Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce. Mám starý dům (cca 1935) postavený převážně z opuky. Dům má průjezd, jenž je od obytné části oddělen 30cm zdí z plné cihly. Aby šla otevřít vrata do průjezdu, mohl jsem zeď zateplit 8 cm vaty - zde je vše bez problémů.
Venku jsem zateploval opukovou zeď do uzavřeného dvora tloušťky cca 60 cm také fasádní vatou a také 8 cm - víc jsem nechtěl použít, protože podél zdi jsou schody do sklepa, které už nyní mají stěží cca 70cm šířku. Teď po zimě se však z vnitřní strany zdi objevují malé fleky plísně, ale rozsáhle. Je pravda, že jde o část chodby, kde budou schody do podkroví a teď je zde krámoviště, takže se zde vzduch asi moc nehýbe, ale stejně mi vznik plísně dost vadí. Uvažuji proto, že bych obětoval ještě kousek šířky schodiště a nalepil na současnou vatu ještě vrstvu např. 3-4 cm. Je naděje, že tím vzniku plísně zabráním? A hlavně - jak mám vatu na vatu přidělat? Současná vrstva je pouze nalepená bez armovací vrsty a fasády.
Předem moc díky.
Jenom doplním, že v části stejné zdi, kde nneí kramoviště se plíseň neobjevuje. Je tudíž možné, že jde pouze o kombinaci zadělaného prostoru (kramoviště) a stále probíhajícího vysychání stavby? Dům je po kompletní rekonstrukci, bydlíme v něm 3. rokem a dle známých stále vysychá (vrstva nahazování byla klidně i 8 cm). Letos vytvoříme do tohoto prostoru schodiště do podkroví, které dokončujeme a tudíž je šance, že prostor bude větrat.
Otázka zní: Když jste dělali kompletní rekonstrukci, doplňovali jste novou hydroizolaci? Opukové zdivo odhaduji, že nemělo žádnou hydroizolaci předtím.
Hydroizolaci ve zdi jsme nedělali - ve zdi již byla (asi původní) a v domě před rekonstrukcí plíseň nebyla (i když zrovna zde byla koupelna). Také mne tohle napadlo. Ještě jsem zapomněl dodat, že tato část domu je podsklepená a strop sklepa je cca 50 cm nad zemí. Teď pouze trubkou dodělávám odvětrání sklepa (zatím bylo jen z jedné strany).
Moje hypotéza je, že opukové zdivo, když se dělalo, nemělo vůbec žádnou hydroizolaci. V té době se stavělo z kamene a hydroizolace nebyly známy. Pak jste to zateplil a vyrobil jste si problém, že ta vlhkost z podzákladí musí někudy projít a odvětrat se. A protože jste to schoval zvenku pod tu tepelnou izolaci, tak se vám ta vlhkost snaží odvětrat přes interiér. Protože se v té místnosti asi nevětrá, tvoří se plíseň.
Takže zajistěte větrání. Pak zkuste otlouct omítku a nahodit sanační třívrstvou omítkou ( měla by mít cerifikaci dle WTA). Pokud vlhkost ve zdivu je jen mírná, mělo by to fungovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.