Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
všimla jsem si, že prkna našeho stropu jsou napadené nějakým dřevokazným hmyzem. Viz fotografie. Doporučte mi prosím nějaký přípravek, případně i postup, jak jej aplikovat, abych mohla zabránit dalšímu poškozování prken i trámů. Bude mi stačit asi docela malé množství. Děkuji.
To je tesařík a to je neštěstí,stejně jako dřevomorka. Toho se nějakým snadným abrakadabra příppravkem nezbavíš. Když ta prkna otrháš,myslím že budeš dost překvapená v jakém stavu je to pod tím. Ty dírečky jsou totiž jen vrcholek ledovce.
To samý jsem měl na stodole. Celý krov skončil na velký hromadě v plamenech,ani jsem neměl odvahu to někde skladovat na topení. Trám 20x10 jsem zlomil přes koleno jako by to byl papír. Sán jsem se divil že střecha držela pohromadě
Na historické objekty kde se to nemůže jen tak vyměnit kvůli historické hodnotě,dělají specializované firmy plynovánní nebo ozařování-oboje je ale proces velmi drahý,a velmi náročný.
Jediné řešení je vše napadené vytrhat a ihned spálit. Nové části velmi důkladně naimpregnovat třeba lignofixem
Pokud se sype prach, tak nevím nevím. Nikdy se ti nepodaří ošetřit všechny místa, navíc nevidím, co je z druhé strany palubky.
Za mě otrhat, spálit a udělat nový strop.
Blbý, že?
Jestli se ozývá chroupání, je to tesařík. Bohužel musím souhlasit - vytrhat a napadená prkna spálit. Profesionální likvidace by asi vyšla pěkně draho.
Jde o strop, který je zároveň podlahou podkroví. Tedy trámy, tato prkna, pak kontralatě, tepelná izolace a další prkna.
Kdysi jsme na chalupě natírali trámy Merilem a Pentalidolem. To už je 40 let. Pak se tam ale dlouho nedalo vegetovat. Dneska se na to volají firmy. Ty červotoči a tesaříci jsou rychlí, to je neštěstí. Někde je vyženete, pár zasáhnete, ale pokračují vesele dál a objeví se brzy na jiném místě. Babská rada: Smíchat ocet a jar 10:1. Ještě toho můžete nasypat pepř. A tím natírat. Mám obavy, že se to ve stropě nedá, takhle se likviduje dřevokazný hmyz tak v kusu nábytku, ale ve stropě? Skříňka se dá vynést, ale strop?
Existují různé přípravky (červostop a pod.), ale vše má účinek spíš psychický na vás. Jediným trochu účinným prostředkem je vakuové napouštění dřeva, ale ani tímto způsobem se nedostane prostředek do celého objemu dřeva (krom toho se musí provádět na prknech, trámech... před jejich použitím). Útěchou vám může být, že červotoč žere dřevo mnoho let, než ho úplně zničí. Částečně pomáhají Cimrmanovy "šmakenfošny", když do místa výskytu přiložíte čerstvé dřevo, červotoč si do něj přeleze, protože mu chutná víc než staré. Ale je to metoda zdlouhavá a zdaleka ne 100%ní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.