Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak izolovat zvuky nesoucí se zdmi?

Od: peterka odpovědí: 16 změna:

Chtěl bych poprosit o radu. Máme přistavené patro nad starší domek. Přízemí je z větší částí z dvojitých dutých zdí (2x 15cm cihla), podlahy nad podsklepenou částí jsou z traverz a hurdisek. Futra jsou klasická železná.

V přistavěném patře je však problém: zvuky z přízemí se neuvěřitelně pronáší. Nemyslím hovor, TV, či radio, ale zvuky či spíše vibrace, cokoli se dotýká konstrukcí: zabouchnutí dveří, přiražení koupelnové baterie, proudící voda, chůze (u chůze mne to velmi překvapilo, protože je slyšet o patro výše, ale přisuzuji to právě hurdiskám, kdy se zvuk asi roznáší do zdí), otevírání oken či spouštění žaluzií.

Je to obtěžující do té míry, že s tím bude třeba něco dělat - u podlah tuším, že bude třeba přidat nějakou izolační vrstvu, která zabrání přenosu kroků do okolních zdí a tím do patra. U zdí si nejsem jistý - něco jako oddělení nenosné zdi od stropu by asi pomohlo, ale nevím, jestli je to vůbec reálné. Moc ocením rady.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fugass*
hodnocení

2x
Jaká je skladba te podlahy s hurdisky? Podlaha by měla mít složení viz obrázek. Na hurdiskách by měla být izolační vrstva + polystyren, poté beton.
Jak izolovat zvuky nesoucí se zdmi?
peterka
hodnocení

Jak jsem psal, to přízemí je staré (cca 1990), tam jsou zcela určitě pouze hurdisky a na nich betonová vrstva, nic jiného. Na tom všem nějaká tenká dřevotříska. Takže nejspíše jediná možnost je položit na podlahu nějakou dodatečnou kvalitní kročejovou izolaci.

Ale u těch zdí to bude asi větší problém - třeba zavření skříňky dole je v patře slyšet jako rána..

fugass*
Beton na hurdisky přímo bez mezi vrstvy by se neměl dávat, hurdisky pak můžou praskat. V přízemí hurdisky je zvláštní, není tam betonová deska? Složení podlahy v patře?
peterka
hodnocení

Tak tenkrát se to tak bohužel dělalo. Traverzy a hurdisky jsou tam proto, protože pod tím je ještě sklep.

Co se patra týče, tam problém není, zvuky z patra do přízemí se absolutně nenesou. V patře jsou traverzy, mezi nimi dřevěné "příčky" a na nich několik vrstev (nemám teď u sebe projekt) podlahy, vím že poslední je suchá podlaha Knauf F146, nad ní už jen kročejovka a plovoucí podlaha.

Jsem z toho zklamaný, protože za přístavbu patru jsem dal skoro 3,2 mil, ale jak vidím, tak investice zdaleka nekončí.

fugass*
Mezi vodovodním vedením a jeho uchycením je nějaký mezikus? Proužek gumy např. Pokud je přímo v betonu, může se stávat že proudění vody, zavření baterie je oo trubkách slyšet. Je divné ze kroky z přízemí jsou slyšet nahoru, máme to opačně ale žádná tragédie.

Divné to není, když tomu nerozumíte. Obrázek zmatečný. Chybí kročejová izolace. Ve skladbě jen zateplení.

hodnocení

0x

Já jsem hodně velký neznalec, ale vím, že třeba u mě je slyšet více sousedy ne pode nebo nade mnou, ale šikmo, ve vedlejší řadě místností. Je to nepochopitelné, protože je to cihlák a stavěný poměrně poctivě v 50tých letech.

ano, poctivě bez znalostí akustiky

hodnocení

0x

Pokud tam máte plovoucí podlahu a pod ní nekvalitní kročejovou izolaci tl cca 2-3 mm, tak je to nedostatečné. Ve vašem případě bych plovoucí podlahu vyhodil a pořídil buď akustickou verzi plovoucí podlahy nebo koberec, měkký vinyl. Tím doplníte měkkou vrstvu, která bude snižovat kročejový hluk a zabrání přenosu hluku podlahou.

trochu mi tam nehrají ty dřevěné příčky v konstrukci, tam je také možný problém v přenosu hluku, pokud leží přímo na betonu bez gumových podložek

peterka
hodnocení

Nevím, jestli si rozumíme. Zvuk není slyšet z patra dolů, ale naopak - chůze v přízemí je slyšet v patře. V přízemí jsou pouze koberce na stropu z hurdisek a betonu, jak jsem psal v komentářích kolegovi.

peterka
hodnocení

Asi jsem to nenapsal jasně - konstrukce traverz s "příčkami", nebo jak to nazvat (jsou prostě v cca 30cm rozestupech mezi traverzami a k nim je přibitá první vrstva OSB), je v prvním patře, s touto podlahou problém není. Když po tomte stropě chodíme, dole nic slyšet není.
Ale naopak když chodíme dole, po podlaze z hurdisek, betonu a koberci, nahoře se to nese a je to hodně slyšet. Dole chystáme rekonstrukci, tak zjišťuji, jak toto odstranit, jak silnou vrstvu izolace položit atd.

Aha, špatně jsem pochopil. Jestli máte dřevotřísku na betonové mazanině, tak vám tam ve skladbě chybí kročejová izolace a ta patří na ten beton, ne na desku. Takže desky pryč, položit kročejovou izolaci. Nejlépe min 2 cm, co výška dovolí. Když by vznikaly nepřirozené rozdíly výšek v podlahách, tak dát alespoň 5-6 mm ale ne 2-3 mm a poté je volně položit desky na pero a drážku, ne šroubovat!

Ještě zmiňujete zavření skříňky dělá také hluk. Jaké to má panty? Pokud miskové bez tlumení, dají se vyměnit za panty s tlumením, nebo u některých značek se dá tlumení domontovat na pant nebo i namontovat dodatečně bez výměny pantů.

mak*
hodnocení

0x

Správně jste podotkl, že se nejedná o hluk, ale spíše vibrace. Je to stejné, jako s každým jiným vodičem. Vodič elektřiny či tepla (tepelný most) musí být přerušen, pokud má přestat vést. takže v první řadě zjistit, co je tím vodičem a pak zajistit jeho přerušení. Teorie jednoduchá, v praxi vám to v hotovém baráku nezávidím, ale je to jediná možnost.

jabraka*

Přenos zvuku je závislý na materiálu.Aby se přenos zpomalil a utlumil,je nutno změnit hmotu zdi.Pokud je materiál zdi dobrým" nosičem "zvuku,pak zvýšením hmoty se přenos nízkých kmitočtů utlumí-Vypadalo by to tak,že obložením zdi betonovými dlaždicemi se přenos hluků podstatně zmeněí.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kročejový hluk

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]