Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dezinfekce roušky v tlakovém hrnci?

Od: ojch odpovědí: 24 změna:

A co použit na dezinfekci roušky starý(ale plně funkční) papiňák( mám ho v garáži). Je v něm vysoká teplota a tlak?

A mohla by se tam přidat i nějaká dezinfekce? Jaká?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

6x
vykopete mensi jamu, oblozite cihlama, postavite na to plechovy sud, kteremu uriznete vrch ktery nechate jako viko, vymerite, uriznete a navarite dovnitr armovaci sit, zalozite ohen, nalejete vodu, rousky date na tu sit, a je to...
No a nebo to muzete vyvarit taky v kastrolu na sporaku :)

72mona3*
hodnocení

3x

Proč to dělat jednoduše, když to jde i složitě.:) M.

hodnocení

1x
V papiňáku, tlakovém hrnci je vyšší tlak a proto voda vaří až při více stupních než 100°C. To je princip, proč vaří rychleji. Na desinfekci tedy poslouží ačkoli na viry stačí 100°C s přehledem. Dokonce i 60°C akorát musí působit déle.

hodnocení

1x

S papiňákem radši neblbněte. Zbytek pracího prostředku může způsobit vyšší pěnění a pěna může vynéšt roušku či tkanice k ventilu a může ho ucpat. A výbuch papiňáku už opravdu stojí za to ..

hodnocení

0x
Vyvaření Vám nestačí?
ojch
hodnocení

Ano, vyvaření, ale pak se uvádí i žehlení a tomu se chci vyhnout. Říká se umýt ruce mýdle, že dojde k porušení "obalu"

viru a je ho zničení. Tak pak nevím, proč nestačí roušku vyprat mýdlem, případně ho nechat nějakou dobu působit.

Dík za odpovědi

hodnocení

0x

Vařím to v normálním hrnci - denně použiju tak 3 roušky, do vody dávám trochu octa - někde jsem to vyčetl. Každopádně v papiňáku se to dá vyvařit taky se stejným úspěchem

priklad1*

Taky jsem vyvářel. Voda fuč a roušky hořely.

72mona3*

"priklad1" - takže žádný virus nepřežil. A o to šlo, ne? :-D M.

priklad1*

Možná parchanti utekli dřív než jsem začal vytvářet. Příště si vezmu silnější brejle, abych si je pořádně prohlédl.

kenav

Jak mohly rousky horet nechapu asi to chce pouzivat hlavu,teda pokud si neděláš prču.

Možná stačilo vydezinfikovat roušky lihem a pak na plynovém sporáku na páře vyvařit. Úspěch je zaručený. *zed*

Tak podle mých zkušeností je lépe při vyváření použít vodu (nebo více vody) - snižuje to spotřebu roušek a možná i bytů *smich*

etana*
hodnocení

0x

No to není špatný nápad, ani byste je nemusel vysloveně vyvařovat, stačilo by je tak 20 min. v papiňáku napařovat, pokud máte papin s takovou vložkou (nebo stačí ta na knedlíky). Kovová. Funguje to jako autokláv, tedy účinnější než vyvařování. Stačilo by je běžně vyprat od nečistot (60 st.) a pak parou vysterilizovat. Desinfekce není třeba.

kenav

Ono v tom papinaku je opravdu 100°C a v kastrole bez poklicky nikdy i kdyz to bubla,takze dobry napad.

hodnocení

0x

Nevím, proš se vám někteří smějí, mělo by to být efektivnější, než v běžném hrnci, a to jak na ničení patogenů díky vyšší teplotě páry, tak méně náročné na spotřebu energie.

Také jsem o tom uvažoval, bohužel se mi manželka přiznala, že jej už před lety vyhodila, protože z něj měla strach. :)

Já myslím,že se nesmějí,to jen to chtějí odlehčit, v téhle době každý vtip je dobrý.

jabraka*
hodnocení

0x

Látku vyperu obyčejným mýdlem a po vyždímání přežehlím žehličkou na 80 stC,Chtěl bych vidět organizmus,co to vydrží.!

JB

hodnocení

0x

Četl jsem rozhovor s profesorkou Boštíkovou z Univerzity obrany v Hradci Králové ( rozhovor o virových nákazách v časopise Téma - v aktuálním čísle 13). Tam je ivedeno, že je prokázáno, že vystavení virových částic teplotě nad 60 stupňů po dobu delší jak 5 minut znamenalo likvidaci virových částic. Takže si myslím, že stačí vyvařit v hrnci s vodou a pokličkou, pro jistotu třeba po dobu čtvrt hodiny.

hodnocení

0x
Já to pro udržování většinou jen přeleju vařící vodou, neperu nebo nevyvařuju po každém použití. Za stěžejní ale považuju napařovací žehličku - pára a vysoká teplota žehličky je prostě tutovka.

asd1
hodnocení

0x

Stačí vyvařit normálně při našich ca 95°C (100°C vaří destilka u hladiny moře). V Papiňáku je ca 120°C tak je sterilizace kvalitnější, ale nepřipravuješ materiál na operační sál, tak je to zbytečné..

id
hodnocení

0x

Já roušky napařuji na starém pařáku na knedlíky asi 20 minut a pak je nechám v hrnci s poklicí vychladnout.Snad si tím chráním více gumy na rouškách než při přímém vyvářením v hrnci, možná ne. Kamarádka po napařování roušek a uschnutí je ještě vrazí do mrazáku. Zda to k něčemu je, netuším.

asd1

V mrazu vir vydrží údajně až dva roky, takže v tom mrazáku si akorát vyrábí jinovatku ;)

Napařování X var - gumě to je celkem jedno, pára nad vroucí vodou má prakticky stejnou teplotu. Takže to je jedno, jediný rozdíl je menší spotřeba vody.

jenda2*
hodnocení

0x

Tomu co hůře chápe, proč začaly roušky hořet: voda fuč - vyvařila se, tí pádem začaly roušky hořet. To je celá věda. Ale není potřeba neustále vyvařovat. Stačí použít desinfekci, postříkat obě strany a hotovo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rouška

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]