Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
tímto bych se chtěl na Vas obrátit, jaké máte zkušenosti když Vám soused zabírá Váš vlastní pozemek a co se s tim dá dělat.
Situace je následující: po koupi rodinného domu jsme přišli nato, že nejmenovaný soused zabírá náš pozemek. Jedná se asi o 60m2, vzhledem na lokalitu nemovitosti a ztrátu m2 se jedna o statisícové znehodnocení parcely, z níž platím daň z nabytí nemovitosti a každoročního daň z nemovitosti. Což znamená že za daných 60m2 jsem již zaplatil X-sto tisíc + X-desítek tisíc dan. A nakonec mi to zabírá soused?
Soused má v daném místě postaven plot, soused danou parcelu koupil loni a tedy ho neobviňuji, že on tam postavil daný plot, udělal to nějaký předchozí majitel, ale bohužel bude se to muset řešit se současným majitelem.
Jaké jsou možnosti? S nicneděláním a nechat sousedova pozemek pochopitelně nesouhlasím, jelikož jsem si ho zaplatil za nemalé peníze. S nájemným, vzhledem k investici by musel platit X tisíc ročně, aby se to vrátilo ... navrácení za x-stovek let nepřipadá v úvahu, max tak 15 let. Připadne je možné nařídit zbourání jeho plotu a udelat plot nový tam kde má být? Připadne jaké jsou jiné možnosti?
Děkuji za informace.
Předevší je nutné mluvit se sousedem, doložit mu mapové podlkady a sdělit mu, že byste byl rád, kdyby si plot přesunul na hranici pozemků a váš pozemek uvolnil.
Ve vašem dotazu není o jednání se sousedem ani čárka, přitom je to základ všech věcí následujících.
@figurek: Sice máš pravdu, ale daně z toho pozemku "v dobré víře" neplatí?
Pokud je sousedův plot je na údajně vašem pozemku tak pokud soused namítne vydržení tak máte smůlu. To držení musí být nejméně po dobu 10 let a počítá se do toho i doba držení předchozích majitelů. Jednoduše řečeno, pokud tam je plot déle než 10 let. To že jste zaplatil za pozemek který neužíváte je smůla. Měl jste si skutečný stav zjistit před koupí. A platit desítky tisíc daně z nemovitosti za 60 m² je naprostý nesmysl. Pokud si takhle vymýšlíte, tak nemusí být pravda nic
Nechte to tak, jak to je a máte klid. Za 100 000 vám zničené vztahy se sousedem nestojí. Dřív se ty hranice tolik nehlídaly a tak ploty stojí jinak než je v katastru.Tento stav může být několik desítek let a soused o tom nemusí ani vědět. Měl jsem přesně takový případ ale míň metrů a nechal jsem to být.. Nemyslitelné, že budu nutit souseda do zbourání plotu a posunutí o půl metru.
Předem ti musím napsat že podle katastru někde na internetu se nemůžeš moc řídit,ty čáry jsou spíš jen orientační. Třeba já když se podívám na svůj pozemek na katastru,tak hranice skutečná se s tou hranicí na katastrální mapě dost liší,někde zasahuju metr do sousedova pozemku,někde zase on do mého. Skutečnou hranici ti musí určit až geodet a až s tím můžeš nakládat a případně na souseda vyrukovat. A i v případě že by bylo po určení geodetem právo na tvé straně,soused může celkem úspěšně uspět s vydržením pozemku...musí to takto být 10 a více let.
Takže za mě bych prvně pozemky řádně zaměřil a pak se zkusil se sousedem normálně jako lidi dohodnout. On pokud je plot původní taky koupil pozemek v dobré víře a teď mu nemusí být po chuti že mu z něj někdo chce vzít,i když třeba právem,on za něj taky zaplatil
Geodet to vyměří podle katastru. Někdy může být v katastru chyba, špatně zakresené minulé změny, tak se katastr opraví, pokud není promlčeno. Třeba při digitalizaci měl každý možnost v určitě lhůtě reklamovat, pokud něco neodpovídalo a jemu se to nelíbilo. Pokud to ve lhůtě neudělal, má smůlu. Katastr je rozhodující.
