Konecne se dostavam k travniku. Budu rovnat pozemek a zasadim travnik, ale jak odstranit ty stromy plevelu? Rostou docela hovada... co je nejlepsi? Roundup?
Půjčit si Terru a všechno pořádně zorat. Nasadit brambory, budou velké. Okopáváním se zničí většina plevelů. Příští rok můžete dát brambory ještě jednou a třetí rok můžete dát ten trávník. Ale možná, že se zalíbí mít vlastní zeleninu.
Po sklizni brambor můžete dát další podzimní zeleninu, třeba salát, na zimu česnek.
Roudup je na to přímo vyprojektovaný. Akorát že se po desítkách let jeho používání jaksi ukázalo že je karcinogenní čili může způsobit rakovinu. Navíc po jeho požití zůstávají v půdě rezidua která působí ještě několik měsíců takže ti ještě pár měsíců po jeho použití můžou negativně ovlivnit i nově draze založený trávník. Takže jestli to není obrovská plocha bude lepší vzít motyku a pěkně se u toho zapitit. A jestli není zbytí, tak určitě nepoužívat randap plošně ale jen natírat štětečkem jednotlivé rostliny.
Roundup na to lze použít, ale po nějakých úpravách jeho složení už není co býval. Některé plevele nezničí. Existují různé náhražky, ale už to tak dobře nefunguje.
Aplikaci herbicidu volte podle druhové skladby plevelů. Pokud máte na pozemku plevele vytrvalé a v trávníku se nedají zlikvidovat, je postřik prospěšný, pokud pouze jednoleté, tak bych to řešil až následně v trávníku. Při rovnání pozemku stejně narostlé plevele zlikvidujete a semenou zásobu dostanete do klíčící zóny. Co máte za plevele?
doplněno 07.04.20 10:43:
Děkuji za upřesnění o plevelích. Odpovím ve stejném duchu. Různé plevele se dají likvidovat různě. Někdy je postřik úplně zbytečný, jindy ani Roundup nezabírá.
Plevele tam jsou ruzne, nektere jsou hodne pevne a tluste. Zatim se zde jen stavelo, takze zadny travnik tu jeste neni. Potrebuji vse prekopat a pote co se chytne-otravit
Mít krásný trávník bez plevele a vlastně bez života je, jako boj s větrnými mlýny nikdy nekončící. Něco jsem se trávníku u domu nadělal. Je to něco, jako když nevíte co s pěnězi, obzvláště nyní, kdy stojí lahvička na pár metrů i přes 200 kč a za rok můžete stříkat znovu.
vidím to rýč a krumpáč a lidský sádlo. Jestli to jde zorat tak by bylo méně práce. Co nevyberete vyroste znovu a uvědomte si, že semena mají i desetiletou klíčivost...
jarin*
Ono se to lehce řekne, ale po loňsku bych neměl odvahu do toho někoho přemlouvat. Zatravňoval jsem nový pozemek, naštěstí malý, cca 150 m2, bez chemie. Kdybych na začátku věděl, co jsem věděl na podzim, tak do toho se svým sádlem nikdy nejdu. A vezmu si chemického pomocníka.
U herbicidů je potřeba vědět,že stříkat plošně je zbytečné.Také preventivně nemá cenu drahý prostředek nanášet do půdy je nesmysl.Je potřeba ho použít na zelenou část rostliny.On zabraňuje chlorofylu ve funkci.Pokud mám v trávníku tu a tam nějaký "bodlák",vstřiknu na jeho listy maloučko herbicidu ,ale ještě před posekáním trávníku.Pokud mám mezi travičkou rozrůstající se plevel,pak je nutno použít selektivní herbicid,ten trávám neublíží,a vyhyne jen škodlivina.(bofix)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.