Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Péřový polštář - lze ho prát?

Od: luciferkaa* odpovědí: 12 změna:

Dobry den,

chcela by som sa opytat, ako mozem oprat alebo nejakym sposobom vycistit aspon to perie, ktore je v nom? je to polstar 35x30 cm, pride zbytocne davat ho do cistiarne. Najradsej by som ho vyhodila, ale moj priatel ma bohuzial k nemu citovy vztah a nechce ho vymenit za ziadny iny(a to som kupila uz dva podobne, ale s nimi ma vyhodil). Tak sme sa dohodli, ze mu ho aspon vyperiem, lebo na nom spava minim. 5 rokov a bez opratia...Tu staru anginovu obliecku by som presila, to by problem nebol, len neviem ako na to perie...Poradite mi niekto?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

5x

Domnívala jsem se, že peří není možné prát. Potvrzuje mi to i tento odkaz: *klik*

Peří

Deky plněné kvalitním, draným peřím slaví svůj návrat. Při výběru si pozorně prohlédněte výplň přikrývky, například v přiloženém vzorku. Naprosto nevhodné je strojově drcené peří – i na drobno rozkrájená brka budou vylézat z povlaku a nepříjemně tlačit či píchat. Navíc rozdrcené peří ztrácí svoje izolační vlastnosti, peřina se slehne, zvlhne a nehřeje.

Přikrývky z draného prachového peří jsou lehké, výborně odvádějí vlhkost a skvěle hřejí i ve velké zimě. Nejsou vhodné pro alergiky a astmatiky, v peří se usazuje prach a výborně se v něm daří roztočům. Jejich hlavní nevýhoda spočívá v tom, že je není možné prát.

Ovšem, když jsem hledala dále, našla jsem tento odkaz na údržbu bund a spacích péřových pytlů s pomocí speciálních pracích prostředků: *klik*

Údržba materiálů z prachového peří

Kvalitní výrobky z prachového peří jsou vyrobeny z takových materiálů, že se jejich údržba téměř vůbec neliší od údržby běžného ošacení.
Doporučuje se prát v pračce na zvláštní program při 30°C až 40°C a ve speciálním pracím prostředku na prachové peří. Běžně nošená zimní bunda či používaný spací pytel by se měly alespoň jednou ročně vyprat. Sušit v sušičce s velkým objemem, maximálně při 30°C, nebo na vzduchu, dobře větrat a často natřásat. Této fázi věnujte největší pozornost. Je nutné mokré peří nenechat uschnout v chuchvalcích. Tato část zabere nejvíce času, nicméně výsledný efekt v podobě několikaleté spokojenosti stojí za to.
Nepoužívejte žádné agresivní prací prostředky, které by prachové peří zničily. Chemické čištění je možné provádět výlučné podle symbolu "F"(fluoruhlovodík). Je třeba dávat pozor na to, aby častým čištěním nebylo prachové peří zbaveno zbývajícího obsahu tuku. Ztratilo by tím přirozenou pružnost. Nejsou-li výrobky z prachového peří dlouho používány, mají být nestísněné, vzdušné a volně pověšené. Srolování nebo pěchování odnímá prachovému peří podélnou pružnost, peří zchuchvalcovatí a ztrácí svoji původní plnící schopnost. Na krátký čas, například na horskou túru, toto napěchování zajisté nemůže prachovému peří uškodit.
Takže - jak se říká "babo raď?"*nevi* Já bych se přiklonila k té čistírně peří. *uf*

doplněno 12.01.10 19:25:

A zde je ten speciální prací prostředek na péřové výrobky:

Název: DOWN WASH & CLEAN

Popis:
Speciální jemný prací prostředek pro praní péřových výrobků, jako jsou sportovní oblečení, spací pytle a prošívané deky. Po vyprání elasticita a prodyšnost peří zůstane zachována, peří zůstane měkké a neláme se. Speciální¨přísada obnovuje mastný charakter peří. Přípravek je vhodný pro ruční i strojové praní.
Láhev s praktickým dávkovačem 250ml

Cena: 163 Kč
Cena shop: 147 Kč

hodnocení

4x

Nejlepší je čistírna peří,tam to čistí párou, ale já běžně peru péřové bundy na 40 stupňů v pračce, ale důležité opravdu je to pak přetřásat, aby nebylo v chuchvalcích...než to důkladně uschne, nejlepší je sušička.Tak bych vám ten malý polštářek radila normálně vyprat ve starém sypku, dobře usušit, a pak bych ho přesypala do nově ušitého sypečku...nejlépe v koupelně,ve vaně, nebo budete mít peří všude.Takhle pak splácnete vanu sprchou a máte čisto.