Je třeba ověřit "koupi rodinného domu jsme přišli nato..." zdali máte pravdu pravdu. Jak jste to zjistili. Poté se obraťte na souseda s Vaším problémem a snažte se to s ním vyřešit. Pokud se nedohodnete, jedině soud určí, kdo má pravdu.
Jen si dovolím poptat, asi Vám zabírá 60m2 a "jedna o statisícové znehodnocení parcely, z níž platím daň z nabytí nemovitosti a každoročního daň z nemovitosti. Což znamená že za daných 60m2 jsem již zaplatil X-sto tisíc + X-desítek tisíc dan." nějak jsem nepochopil ty částky.
Poznámky:
1. Geodet byl na místě kvůli vyměření jiné hranice, ktera přímo souvisí s touto hranicí a tudíž jsou známy skutecne hranice + -10cm (taková je přesnost GPS).
2. Přesah souseda není zanedbatelný, je to cca 1,5m podél celého pozemku a tedy to celkově vychází na + - = 60m2 a tedy takovou hranici přesahu již nejsem ochoten tolerovat.
3. Cena pozemku v dané lokalitě 60m2 = 300 000, - Kč. Dále jsem musel zaplatit daň z nabytí a tedy 4% = 12000, - Kč. A následně budu jeste platit roční daň pár stovek? (Doživotní, případně dokud neprodám). Chápu že takový bonus by se líbil každému sousedovy, ale bohužel to není reálné a musí se to řešit.
4. Pochopitelně bych nejraději svůj pozemek a o samotný prodej jako takový zájem nemám.
5. To že nový majitel si není vědom, že pouziva cizí pozemek není až tak můj problem, měl si zavolat geodeta.
6. Otázka vydržení jak by to nový majitel prokazoval, když tam bývá jen velmi krátce? Tim pádem je to slovo proti slovu, z mého pohledu. Možná ještě lepší by bylo zajít na stavební úřad a ověřit zda měl plot vůbec schválený. Pokud ne, tak se jedna o černou stavbu.
Ideální by bylo dostat ze souseda písemné vyjádření, že si je skutečnosti, že je plot na vašem pozemku, vědom. V takovém případě by vydržení nebylo možné. Nicméně - pokud pozemek užíval "v dobré víře" jeho předchůdce a nyní on, tak je bohužel na Vás, abyste prokázal že jste Vy nebo předchozí majitelé Vašeho pozemku na tuto nesrovnalost poukazovali.
Neodpověděl jste, zda jste řešil se sousedem - jak se k tomu staví, bavil jste se s ním o tom? Nebylo by řešením mu např. navrhnout, že mu na přesun plotu přispějete (když by to měla dělat na vlastní náklady, tak bude víc prskat)?
Dále bych určitě zavolat na stavební úřad/odbor, vysvětlil situaci a poptat se, co by Vám radili udělat. Stejně o tom budou v první řadě rozhodovat pravděpodobně oni nebo se minimálně spolu s Vámi (pokud nejsou na úřadě vyloženě líní a je to nějaká menší obec) za sousedem zastaví a problém mu vysvětlí.
Zároveň bych neprodleně reklamoval u prodávajícího co nejdříve skrytou vadu pozemku - a to i v případě, že by soused slíbil, že plot přesune. Na reklamaci skryté vady pozemku máte právo jen 2 roky od koupě (nevím zda už neuplynuly), takže reklamovat co nejdříve s odůvodněním, že je tam tato vada, ať tu lhůtu neprošvihnete!
Pokud by došlo opravdu k vydržení pozemku, tak doporučuji dotáhnout do konce. Tj. včetně zápisu v KN. Pak žádnou daň z nemovitosti platit nebudete.
Ono cela ta slavna digitalizace dela vic problemu, nez uzitku. Neverim, skutecne neverim, ze jste kupoval pozemek podle vykresu z katastru, bez pohledu na skutecny stav. Neni to nahodou tak, ze jste se podival na oplocenou parcelu a "tu beru"? Co na druhe strane, neletite taky metr a pul k jinemu sousedovi?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.