Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínání čerpadla, rázy, setrvačnost

Od: bluemanik* odpovědí: 14 změna:

Ahoj, ve vrtu průměr 125mm mám jednofázové ponorné čerpadlo. Přímo na črpadle mám zpětnou klapku, v šachtě 80l nádobu na vodu. Čerpadlo tlakuje na 4 bar a vypíná při 3 barech. Problém je při vypnutí čerpadla (při dosažení horního tlaku). Čerpadlo má tendenci jakoby vyjet z vrtu nahoru, takže hadice vyjede z vrtu o cca 5cm nahoru a zase dolu. Jakoby se zahoupe. Tím dochází k namáhání hadice, nejvíc asi v místě průchodu z šachty ven. Bojím se, aby se časem neurvala navařená průhodka na šachtě. Rukou toto zhoupnutí téměř neudržím.

Koukal jsem po softstartu, ale pro 1f čerpadlo umí softstart pouze řízené zapnutí, nikoli vypnutí.

Napadá někoho jak toto vyřešit?

doplněno 31.03.20 16:51:

Doplňuji: dělá to i při zapnutí čerpání. Je to stejné při otevřeném průtoku bez nádoby tak s nádobou s uzavřeným kohoutem.

Jen pro info, 1. kohout do nádoby (není na videu), 2. kohout zahrada, 3. kohout garáž, 4. kohout dům.

doplněno 31.03.20 16:53:

Při zapnutí zajede dolů, při vypnutí vyjede nahoru. Časem by se asi prošoupala trubka ve vrtu. Jak se toto řeší?

sd1.mp41.14 MB

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Můžeš zkusit doplnit ještě jeden zpětný ventil na vstup do tlakové nádoby.

doplněno 31.03.20 10:57:

Tak mi ještě prozraď jak je čerpadlo uchycené. Čerpadlo má určitou hmotnost a nezdá se mi, že by se mohlo samo zvedat.

Napadá mne doplnit do výtlaku čerpadla ventil, který by čerpadlo napřed odlehčil (vypustil by tlak) a pak teprve by se čerpadlo vypnulo. Ale i při tom odlehčení dojde ke změně tlakových poměrů ve výtlačné hadici, takže se hadice bude taky pohybovat.

bluemanik*
hodnocení

To asi bude zbytečné, dělá to i když nádobu mám odpojenou a pouze čerpu do zahradní hadice.

bluemanik*
hodnocení

Čerpadlo je zavěšené na šňůře PPV 6 mm. Nevím vlivem čeho se takto zhoupne. Zkusím to pro názornost natočit a někam nahrát.

Dělá to i když je na čerpadlo připojena pouze hadice bez kohoutu, tedy volný průtok.

Může to být konstrukcí čerpadla, vlivem setrvačnosti, změnou hladiny?

Čerpadlo je toto: KRAFT&DELE KD1701. Je to provizorka, než koupím nějaké kvalitní. Ale prozatím funguje, tak mi je líto ho odepsat.

hodnocení

0x

Když to dělá i při otevřeném výtlaku, tak to nemám už žádnou radu.

Možná nedrží ten zpětný ventil a při naplnění výtlačné hadice se čerpadlo posune směrem dolů.

Musel bys čerpadlo vytáhnout z vrtu a vyzkoušet jak bude fungovat třeba při ponoření do sudu.

bluemanik*
hodnocení

Když to bude dělat i v sudu, tak je to čerpadlem? Vyzkouším to.

U lepších čerpadel se toto neděje?

hodnocení

0x
Nespis se to virenim nadnasi.

fero*
hodnocení

0x

Dobrý den,škoda ,že jste nenapsal z jaké hloubky vodu čerpáte a v jaké výšce je hladina vody ve vrtu.Pravděpodobně

se jedná o posun hadice v důsledku hybnosti a třetího N.zákona o akci a reakci.Doporučuji odstranit z čerpadla

zpět.klapku,protože je tam úplně zbytečná a přesunout ji na tlačnou stranu před nádrž 80 lt, tam by měla svůj důvod.

bluemanik*
hodnocení

Čerpadlo je v hloubce 18m. Hladina je už v 1m, při dlouhém čerpání se hladina ustálí okolo 10m.

Umístění zpětné klapky asi nebude mít vliv, jde přeci o to, aby voda nestekla zpět do vrtu, přišlo mi tedy nejlepší umístit jí přímo nad čerpadlo, hlavně z důvodu místa. Další věc je, že čerpadlo má nejspíš instalovanou klapku také, to jsem ale neověřil.

A jak píši dělá to i při otevřeném průtoku, tedy soustava není pod tlakem. Pokud připojím nádobu, dělá to také.

Pokusím se nahrát video.

fero*

Podívejte se na spojité nádoby.

hodnocení

0x

Video je pěkné :)

Tak za první bych vyměnil způsob ukotvení čerpadla. To lano na kterém je čerpadlo pověšené v délce 18 metrů pruží. Takže kup buď nerezové lano nebo nerez řetěz. Pokud nechceš nerezové lano nebo řetěz, tak kup pořádné lano a natáhni je několikrát nahoru a dolů. Tím bys měl omezit to kmitání.

Taky si ještě zkontroluj jestli se ti neprohýbá ten kryt vrtu, na kterém je čerpadlo přes trubku s lanem zavěšené. Když tam dáš ocelové lano nebo řetěz, tak to může ten kryt prolomit.

Podle toho cos napsal a doplnil, tak vrt má průměr 125mm a čerpadlo jsem našel, že má vnější průměr 102mm. Takže ti kolem čerpadla zbývá mezera (125-102)/2=11,5mm. Když čerpadlo zapneš a začne čerpat vodu, tak pod sebou vytvoří podtlak a voda která je nad čerpadlem asi tlačí čerpadlo dolů přitom, jak se snaží protlačit se kolem tělesa čerpadla. Ten prostor dole mnůže být menší než 125mm a tedy i menší prostor pro průtok vody.

To je zatím všechno co mne napadlo.

hodnocení

0x

Čerpadlo pod sebou vytváří podtlak díky kterému nasává. Takže během čerpání se "přicucává" směrem ke dnu vrtu .Po ukončení čerpání se síly vyrovnají. Tím že je čerpadlo uchyceno pružným lanem,dochází k jeho pohybu...

bluemanik*
hodnocení

Je to přesně tak jak píšete.

bluemanik*
hodnocení

Takže čerpadlo visí na šňůře, které pruží. Lanko jsem povolil a čerpadlo zafixoval za hadici pomocí spony. Šňůra už slouží pouze jako pojistná.

Nějaký ráz tam zůstal, ale podstatně se to zlepšilo.

Teď už se nemusím bát poškození.

Děkuji všem za pomoc. Zatím to tak nechám, až budu měnit čerpadlo koupím nepružnou śňůru.

Pro názornost a pro další badatele přikládám videjka.

PŘED:

PO:

Tu snuru kupte cim skor, pretoze budete onedlho menit hadicu. Dobre je napr. aj nerezove lanko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]