Nejste přihlášen/a.
Dobrý den rádci a rádkyně,
obracím se na vás s prosbou o radu. Abych dlouze nerozepisovala, v příloze kopíruji dopis, který mi ležel dnes za dveřmi bytu. Jen doplňuji, že je od dámy, bydlící ve stejném 10 patrovém věžáku, jako já, do doby, než se podepsala na onen dopis, neznala jsem její jméno, znám ji jen od vidění. Já mám v domě pronajatý byt, jsem bezproblémová, slušná, svému majiteli pravidelně platící nájemnice. V nájmu mám zahrnutý nájem+částku na správu domu - společných prostor, jako úklid domu, výtah, osvětlení chodby, popelnice+elektriku+vodné...prostě platím jednu částku majiteli bytu a nic víc. Nechodím na schůze společnosti vlastníků bytu, neboť jako nájemce nemám oprávnění rozhodovat o různých úpravách a opravách domu. O zeleň okolo domů se stará město, které vcelku pravidelně vše udržuje.
Ona paní, začala ale okolo domu, hlavně vchodu vytvářet "něco", například zakopala hrnec do země, obsypala hlínou do hrnce dala vodu a do ní plavat žlutou plastovou kačenku, u vchodu zatloukla dřevěné tyče a na ně dala hrnky.Žádný líbivý skvost, ale kýč. Následně začala obcházet byty a požaduje od každého příspěvek 20,-Kč, prý na hlínu, kterou kupovala, zvelebování a její aranžmá. Předem se neptala, zda o její úpravy okolo domu někdo stojí. Já jsem velmi slušnou formou odmítla se slovy, že toto podporovat nechci, že se mi to nelíbí, natož tento týden už 5x bušila na dveře mého bytu, neotevřela jsem ji ( je nařízená karanténa od vlády) tak napsala dopis.
Nechci zlo oplácet zlem, ale líbit si to taky nechci nechat.Napadlo mě, dopis od ní pověsit na společnou info nástěnku v domě, ale nijak se víc k tomu nevyjadřovat.Co myslíte vy?
Děkuji za názory.
S ničím podobným bych nikdy nesouhlasila. Paní je 1/ pošahaná, ale to není to nejhorší. Ona je i 2/ vyčuraná.
Dělá ptákoviny kolem domu, hromadí kýče a nestydí se za to ještě chtít příspěvky. Na její dopisy bych nereagovala.
Pokud by dala do hrnce kachnu živou, ukázala bych jí, /té kachně/ jak vypadá trouba zevnitř. Jinak se s tím nezabývejte, to je opravdu na Chocholouška. Jaga.
Pavli, jestli se dobře pamatuji, vy jste měla hodně obtížný život a je s podivem, že jste z toho vyšla se zdravým rozumem. Něco podobného, jako máte vy se sousedkou, potkalo i mě. Babka v bytě pode mnou silně dementní, ale vypadala na velice rozumnou a myslící osůbku, házela lidem do schránky lístky, zastavovala lidi před oknem, policii procházející okolo, kopáče, sousedy a vyprávěla jim, že já kradu, peru cizím chlapům, oni mi večer dávají znamení baterkami, také dělám ku*vu atd. Já v té době byla na chemoterapii, holá hlava, vyblinkaná z podoby. Dokonce mě pozvali na radnici na právní, k vysvětlení, jakože si tohle babka nemohla vycucat z prstu. Sundala jsem paruku a zeptala se, jestli ví o někom, komu bych se prodala. A jestli opravdu věří, že jsem babce ukradla hovězí z mražáku, když jsem u ní nikdy nebyla a také jakým způsobem jí kradu vodu. Ti dva právníci vypadali jako chudí duchem, ale nikdo nezmohl nic.
Celý život mi ovládla rakovina a babka. Zakázala jsem lidem o ní přede mnou mluvit a sobě jsem si zakázala na ni myslet. Každého, kdo o ní začal, jsem utla a nedovolila o ní mluvit, cože mi zase udělala. Povedlo se mi na ni nemyslet.
Pavli, udělejte to také tak. Lístky nečtěte, nemyslete na ni, zakažte lidem o ní před vámi mluvit, úplně stačí jeden šílený vir. A snažte se s úsměvem prožít svůj život.
Zbytečná a riziková práce s bláznivkou. Lépe radí dámy výše, prostě prsknout to na nástěnku, paní je určitě známá i ostatním nájemníkům, moc bych se divila, kdyby podobné dopisy nenafasovali i oni. Zaplétat se s ní je o pusu.
Já si myslím, že to co paní dělá, že je zakázané.
Není to její pozemek.
Naopak ona ohrožuje zdraví ostatních a požadovala bych, aby vše odstranila.
