Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se poradit, protože tomu vůbec nerozumím. Rekonstruujeme dětské pokoje. Rozhodli jsme se nově vyštukovat, dát sádrokartonové podhledy se zabudovanými LED světly a vinylovou podlahu. Nyní je hotovo, čekáme až vyschnou zdi a chceme malovat. Zedník nám řekl, že musíme počkat nejméně týden. Po pár dnech ale začal strop praskat. V místech, kde jsou spoje sádrokartonu nebo v pravých úhlech. Nejdříve nám zedník říkal, že to přijde opravit, že dal asi silnou vrstvu omítky v těch místech, ale strop praská na stále více místech. Zdi ne. Myslíme si, že zedník nedal na strop perlinku. Může toto být problém? Nebo je to v použitém štuku či lepidle? Lepidlo použil Cemix lepící a stěrkovací hmota basic a na omítku použil Jemná vápenná omítka štuk Hasit.
Vůbec nevím co s tím teď dělat. Zedník to přijde opravit, ale já bych ráda znala názor jiné osoby, která tomu rozumí. Myslíte si, že pomůže když sníží vrstvu omítky? Nebo doporučujete jinou omítku? Jakým způsobem lze postupovat při opravě? Jde to nějak sundat, dát ev. perlinku a znovu omítnout? Připomínám, že v sádrokartonu máme profily na LED osvětlení.
Předem děkuji a přeji pěkný den.
Monika
Špatný nadpis - nejedná se o zeď ale pouze o strop.
To bude problém, v místě spojů, bývá sádroš nižší a přes spoj se vkládá spojovací pruh (vypadá jako fáčovina-nevzpomenu si na jméno). Když je potřeba desku zkrátit, tak se pak trochu zabrušuje, aby bylo možné pásku použít. Pak se přesádruje sádrou na sdk a přebrousí. Když je to takto, jak to máte vy, netuším, jak to opravit, aby to bylo OK. Snad nějak vybrousit, aby se dala použít ta páska.
Sádrokartonový podhled by měl mít v místě napojování sdk desek pod spárou ocelový rastr, ke kterému se šroubuje. Místo se pak přetáhne skelnou páskou nebo mřížkou - 5 cm. Pokud rastr chybí - dá se zjistit detektorem kovu, může dojít k praskání. Pokud tam rastr je, tak zase může chybět ta bandáž. Ta se dá dát i dodatečně a přetmelit a přebrousit. Pokud chybí rastr ve spojích, potom nejjednodušší bude celoplošné přetažení perlinky i když dost pracný způsob.
Když jsem předloni dělal sádrokartonové podkroví tak jsem veškerý sádroš přetáhl lepidlem, perlinkou a na vrch štuk.
Rohy jsou překryté aby tam nebyl spoj - - - - - nikde žádná prasklinka.
SDK se nepřetahují žádným lepidlem ani perlinkou natož štukem...ono ne nadarmo se tomu říká "suchá výstavba"...
p.Krtku-oni někteří lidé by byli jaksi nmimo rytmus pokud by to měli levnější, jednodušší a rychlejší!
Je mi úplně jedno jak se tomu říká.Já mám finální úpravu tuto-a jsem spokojen .Ano bylo to dražší dalo mi to víc práce ale dělal jsem to pro sebe a znám spoustu lidí co to dělali stejně a nemají problém.
Udo -lepidlo s perlinkou na SDK není schválený postup-takže to může ,a nemusí, dělat neplechu. Navíc pokud SDK štukovat,tak lze přímo ,bez lepidla, ale je to jen a pouze Vaše věc.Já bych si takovou prasárnu neudělal ani sobě natož pak zákazníkovi,i za cenu,že bychz musel zakázku odmítnout!
ono reakce "je mi úplně jedno jak se tomu říká" už ledasco vypovídá...a jasně..důležitý je se hlavně pochválit, aby si člověk našel nějakou tu omluvu pro svoje nelogické počínání pak ještě existují takové ty otřepané fráze "a mě se to tak líbí" potažmo "a mě to tak nevadí" a podobně..neprůstřelná odpověď...ještě bych tu dal jednu otázku k zamyšlení se...proč se už asi dneska nedělají štukové stropy a dělají se jen SDK podhledy?
...
Mám teď zedníka na místě. Přivedl si kolegu a nějak to opravují. Bohužel nejsem u toho, jen manžel. Prosím o radu, jak nejlépe opravit. Děkuji
Jak to opravit? Asi bych je na jejich náklady nechal celé udělat znovu. tj-nové desky SDK a hlídat dodržení technologického postupu!Tzn žádné lepidlo,perlinka a štuk-jen výztužná páska a SDK-tmel! Navíc nevím co je to za patlala,to snad ani není zedník-3x pracovat na stropě-jednou stěrka s perlinkou pak natáhnout štuk a nakonec ještě zatočit filcem-určitě bych se takto dřel.Osobně -tmel přes spáry s výztužnou páskou.pak přebrousit mřížkou, opět přetáhnout tmelem ,po zatvrdnutí přebrousit a pak jen primalex (či jiný materiál na výmalbu) -ušetří se čas i peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.