Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fasadni dřevo - vyběr

Od: gubaxan® odpovědí: 13 změna:

Zdravim. Vybiram drevo na venkovni fasadu sauny, je tam perlinka s sitkou a obyc barvu tam davat určitě nechci. Ted co s tim vyběrem? Mohou se tam dat i obyčejné palubky? Nebo jim bude vadit dešť atd? Anebo se tam musi davat něco specialniho?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Samozřejmě lze použít ,,běžné ´´ tedy SM palubky. Důležitá je samozřejmě povrchová úprava, ideálně natřít je před montáží. Při montáži je však třeba zohlednit vliv kolísání vlhkosti ve venkovním prostředí a nervat palubky do sebe, ale nechávat jim v drážce prostor pro bobtnání. Jinak se to časem vyboulí - viděl jsem už x-krát.

hodnocení

Take jsem viděl,ale uvnitř,kde mi ty palubky narvali do sebe a ted se zohybaly ,zatim nic hrozneho ale se++ mě to za takove penize. Proto zvenku raději udělam sam.
A čim to mam natřit aby opravdu něco vydrželi?
A take čim je upevnit ke zdi? Je tam perlinka,pod tim 5cm polystyren a až pote cihla

Palubky natřete lazurou - jak jsem psal- natírat před montáží. Palubky je potřeba přibíjet do latí, ty se musí připevnit na izolaci, ale kotvit až do zdiva - prostě použít delší hmoždiny. Pak se palubky přibíjí tenkými hřebíky, nebo hřebíkovací pistolí do drážky, aby to nebylo po montáži viditelné. V každém případě dbejte na vůli pera v drážce, protože palubky jsou vysoušeny na 8-10% což je dobré do interieru, ale v exterieru dochází k nabobtnání! Takže na sraz nikdy ne!

hodnocení

Dam si na to pozor, diky

hodnocení

0x

Tak jestli to nemáte kryté střechou, tak tam raději palubky nedávejte. Každé dva roky by jste je musel natírat. Ukončete to normálně fasádní omítkovou směsí a silikátovým nátěrem.

Pokud by jste na tom trval, tak rozhodně dávat silnější profil min 15 mm. Dávat na sraz. Palubky se seschnou, pokud mají běžnou vlhkost a dilataci si vymezí samy. Pokud budou totálně seschlé při montáži, dávat vůli cca 1 mm pro dilataci.

Co se týče kotvení, dávají se na rošt s provětrávanou mezerou. Rošt kotvit speciálními hmoždinkami do polystyrenu ( plastová šroubovice).

Jako nátěr se osvědčují tenkovrstvé lazury oproti silnovrstvým. Je možné též použít napouštěcí olej ( ne emulzi na vodní bázi)

hodnocení

kryte strechou to je a budu dodelavat okapy

A co spojit je temito sponama?
hornbach.cz/...

hodnocení

0x

Můžeš tam klidně dát obyčejný palubky. Ono ani žádný speciální palubky nejsou. Jen vyber silnější, na venkovní použití klidně 19 mm silný. Bohatě stačí smrk.

Pokud budeš mít palubky na ležato, nalaťuješ svisle. Na rozměru latí moc nezáleží, co seženeš, to tam bude. Ideální by bylo tak 5x5 cm, přišroubuj je skrz polystyren až do cihly, to je jistota.

Poprvé je natři i zezadu, podruhý stačí jen pohledovou stranu. Pak je přibij na latě. Když budou vodorovně, tak zásadně perem nahoru. Přibíjí se kolářskými hřebíky šikmo do pera, ideální jsou 63 mm dlouhý, na nějaký plechy se vybodni, to je jen na vztek. Jen první palubku u země přibiješ skrz. Nenastavuj palubky v jednom místě, to vypadá škaredě, nýbrž jak to vyjde. Palubku uřízneš na lati, zatřeš řez, a nastavíš další. Co ti zbude na konci stěny, tím začneš další řadu. Nějaká dilatace není na škodu, je to přírodní materiál a prostě to bude nestále pracovat.

Potřetí to natři až po přibití.

Přes rohy si nech udělat nějaký rohový lišty.

hodnocení

Dik, super popis :)

jak jsem se ptal vyse, pouzivat tyto spony na palubky?

hornbach.cz/...

Jak jsem již psal, nepoužívat žádný plechy a podobný nesmysly. Práce s tím je jen na zlost. Navíc tady by jsi musel palubky přidělávat odshora, což je úplně na palici. Jinak by jsi měl palubky drážkou nahoru, ne perem a při dešti by ti zůstávala v drážce voda a to je pro palubky konečná.

Přibíjení palubek má výhodu, že ti palubky stahuje k sobě. Ač se to nezdá, palubky jsou po vybalení různě prohnutý a zkroucený a někdy je musíš přibíjet postupně a dotahovat.

Takže kolářský hřebíky 63 mm a na dotlučení průbojník, neboli duršlok.

hodnocení

Dobra,zitra pojedu nakupovat :)

Tak ať se dílo daří.

hodnocení

Uz mam natreno a jdu na late. Zacnu tou spodni palubkou, kterou upevnim hrebikem. A co ty dalsi? Kazda se musi upevnit hrebikem ale aby bylo pero trochu volne ne nadoraz?

Uděláš si z něčeho milimetrový podložky, třeba u klempíře nechat stříhnout tři čtyři pásky z milimetrovýho plechu. Stačí dlouhý deset centimetrů, široký tak dva, tři centimetry.

První palubku přibiješ dole skrz a pak ještě šikmo do pera. Dáš další palubku, a při jejím přibíjení mezi palubky dáš ty plechy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]