Do hrnce s vodou může někdo /dítě/ strčit nohu a může si ji pochroumat, zlomit.
Na tohle by mělo zareagovat společenství - družstvo a všechny aktivity zakázat /tyče u vchodu/ a majitel pozemku požadovat uvést vše do původního stavu.
Paní je psychicky nemocná.
Souhlas s @idanova. A to že někdo vymýšlí nesmyslné aktivity, je jen jeho věc. Hlavu bych si s tím moc nelámal. Jak dům funguje je patrné i z toho, že se nájemníci ani neznají. Možná bych z toho důvodu ani nereagoval.
To je typická pošahaná paní. Jednu takovou měla i moje babi v baráku. Lepila použité vložky do výtahu, sypala popelníky do klepače krátce po úklidu, házela svačiny z horního patra do prostoru za výtahem. Nějaký nešťastný osamělý magor. Nic jiného. Neupozorňovala bych na sebe, nebo se její pozornost obrátí plně na Vás. Potřebuje někoho, na koho se pověsí a bude furt otravovat. Jistě je v důchodu a na znepříjemňování života druhým má plno času. Tito blázni často postupně přídávají a přidávají. To bych chtělo, aby třetí strana ji upozornila na to, že se jí nikdo neprosí o vytváření bizarních instalací, možná to pojmout tak, že není potřeba dělat v společných prostorech "bordel a shromažďování věcí". Nebo to v noci všecko odinstalovat a zahrabat, odlepit, oddělat, vyhodit. A vždyť tam nikde nic není. Ale určitě sama za sebe bych proti ní nešla. Nikdy nevíte, co za člověka to je. Může se na Vás upnout a to potom potěš koště. Znám člověka, co se kvůli bláznovi sousedovi i stěhoval.
Já bych se přidal z druhé strany.U našeho paneláku jedna ze sousedek začala z nudy opracovávat přilehlý pozemek(vlastní ho město)a vytvořila zahrádku.POSTUPNĚ VYSADILA RŮŽE,KOSATCE,A MNOHO DALŠÍCH KVĚTIN A sKUTEČNĚ OKOLÍ ZKRÁŠLILA.vŠE ZA SVÉ.pO NĚKOLIKA LETECH SE NĚKDO NA SCHŮZI SAMOSPRÁVY OZVAL,ŽE BY INVALIDNÍ PANÍ MOHLA OD NÁJEMNÍKŮ NĚJAKOU KORUNU DOSTAT.oDSOUHLASILI TO VŠICHNI.PANÍ DOSTALA ZA SNAHU NĚKOLIK STOVEK MĚSÍČNĚ Z FONDU OPRAV.
JABRAKA
Vaší sousedce prostě šibe. Zašla bych za ní osobně (s rouškou) a promluvila si s ní. Řekla bych, vytvoření těch aranžmá byl pouze její nápad, že ji o to nikdo ze sousedů nežádal, a tím pádem jí nikdo nebude platit 20 Kč. Pak můžete zajít i na schůzi majitelů bytů, i když byt nevlastníte, a zeptat se ostatních obyvatel, zda taky takový dopis dostali. Případně to sousedce všichni řekněte.
Slušně zdravit, ignorovat. Jakákoli vaše akce (po které dotyčná zjevně touží, určitě jí nejde o 20 kč) vyvolá reakci a stále dokola. Když bude otravovat přímo na chodbě, "Ne děkuji, nemám zájem o vaši výzdobu a ani ji nechci podporovat. Vyřiďte si tyto záležitosti s vlastníkem bytu, nebo na schůzi vlastníků."
Ta paní, která napsala ten dopis, má evidentně nějakou paranoidní poruchu. V takových případech logické vysvětlování nepomůže. Nemyslím si, že je dobrá, dát kopii toho dopisu na nástěnku. Pochybuju, že by lidi v tom domě nevěděli, že ta paní je - lidově řečeno, blázen.
Pokud jí nechcete z principu zaplatit "výpalné" za svůj klid, tak jí můžete třeba říct, že nejste majitelka bytu a ať požádá příspěvek majitele bytu. Pokud to nepochopí, tak jí můžete pohrozit, že pokud nepřestane obtěžovat, tak na ní zavoláte policii. Každopádně ten dopis je dobré si ponechat, Kdyby se něco stalo (třeba poškození auta), tak ať máte nepřímý důkaz, že to ze msty mohla udělat dotyčná paní.
Pavli, ještě chvíli a vám dojde, kolik místa ve vaší mysli zabírá tahle aktivní paní. A dojde vám, že ji v hlavě a v životě nechcete. A normálně ji a její činy začnete ignorovat. To je totiž jedná možnost, jak si žít svůj život a ne život někoho, s kým nesouhlasíte. Nemyslím "jako" ignorovat, ale nebudete o ní přemýšlet, nebudete o ní mluvit, nebudete se dívat na její díla. Mrtvého slimáka také překročíte a už o něm nepřemýšlíte, nemluvíte. Tak tak nějak.
