Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,jelikož máme karanténu přemýšlím co bych ještě na baráku vytunil. Máme velkou opěrnou zeď,dost nevzhlednou,ale celý den od rána do večera na ni pere slunce. Napadlo mě spojit příjemné s užitečným,zakrýt ten nevuzhledný beton solárními panely a ještě něco ušetřit za elektriku. A s tím souvisejí následující otázky.
Jak je náročné udělat takový počin svépomocí a na kolik to cca vyjde?
Systém by byl uzavřen,jen pro domácí spotřebu,hlavně pro boliler na vodu který spapá ročně hodně elektřiny
Co všechno je k tomu třeba? Kromě panelů které dávají 12 voltů,určitě i nějaký měnič na 230 a pak hlavně jak to napojit na domácí síť? Tam určitě něco musí být aby se to netlouklo s elektřinou ze sítě.
Určitě bych chtěl dělat svépomocí,přes firmy a dotace jít nechci,na domě jsem zvládnul všechny práce,i když jsem o tom před tím neměl potuchy,věřím že bych zapojil a sprovoznil i toto
Díky
Pokud se domníváte, že panely vhodné na vyhřívání bojleru mají 12 V, tak se do toho raději opravdu nepouštějte. Navíc bez dotací si to na sebe nevydělá.
nebylo by jednodušší a levnější ohřívat solarem přímo vodu? Vakuové trubice pokud na ně svítí slunce fungují i při mínusových teplotách . Některé způsoby přímého ohřevu mají lepší účinnost než elektroohřev
Mám nový boiler čistě jen na elektriku,tohle jsem neuvážil,jinak bych si dal kombíka s ohřevem od kamen. Pozdě bycha honit,teď když došel nedoplatek za elektriku,snažím se najít řešení
Bojler prodejte, kupte kombíka, jak prosté... Holt trochu proděláte, ale to je daň za ...
Nebyla řeč o ceně na klíč.mám solarko dělané "na koleně", náklady kolem 5 tis. komplet, provoz od února do října.Bojler 3kombinace jsem měl předem. Regulace - sestava klasických termostatů, bez "odlehčení", ale po 2 sezonách zatím bez problémů.Varianta s trubicema .
Tady je odkaz s podrobným rozpisem. Rozhodně solární ohřev nefunguje bez čerpadla, ochrany proti přehřátíí atd. Nákladově to vychází minimálně o 1/3 dráž než solární panely pro elektrárnu. A ta nepotřebuje už nic. V létě, když bude pražit slunce a vyletí elektřina, tak se solární kapalina ohřeje někdy i na 300°C a o je pak mazec. Vlastně to je jako krb, který musíte hlídat proti přehřátí. K čemu je něco takového dobré...
A jaká je výsledná účinnost takového elektroohřevu? Mě stačí že mám 200 l teplé vody (50°c v tomhle počasí jen solar) a spotřebu el.energie do 0,2 kWh. Při těch pořizovacích nákladech to není špatné..první panel jsem měl z materiálu z kovošrotu takže si myslím že za cca 10 let provozu se to vrátilo několikanásobně - a o to jde..
Solární ohřev spotřebuje část energie, kterou pro změnu solární elektrárna vyrobí. Tím pádem se o nic nestarám a 2,6kWp elektrárna mi při 45° na jih dává téměř každý den od začátku března kolem 11 kWh. Pro 125 L potřebuji 4kWh a stačí to pro 4 lidi na celý den naprosto v pohodě. Aby ne, když 100 L stojí kolem 8Kč za vodu. Naproti tomu solární ohřev je vyloženě háklivý na přesné nastavení na slunce, jinak výkon okamžitě padá, . Spolužák tyto ohřevy instaluje a problém s přebytkem tepla v létě řeší pořád.
Jestli můžete, vyfoťte svou soustavu a uvěďte podrobnosti. Zajímalo by mě, jak řešíte nadbytečné teplo atd. Děkuji.
Pokud jen samostatný bojler - pojmu to jako experiment, je to jen tepelná zátěž.
Pořídil bych 48V/1200-1600W topnou patronu a cca 6 +- 300Wp panelů, zapojil je buď paralelně, nebo po dvou do série (pokud by mi napětí za slunečného mrazivého dne nepřekračovalo maximum napětí pro tyč), a ty paralelně. A napojil k spirále bojleru panely napřímo Cu 10-16mm2 přes mechanický bimetalový termostat.
Pokud je termostat elektronický tak ještě nějaký DC/DC konvertor pro jeho napájení (cca do 1A). Pokud bych chtěl optimalizovat účinnost panelů a bylo by to ekonomické tak přidám nějaký 48V MPPT regulátor, pokud bych chtěl být chráněn proti poruše patrony a tím i možné elektrolýze/proděravění po spotřebování anodové tyče tak nějak snímat výskyt napětí ve vodě a odpínat přívod.
Je otázka zda cena za metráž 10Cu + nová patrona nepřevýší cenu za měnič umístěný přímo u panelů a 2,5 Cu vedení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.