Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Černá stavba, hypotéka

Od: honza76804* odpovědí: 14 změna:
Zdravím. Aktuálně řeším problémy, když jsem zjistil rok po koupi domu, že je zde místnost, která není a nebyla oficiálně zapsaná a tudíš je černá stavba. Zjistilo se to přes geodéty,kteří zde byli zaměřit skutečný stav. Realitka mně o tom neinformovala a ani prodávající. Moje otázka zní.. Můžu se teď domáhat o proplacení nákladů vzniklých legalizací stavby? Dům byl inzerovaný jako 3+1, nicméně oficiálně je to 2+1. Dům mám na hypotéku a skutečný stav po mně chce banka. Neřešil někdo zde nějaký podobný problém? Díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek*
hodnocení

0x

tak domáhat se asi můžete...ale co s tím má společného banka? Tu to nemusí zajímat kolik to má oficiálně mistností

dylin
Tak to žijete hluboko v omylu. Legalnost stavby zajímá kromě pravého českého souseda hlavně a nejvíc banku. Taky jsem musel dolegalilozvat přístavu.
dejv111neprihl

Zdravím, my také museli černou stavbu po koupi legalizovat, jednalo se o staré kůlny. Raději jsme je zbourali... ☺

honza76804*
No to já nemohl, protože se jedná o obývák a dal nevím, jak bych to řešil s bankou že najednou zmizela místnost.

etana*
hodnocení

0x

No, já bych probourala příčku mezi dvěma pokoji, jedno kterými a měla z toho ofiko dvě plus jedna. A časem bych třeba tu příčku zas postavila. Samozřejmě, že to můžete zkusit, soudit se s realitkou, ale to je na pěkně dlouho. Tohle jste si měl řádně zjistit sám. Ovšem co s tím má společného banka? Ta si to měla zjistit sama, má na to veškeré nástroje.

doplněno 05.04.20 21:42:

Aha, přístavba,. Tak to je jiná.

honza76804*
hodnocení

Jojo, bylo mi řečeno, že je vše v pořádku, ba dokonce, když jsem poukázal na to, že na katastru je to divně zkreslený.

honza76804*
hodnocení

Tady jde o to,že to po mně banka chce dodatečně zaměřit skutečný stav stavby. Takže zaměřit a dát na katastr. Nicméně ta přístavba je problém, protože na katastru to nevezmou a musí to jít přes stavební úřad. Tuto skutečnost mi prodávající a realitka zatajili, přestože to museli vědět. Náklady na "zlegalizování" stavby nemusí být nejmenší, tak mně zajímá, jaké mám vlastně možnosti. Jestliže to nepoznal ani odhadce od banky, tak to musí být skrytá závada.
dylin
Jo to musíte. Nejdřív projektant, který udělá passport, s ním na úřad a žádat o dodatečné povolení stavby. Spechejte dokud ještě možnost dodatečného povolení stavby existuje, chtěj to zatrhnout. Mě to stalo 16 tisíc za passport přístavby. Jestliže je to do dvou let od nákupu, tak se to dá uplatnit jako skrytá vada, ale otázka je, jestli máte dobrého právníka a chce se vám za něj dát víc než za projektanta.
honza76804*
hodnocení

Dneska jsem tu měl projektanta. S tím počítám, že to není jen tak. Jako první to zlegalizuju ale byl bych rád, aby se o ty náklady podělili, vzhledem k tomu, jaký z toho mají provize a taky o tom museli vědět. Bohužel tuto povinnost, to zaměření skutečného stavu mi banka naordinovala až po podpisu úvěrové smlouvy, takže už nešlo ucuknout a hlavně před zaměřením to nebylo zřejmé.
dylin
Správně by s vámi měla banka sepsat dodatek, ve kterém po vás budou chtít legalizaci do konkrétního data. Jestliže to nemáte písemně , tak jsou docela v pasti, jenže blbě řečeno oni jsou defacto vlastníci vaší nemovitosti, i když si myslíte něco jiného. Dokud budou mít zástavní právo avo na váš dům, tak můžete leda šoupat nohama. Realitka je zprostředkovatel prodeje a vina je na straně předchozího vlastníka, který zatajil tuto skutečnost. Jinak řečeno realitce je už úplně buřt, co máte za problémy. Oni jen prodali. Možná to ani nevěděli.

vladka*
hodnocení

0x
Mohu se zeptat jak to dopadlo? Bylo to jako skrytá vada a proplatili vám to předchozí majitele? Mě bylo řečeno že to skrytá vada není
honza76804*
Zdravím, zatím nijak. Aktuálně se řeší ta legalizace a až bude vše hotové, tak se všemi dokumenty od A do Z bude právník zkoumat, zda něco jde, nebo ne. Protože je to vlastně obohacení. On to koupil s tím, že 2 kk a jedna rozestavěnná místnost. Tu za pár korun dodělal, nic nikde nenahlásil a šup vydělal víc. Kdybych trefil na špatného souseda a ten to prásknul, tak by byl velký malér. Takže uvidíme, dám sem vědět až to skončí jak to dopadlo.
luciebilkova
Dobrý den, jak jste dopadl? My jsme koupili dům přes hypotéku a banka chce po nás mapu z katastru s neskolaudane garáže, to jsme se dozvěděli včera. Tak ať víme co nás čeká.
honza76804*
Dobrý den, aktuálně už mám hotový pasport stavby a proběhlo to přes stavební úřad. Je to na katastru a uvidíme, za jak dlouho to opraví. Já měl totiž problém i s hranicí pozemku, podle které půl metru mého domu stálo na cizí zahradě, ale to se vyřešilo. Každopádně hodně záleží jak je stará ta přístavba, protože podle toho se řeší, jakým způsobem to zlegalizujete. Vám nezbývá, než zkoušet bývalého majitele, dojít se zeptat na stavební úřad, jestli jí nepostavili legálně a jen nezapomněli zapsat na katastr. Jestli nic mít nebudou ohledně vašeho domu, tak je ještě šance, že obecní úřad nezlikvidoval archiv a bude to tam mít. Oni totiž už to uchovávat nemusí a někde to likvidují. Já měl štěstí a i smůlu, protože náš úřad sice archiv má, ale potřebný dokument tam nebyl. No a když selžou i tyto možnosti, tak zavolat geodeta, počítejte kolem 4-5 tisíc za zaměření. Potom projektant, který dělá pasport staveb a nejlépe, aby řešil věc i se stavebním úřadem. Pasport vyjde taky zhruba do 10000. No a pak uvidíte co dál. Hlavně problém může být s tou bankou. Já na to měl rok a stejně jsem to nestihl, takže jsem si to samozřejmě za poplateček o rok prodloužil. Osobně teď čekám, až se zapíše na katastr a poté už budu moci seskupit všechny dokumenty kupní smlouvou počínaje a fakturou za pasport konče a uvidíme, co na to řekne. Řekněme, že si pán koupil kdysy 2+1 dům, na černo za pár korun dostavěl místnost a v řádu stovek tisíc si vydělal na laikovi, který v tom neumí chodit. Takže pokud je toto v pořádku, tak jdu postavit další 3 místnosti plus podkroví a jdu do realitky kde jsem to pořídil ( samozřejmě ironie). Dále realitka jsem se dozvěděl, že za to zodpovědnost nenese. Dobrý makléř to sám zkontroluje a případně ani nenabídne, když je tam černá stavba. Moje realitka na to mírně řečeno kaslala a prostě to střelila. Proč by ne, když za to dostane 100 tisíc a má klid.
Přeji vám hodně štěstí a trpělivost. Dám vědět, jak to dopadne dále. Držte se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]