Z veřejně dostupných informací je vidět, že paní dříve podnikala v oboru Zpracovatelský průmysl j. n.
Výroba skla a skleněných výrobků, takže se nyní nevhodným způsobem snaží "realizovat". Asi bych to nechal být, myslím, že dříve nebo později bude spor na úrovni SVJ. Jako podnájemník toho příliš nezmůžete a na občanský spor je to málo.
to já bych si milou babu odchytil nejlépe i před svědky bych jí sdělil že nebudu finančně podporovat její nesmyslné a nikým neschválené aktivity a že si nepřeju aby mě dále obtěžovala
Tak právě mi volal syn (jsem v práci) že na sousedku vyletěl, bušila nám opět na dveře bytu obojkem na psa.Řekl jí, že pokud ještě jednou zabouchá, bude to její poslední zabouchání, že na ní nikdo není zvědavý, že je mu fuk její aranžmá u vchodu, ale ať s tím neotravuje okolí žádostmi o peníze, že jí finančně nikdo poporovat nebude, nejsme její příbuzní, ani její sponzoři.
No nevím, syn dělá kulturistiku, je hora svalů, vzbudila ho, spal po noční a před další noční, naštvala ho, vlídným a laskavým tónem myslím s ní nemluvil.Když jsem před chvílí šla domu, tak před barákem už není kachnička, ale pták z porcelánu na tyčce, utržená suchá větev a na ní fosforová vejce.Okolo hrnce s vodou ulity od šneků.Hned ve vchodě vystřižené obrázky z různých časopisů nalepené na zeď průhlednou lepenkou.No, ale pro mě podstatnější, aby dala pokoj, plně si uvědomuji, že nejsem vlastník bytu, jen nájemník.
Zdravím. Vaší sousedce evidentně propuká stařecká demence. Jejím mozkem běží vzpomínky, které nedokáže vyhodnotit jako vzpomínky, a promítá je do současného života. Zcela jistě jí chybí "práce" v KSČ, kde byla zvyklá důležitě celé hodiny probírat na schůzích kraviny tohoto typu, vyvěšovat na nástěnku a otravovat jimi okolí, které tehdy muselo naoko souhlasit, jinak by mělo "stranické peklo". Vzpomínám si, že v každém domě kam se vešlo, byly takovéto nástěnky, kam soudruzi, a jistě i vaše sousedka, iniciativně (neb iniciativa se tehdy velmi cenila) věšeli stejné "důležitosti", jak předvádí dnes. Nechci strašit, ale bude se to stupňovat. Vy můžete udělat jen 2 věci: 1) bláznovi neodporovat a vůbec si toho nevšímat, pozdravit a usmát se na ni, 2) ještě s někým se domluvit a upozornit její rodinu (dítě, vnouče...) že se z jejich maminky stala psychiatrická pacientka a měla by být v péči neurologa či psychiatra, aby progresi medikací brzdil. No a vy se synem nechte výplody chorého mozku žít jejich životem a vy si žijte život svůj. Ida
1) V noci, pod rouškou tmy, všechno vytahat, dát do plastovýho pytle a někde vyhodit do kontejneru.
Pokud někdo bude mít koule. Ono jí to časem omrzí, když to bude někdo pořád ,,uklízet,,
2) Nebo druhá varianta - připevnit na vhodný nosič ceduli - ,,ZÁKAZ SKLÁDKY,,
pod pokutou 5 000 Kč.
Okolo veřejnýchg cest, družstevních paneláků si nikdo nic nesměl dělat podle svého. Okolí domu navrhovali architekti a všechno muselo být podle plánů výsadby, mobiliář atd.
měla jsem V Teplicích mamku a tam si také nesměli do veřejné zeleně před panelákem přidávat kytičky.
Zde jsem vyfotila.Barák je nově zateplen, nová fasáda, okolo domu oblázky - vše placeno z fondu oprav.Všude by měl být jinak trávník o který se stará a seká město.Čistá práce, než tam začala svou tvorbu sousedka a udržovaný trávník začala ničit. Obrázky také její tvorba lepí je po domě.Teď jen doufám, že sobotní domluva od syna zabrala a dá pokoj, zatím od soboty klid, žádné bouchání na dveře a dožadování se peněz.
To mně podrž ! Takovou příležitost bych chtěla mít ! To bych si užila ! Zvláště teď, když se doma tak nudím...
