Dobrý den prosím v září jsme v domě vyměnili starý kotel za kondenzacni Baxi Novula Duo - tech. V obyvacim pokoji mame prostorový termostat nastaveny na 21 °A nic 18°. Vykon kotle mam technik nastavil na 40°c. A máme zimu! Kotel pořád topí a spotřeba plynu je vyšší než obvykle. V lednu nám kotel stále vypínám byla závada v čidle.technik sundal z komína střižku která tam prý být nemusí,ale předtím tam být musela (musela jsem ji koupit)Prosím o vysvětlení naprostému laikovi co dělám špatně a jak kotel nastavit. Moc děkuji
Pokud je při 40°C (teplota topné vody z kotle) v domě zima, tak holt musíte nastavit tu teplotu výše. Pravda ovšem je, že při správně nadimenzované soustavě a "dnešních" venkovních teplotách cca +12-16°C by těch 40°C teploty topné vody mělo stačit (za předpokladu správně spočítané soustavy a topných těles). Zřejmě máte starší nezateplený dům a vytápěcí soustavu ještě s teplotním spádem 90/70°C. A to pro kondenzační kotel ideální opravdu není.
jitkaprchalova
Ano máme nezatepleny domek . Radiatory jsme nemenili (revizní technik to neshledal za nutné).
Aby kondenzační kotel měl smysl, měla by teplota vratné vody být maximálně do 55°C. Tzn. pokud by ani tato teplota vody nevytopila na požadovanou teplotu (a to letos není žádná zima), tak kondenzační kotel nemá smysl. Mohu jen hádat, že jste vyměnili kotel a radiátory nechali stejné jako na klasický kotel?
Ano revizní technik,který mám kotel doporučil řekl že není problém. Máme deskove radiatory. Dříve jsme měli kotel therm 28 kondenzacni je 24 do komína.
A jak prosím zjistím teplotu vratné vody? Omlouvám se že se takhle ptám. doplněno 07.04.20 15:15: Teď podle sledování mám spotřebu ještě větší než jsem měla loni i předloni.
Teplotu výstupní vody z kotle nastavte přímo na kotli.
Pokojový termostat není nutno nastavovat, pokud je pro Vás ta teplota na něm nastavená v pořádku (jen se na ní "nedostanete" s tak nízkou teplotou topné vody).
asd1
Jestli jede výstup 40°C a vytápí byt s bídou na 18°C, tak by kondenzační kotel měl jet v ideálním režimu a spotřeba by měla být výrazně nižší než u klasiky předtím.. Tam bude dost velká myš.. Nebo předtím topili na vyšší pokojovou teplotu, ale jen krátkodobě.. (?)
"Odborník" často doporučí to co prodává a má na tom největší zisk... Obecně malé radiátory = musí být horké = kondenzace se nevyužije a chová se to jako klasický pravěký kotel..
jitkaprchalova
Zvýšenou spotřebu si vysvětlují zvednutou teplotou na termostatu byla nám zima.a kotel pořád topil to máte pravdu!. A já to udělat abych využila výhody kondenzacniho kotle? Větší radiatory? Zvyknout si na chladno?
Ano zvedněte na55°C teplotu na kotli a regulujte termostatem. Termostat by měl být v nejstudenější místnosti a nastaven tak, aby Vám teploty vyhovovaly po celý den i noc. Pokud máte i termostatické hlavice na radiátorech, je třeba nastavení termostatu zohlednit. Tzn. v místnosti kde je termostat, pustit hlavici naplno, teplotu zde reguluje termostat. V ostatních místnostech nastavit termohlavice podle požadované teploty. Běžně stupeň 3 odpovídá asi 24°C. Také je třeba myslet na to, aby byl vždy minimálně jeden radiátor otevřený. Nesmí se stát, že termostatické hlavice zavřou všechny a čerpadlo kotle bude tlačit do uzavřeného okruhu. Toto se nejčastěji zajistí tím, že se termohlavice sundá z radiátoru v místnosti, kde je termostat nebo třeba z žebříku v koupelně.
U kondenzaku by nemela byl teplota zpatecky vyssi nez 45 stupnu. Coz znamena ze urcite bez problemu muzete nastavit 50-55 stupnu na kotli. Nevim co tam mate za radiatory a ventily-termoventily. Vsechno se da zhruba spocitat. A doladit. Pokud to pred tim fungovalo, tak to musi fungovat zase.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.