pt®

Jedná se o malinký polštářek, takže jej můžete vyprat v aut. pračce na 40 st. Opravdu se perou i péřové bundy, jak píše Lidka. Měla jsem sousedku, opravdu starou paní, již nežije. Když byla v prádelně s tím, že si vypere polštář /nebylo to v autom. pračce, ale v bubnové v paneláku před 35 lety/, co mívala pod hlavou /90x90/ nevěřila jsem svým uším. Opravdu polštář vyprala, vyždímala, natřepala a sušila, zase protřepala a sušila. Polštář pak byl jako nadýchaný. Prošívanou deku bych se asi bála vyprat, je to již velký kus a peřinu už vůbec ne /asi taky tolik netrpí, jako polštář/. To je můj názor. :) PT /stařenka

pb®

Perovou bundu i kabat jsem prala v pracce nekolikrat a nic se jim nestalo, akorat to dlouho schne a musi se protrepavat. Perovy polstar pere moje mama bezne v pracce a take se mu nic nestane. V lete jsem musela vyprat perovou prosivanou perinu a prezila bez ztraty kyticky. Prala jsem ve vane, do pracky se nevesla. Byl to zahul, ale podarilo se. Schla nekolik dni na balkone, musela jsem ji otacet a protrepavat, ale vubec nic se ji nestalo.

myse*
hodnocení

4x

Kamarádka prala manželovi polštář pravidelně. Normálně v pračce - na 40, normální prací prášek, pak ho sušila na topení a protřepávala... Prý s tím nebyl nikdy problém...

hodnocení

3x

Asi před deseti lety jsem si koupila prachovou peřovou štepdeku 2x2m v IKEA v nějaké akci.:DSypovina se tváří jako materiál na kapesníky a návod na čištění pravil, že se má prát ve vodě a v běžných pracích prostředcích na 40´C, a že při sušení v sušičce výrobce doporučuje do sušičky přidat tři tenisové míčky.*nevi* Koncem léta jsem ji odnesla do čistírny na vyprání ve vodě. Povedlo se. Ta sypovina je úplně nepochopitelně jemná, připomíná neškrobenou vebu. Žádný rachot jako naše, peří z ní neleze, nepráší. Je načechraná, skvělá *palec*Kdysi jsem se snažila vyprat polštářek, protože švagrová říkala, že drané peří z kačen doma vždycky běžně prali. Jo, vypralo se to. Ale dostat z toho ty mydlinky se mi nepovedlo. Sypovina vodu nepustila ani dovnitř, ani ven. A několikrát už vůbec ne.*plac*

pepyk93*
hodnocení

2x

Myslím,že jsem někde viděl speciálně nabídku čištění peří...podle mě je to to co potřebujete...;)

Můžu vám trochu pohledat...:)

hodnocení

2x

Nevím, proč muži mají k polštářkům tak citový vztah jako k plyšákům. Řešila jsem také tento problém. Nechtěl polštářek vyhodit, tak jsem trošičku za jakési zlosti jej dala do automatky, nalila tekutý prací prášek a prala na 40. -bez aviváže. Vyždímala na vysoké otáčky. Vypadal hrozně když byl chudák vytažen z pračky. Za jeden rožek jsem jej dala ven sušit a hodně čechrala. Sice nebyl jako nový - i když ten špinavý byl už také jakýsi proležený - , ale byl čistý. Asi po roce jsem dala dárkem kvalitný a drahý polštářek z dutých vláken a ten starý schovala a po nějakém týdnu vyhodila. Je to teď jeho nejmilejší a na starý si ani vzpomene. Prostě-nový plyšák.

luciferkaa*
hodnocení

no to je prave to o com viem, ale skor by som chcela vediet, ci sa to neda nejako doma, lebo myslim, ze kvoli jednemu malinkemu vankusu, tam do tych pracovni chodit netreba, ale ak sa to inak dat nebude tak tam pojdem..len sam i zdalo, ze by som to zvladla aj sama..nemate niekto vlastne skusenosti s pranim doma?

pepyk93*

S tím bohužel zkušenost nemám.Asi bych si tam zašel (byť kvůli malinkému polštářku) být vámi... ;)

lidus*
hodnocení

0x

Peří vyprat v pračce jde ale sušit to je problém, zatuchne i když je venku 40stupňu a protřepáváte ho. Já chápu citový vztah a nechala jsem svůj micáček vyčistit v čistírně peří s ostatníma peřinama, bohužel po čištění už to stejně nění co to bylo.Vyperte povlak, peří jsem dávala prvně čistit po 20letech.

macimaci*
hodnocení

0x

Peří určitě neprat,ale dát vyčistit do čistírny. Dokonce jsou prodejny látek atd.,kde mají nabídku čištění peří,těm bych to radši svěřila.Nebo se poptat v klasické čistírně co a jak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]