Přikoupila bych kachničce rybku a paní bych upozornila, že kdyby rybku kachna sežrala, budu požadovat odškodné...Vedla bych s ní čilý mpísemný styk a dopisy ode mně a od syna bych jí strkala pod dveře, či jinam! Pozor, ale ne moc často, abych ji udržovala v napětí a dopisy od nás by musely být velmi slušné a nenapadnetulné... Bába by určitě zkrotla !
Tak napadla mě i varianta, sehnat někde Sněhurku a sedm trpaslíků a v noci to tam dát.Když už, tak už, ať je to jak ve "střelnici", ale nechci dělat sousedské rozbroje, nějaké naschválničení.Ona tam takto tvoří už nějaký čas, nikdy jsem to neřešila, nehodnotila a ani neměla v úmyslu hodnotit a vyjadřovat se k tomu, až do té doby, než napsala ten dopis, začala bušit na mé dveře a dožadovat se těch 20,-Kč, které jsem ji nikdy neslíbila.Né že by mi šlo tak o tu 20,- ale obavy, že začne pro peníze chodit pravidelně.Také mě napadlo, jak taky bylo výše psáno, zda netrpí nějako paranoidní poruchou osobnosti.Včera jsem ji u vchodu potkala, ona zdravila první a tvářila se, jako by se nikdy nic nestalo, jako by mi nikdy žádný dopis nepsala. Slušně jsem ji také pozdravila a šla jsem si po svých.
Reaguji na vložené fotky.
No snaha byla, ale když to s paní nejde po dobrém.
Tahle domovinka je nepřípustná.
Tyhle krámy si může dávat akorát doma na chalupě modrý kastrůlek, modrá konev, starý košík i to je někdy pěkné, ale ne na veřejné prostranství, to jsou věci, které měla doma a aby jí na to nesedal prach, tak to vynesla ven.
To zátiší s kastrůlkem je příšerné. Kýč, a navíc ten hlemýždí hřbitov, ty kameny, každý jiný.
Všechno pryč s kachničkou a položit jí to před dveře, i ten džbánek se skleničkou. Ale to dřevo mě zaujalo, připomnělo mi to myší pastičky, děda to měl na vesnici ve stodole . nabytek-bydleni.hyperinze/...
Jeden obrázek s jarní kytičkou na nástěnce bych tolerovala. Prostě všeho s mírou.
Vložila jsem obrázek s modrým nádobím, židlemi a kamenným korýtkem, to je vkusné, si myslím.
Vnímám to podobně jako vy. Na nějaké své soukromé zahrádce nebo na balkon...prostě pro své potřeby.Ale v 10 patrového domě, kde je 40 bytů, ať si každý svou tvorbu dělá ve svém soukromí. Navrhování veřejné zeleně patři do rukou odborníka, který tomu rozumí, dokáže navrhnout styl, který do okolí zapadne, určí vhodnou zeleň a ví, jak bude po letech, až vyroste, vypadat.
Já bych se paní zeptala, jestli měla na tu luxusní výzdobu uzavřenou objenávku, pokuds ne, tak co řeší? Déle bych jí doporučila, aby zjistila nájemníky, kterým se to líbí a šla příspěvek požadovat po nich. (Třeba se jen paní opozdila s Aprílem!)
O velikonočním víkendu vše "ve velkém" napsala na nástěnku, která je určena výhradně pro provozní informace od jednoho předsedy a dvou členů výboru společenství vlastníků (například tam dávají termíny odečtů vody v bytech apod.).Po tom, co jí můj syn jasně a zřetelně řekl k dané situaci své, jsem dopis od ní schovala "do šuplíku" použiji ho v případě dalších jejich útoků(buď bych šla oznámit za předsedou vlastníků, nebo podat trestní oznámení na policii).Myslím, že je psychicky nemocná a možná proto jí to ostatní obyvatele domu trpí-tolerují, těžko říct.Každopádně je to obtěžující.Pro mě jako nájemnice, kdy nejsem vlastníkem bytu, bude asi nejrozumnější držet a chránit si co nejvíc své soukromí, dál slušně zdravit a v případě podobných příspěvků, "děkuji, nemám o žáné služby zájem".
Ale teď vážně. Asi bych se aktivitami zmíněné paní vůbec nezabývala (ani nic neplatila). Evidentně se tím nezabývá v domě nikdo jiný kromě Vás, vč. předsedy Společenství vlastníků a tady bych zbystřila. Co to se mnou je, že bych hnala babku, která páchá dobro přes mrtvoly, (zdobí jak o život nemaje v kusu a žijící v přesvědčení, že to všichni musí ocenit) až před soud? Proč se pouštím do té žabomyší války, sundávám z nástěnky něco, co jsem tam nedala, ač si o tom můžu myslet cokoliv? Proč mám touhu jí to vytmavit? Co jsem to v sobě objevila za rys a je mne hoden?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.