Nejste přihlášen/a.
A co použit na dezinfekci roušky starý(ale plně funkční) papiňák( mám ho v garáži). Je v něm vysoká teplota a tlak?
A mohla by se tam přidat i nějaká dezinfekce? Jaká?
Vařím to v normálním hrnci - denně použiju tak 3 roušky, do vody dávám trochu octa - někde jsem to vyčetl. Každopádně v papiňáku se to dá vyvařit taky se stejným úspěchem
Možná parchanti utekli dřív než jsem začal vytvářet. Příště si vezmu silnější brejle, abych si je pořádně prohlédl.
Možná stačilo vydezinfikovat roušky lihem a pak na plynovém sporáku na páře vyvařit. Úspěch je zaručený.
No to není špatný nápad, ani byste je nemusel vysloveně vyvařovat, stačilo by je tak 20 min. v papiňáku napařovat, pokud máte papin s takovou vložkou (nebo stačí ta na knedlíky). Kovová. Funguje to jako autokláv, tedy účinnější než vyvařování. Stačilo by je běžně vyprat od nečistot (60 st.) a pak parou vysterilizovat. Desinfekce není třeba.
Četl jsem rozhovor s profesorkou Boštíkovou z Univerzity obrany v Hradci Králové ( rozhovor o virových nákazách v časopise Téma - v aktuálním čísle 13). Tam je ivedeno, že je prokázáno, že vystavení virových částic teplotě nad 60 stupňů po dobu delší jak 5 minut znamenalo likvidaci virových částic. Takže si myslím, že stačí vyvařit v hrnci s vodou a pokličkou, pro jistotu třeba po dobu čtvrt hodiny.
Já roušky napařuji na starém pařáku na knedlíky asi 20 minut a pak je nechám v hrnci s poklicí vychladnout.Snad si tím chráním více gumy na rouškách než při přímém vyvářením v hrnci, možná ne. Kamarádka po napařování roušek a uschnutí je ještě vrazí do mrazáku. Zda to k něčemu je, netuším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.