nechci. Dotace souhlasím. Taky se mi nechce přispívat někomu na výměnu kotle nebo zateplení. Kdysi jsem měl "spor" s jedním známým. Ohledně stavebního spoření. Prý je to nemorální (statní příspěvek) a proto by toho nikdy nešel. Co s tím naděláme?

jenda2: měření na 3 fáz. není problematické. Je to prolobovaná zlodějina, ale doslova. Asi doslova jakože např. v Penny mají v regálu rohlík za 2 Kč, ale je státem schváleno, že u pokladny jim za to musíte dát 3 Kč, jinak ho nekoupíte.

U 1fáz. vždy bude ten samý problém maximalizovat výtěžnost. Aby se max. spotřebovalo doma i během maxima výroby. Naopak u 3 fáz. budu mít výhodu v tom, že spotřebu můžu rozdělit do 3 fází.

Ale vždy může nastat situace, že budu tak usilovně prát, žehlit, vařit, že večer zjistím, že nemám teplou vodu a o zatopení ani nemluvě.

grafit*
hodnocení

honzas1: o baterii jsem ani neuvažoval, jednak pro pořizovací cenu a dále aby se přes den nabíjela baterie a večer z ní proud ohříval bojler, je trochu scestné. Bez dotace bych FVE nepořizoval, ale na co dnes nejsou dotace...

jarin: pokud by NZU nemělo podmínku akumulace 200 l. (C3.9), vůbec bych to neřešil, dokázal bych spotřebovat energii z FVE do klimatizací. U 3-fázové FVE by asi pomohl asysmetrický střídač, ale u něj je cena cca ještě jednou tak vyšší.

jenda2: 1- fázový jistič v domě by byl pro FVE výhrou, ale ČEZ povoluje snad jen jistič 16A, což by u nás doma nevydržel a stále vypadával.

jarin*

Já neumím říct, zda to bude celé v reálu fungovat nebo ne. Ale to Vám neřekne ani firma, resp. řekne, aby prodala. Jen vím, že očekávání se mohou značně lišit od reálu. Na začátku je třeba předpoklad, že bojler 120l pro 3 lidí stačí, pak přijde dcera do puberty a večer se neustále otužujete. Mě se velmi osvědčilo doladit systém dodatečně podle reálu.

Může to fungovat a nemusí. Vím bezpečně, že výroba v zimě nic neohřeje. Jaro-podzim trochu a v létě nění třeba topit. Takže nevím.

jenda2*

Pokud budeme uvažovat, že je momentálně jato, tak každý den mám kolem 13 kWh. Dnes od 7:30 hod do teď 7,6kWh. Dnešní maximálka u 2,6kWp byla 2178 W.

U OKC125 je při příkonu 2000W doba ohřevu z 10°C na 60°C 3,5 hod. To je tedy nějakých 6,59 kWh. Množství vody smísené na 40°C je 231 L. Pro šetření vodou jsou dobré omezovače průtoku pro sprchu. Pubertální mládež je ale potřeba vychovávat a nenechat puštěnou vodu půl hodiny. Na to funguje prohození pořadí psrchování naopak a až oni budou mít studenou, rychle se to odnaučí. Do budoucna je potřeba počítat s omezováním spotřeby vody, což bude existenční nutnost.

Minimum počtu solárních panelů 325Wp je podle mě 10ks. Pak by neměl být problém .

grafit*
hodnocení

jenda 2: děkuji za propočty Vaší spotřeby. Pokud Vaše FVE 2,6 kWp dává v dubnu denně v průměru 13 kW, naše 4,6 KWp by mohla dávat o cca 3/4 více, tj. cca 20 KW. Bojler OKC 160 l. se nám zatím nikdy ve 3 lidech nepodařilo vybrat, tak předpokládám dohřávání z cca 30-40°C na 60°C, takže doba nahřátí bude cca 2-3 hod. při spotřebě cca 4-5 kW. Pokud to vynásobím na spotřebu 2 bojlerů (1x na TUV a 1x na přitápění), vychází mně denní spotřeba bojlerů cca 10 kW. S naší denní spotřebou všech spotřebičů v domácnosti 8-9 kW by nám to mohlo vycházet již v jarním období.

jenda2*
hodnocení

0x
Vase prebytky nestoji za rec. Pridejte si paralelne uvadeny bojler a to tak vyjde. Moje 2,6kWh elektrarna ted vyrobi i 13.2 kWh od 07 hod. do nejakych 18:30 hod. Max. okamzity vykon byl 100 %.
grafit*
hodnocení

Dobrý den, asi mám nyní nasazené růžové brýle, a jsem z toho co mně pověděl dodavatel FVE až moc nadšený *poctar* S dodavatelem jsem domluvený na rozšíření FVE na 4,6 kWp, tak by dle údajů vaší výroby FVE měla dávat cca 2x tolik, tj. cca 25 kW (duben). Při natápění bojlerů počítám, že by mohli spotřebovat cca 2x 8-9 kW, takže by to snad mohla pokrýt, a v létě to možná bude přetékat i do DS. Díky.

jenda2*
To by mohlo jit, ale zhruba pocitejte za rok, ze to dela jmenovity vykon x 1000. Okamzity vykon na 100% je jen kratce a rozhodne ne kazdy den, spise nekdy. Ja mam pro bojler sokar iboost, ktery hlida prebytky a vse posila do spiraly. Celkove to je problematicke. Zapnu konvici a ta bere 2kw. Jenze elektrarna da zrovna 1500 W. Neni tedy prebytek ale jeste chybi. Tak to je.

jenda2*
hodnocení

0x
grafit*
hodnocení

Ano, četl jsem již také, bohužel asymetrický střídač je + cca 25.000 Kč, proto jsem se rozhodl pro 1-fázovou FVE s přeházením fází v rozvaděči, by byla FVE co nejvíc využitá. při naší spotřebě cca 3 MW za rok, jsem raději výkon FVE navýšil na 4,6 kWp vzhledem k úbytkům vlivem životnosti (prý FV panely budou po 20 letech už jen 80 % účinnost), tak snad to vyjde pokud nebudou přes léto suché ručníky v koupelně, tak aspoň měla být teplá voda v kombi bojleru.

jenda2*
Slouceni okruhu na spolecny dotovany jsem nechal take udelat pri zapojovani do domovniho rozvadece. Jen me rozciluje, ze pro pridani 2 dalsich panelu bych musel delat novy projekt s novym povolenim. Castka 25000 . Srandisti.
grafit*
hodnocení

jenda2: pokud by střídač měl rezervu vstupního výkonu, asi by přidání 2 panelů nevadilo. Třeba Goodwee GW3600 D-NS 1F má na vstupu maximum 4680 W.

jenda2*

Střídači to nevadí, vadilo by to případné kontrole. Můj střídač je Goodwe 4200 D-NS.

grafit*
hodnocení

jenda2: je to problém, systém by to vydržel, ale schválení (projekt, žádost atd.) za 25000 Kč je dost těžko návratné...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]