Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím vás o radu. Dohaduji se stavební firmou, že před zalitím betonem základové desky rodinného domu, mě nenechali si zkontrolovat stav především odpadního potrubí, kde mám podezření, že jej nepodsypali pískem, jen trochu na povrchu a ani tak ne všude. Že to nechali ležet v betonovém recyklátu.
Stavební firma si trvá na svém, že odpadové potrubí podsypala, a tak jsem na vývodu v jámě před deskou, odkryl podloží pod trubkou a žádný písek tam nebyl. Jen hlína, kameny, a sem tam část betonového recyklátu.
Udělal jsem si fotky, viz níže.
Jelikož nejsem odborník, prosím vás o radu, předpokládám že je to špatně. A co teď. Obávám se, že to neobsypali ani části která je součátí základové desky.
Děkuji moc
Ještě bych tedy doplnil, že s kolegou rádcem "nunici" jsem si vyjasňoval ještě jiný typ lože pod potrubím. Za určitých okolností (ty jsou ale v manuálech popsány na 3/4 strany A4 a to sem opisovat nebudu) jsou přípustné ještě nějaké vhodné materiály...za určitých splněných podmínek. Toto na fotografii tazatele se mi ale ani trochu nezdá. A ještě když je to pod deskou, kam se nikdo po celou dobu životnosti stavby nedostane.
Ale mé peníze to nejsou...
noooo, tak to se připravte na handrkování...Ale já bych do toho také štoural...přeci si nenecháte ošidit celou stavbu.!Pokud začali teď, co budou šidit dál..a věřte, že se dá stále co schovát¨. Teda nepíšete, zdali budou dělat celou stavbu..počítám ale že ano.
Co poradit..štourat...a být pěkně nahlas...né s prosíkem..
Vy, jen říkejte...! Já tomu nerozumím...ale zeptám se! A ptejte se stavebního dozoru..
Musíte ukázat..že budete stále štourat...pro příště...ale oni vás stejně někde ošidí...nedá se to ohlídat...Bohužel.
Jestli mohu doporučit..udělejte více sond...jedna...určitě nestačí..
Ale co chcete...udělat novou základní desku?Co pak bude následovat?...Chcete aby rozřezali beton kde budou trubky, vyndali je.a daly tam ten písek? Akorád se naruší většina část základní desky..
Jediný co teď můžete...udělat sondy...přitáhnout s. dozor...udělat zápis do stavebního deníku\to je důležité\ a dohodnout slevu.
Máte ve smlouvě písek? Dá se použát jakýkoli sypký materiál o určité maximální velikosti zrna bez ostrých kamenů...chápu že jde o proncip ale tyhle trubky co se týče pevnosti vydrží hodně a pokud podsyp před pokládkou potrubí hutnili,nehrozí ani "prověšení"potrubí a tím ztráta spádu.
U PVC KG není pevnost až tak velkým problémem, ta je dána kruhovou tuhostí (zde na 99% typ SN4)..Problém je křehkost. Na fotografii tazatele opravdu není vzorové uložení potrubí. Může ale být pravda, že "dále" je potrubí uložené třeba i správně..jen v místě obnažení jak vychází z pod desky to ještě není dodělané. Ale to musí posoudit někdo, kdo byl u pokládky..
Pokud pro podsyp stavební firma použila betonový recyklát a má být standardně písek, je potřeba se ptát, jestli je to až tak hodně špatně. Pokud je kanalizační potrubí dobře zabetonované - obetonované, nebál bych se toho. Není to nic zásadního, co by mělo být později na závadu. Co se týče kontroly obsypu, stavební firma na to má svého stavebního dozora, měli by to mít zapsané i v KZP - kontrolním zkušebním plánu, kde by mělo být uvedeno kdo a kdy obsyp kontroloval a s jakým výsledkem - shoda či neshoda. Platí pro firmy, které mají systém řízení jakosti podle ČSN ISO . Pokud jste stavebním dozorem stavby vy sám, můžete provést zápis do stavebního deníku pro případ, že by se později něco stalo. Slevu bych nevyjednával. Firma by se mohla zprostit odpovědnosti po dobu záruční lhůty tím, že by mohli prohlásit, že na jednou poskytnutou slevu se už záruční doba nevztahuje.
V D se to řeší jednoduše - má tam být matariál X v množství Y. Je tam míň nebo něco jiného = předělat. A klidně je nechaj vypikovat celou základovou desku a udělat jí znova.
Tady by problém byly větší ostřejší šutry které trubku prolomí. Ten recyklát na fotce vypadá ještě docela v pohodě, otázka je jak to vypadá po celé délce a v té desce.. Chtělo by to sondu v klíčových místech...
Ale pokud byla dohoda že nejdřív kontrola a až pak zadělat, tak bych je to nechal vykopat resp. takovou firmu bych vyhodil.
Prosím Vás jak vypadají ty sondy, čím se to dělá? Jsou třeba nějaké fotky či videa na internetu abych si to dovedl představit?
Jestli se to vrtá do toho betonu. A jak to projde skrze kari sítě.?
Děkuji
Jen přístupný místa, tj. co jde odhrabat Konkrétně např. jak vypadá vstup do betonu - aby se ři sebemenším pohybu neprolomila... Prostě pár míst namátkou jak to vypadá.. Prolomení o ostrý šutr nebo zlomení o hranu betonu v případě že si podloží vedle základu pod trubkou trochu sedne (a trubku to ohne dolu)
Dobře, rozumím.
A kdo je oprávněn tyhle sondy udělat? Jestli já jako objednavatel stavby, si na to mám někoho sehnat či ta stavební firma co to realizovala (dodavatel stavby)?
Pokud já to mám sehnat, koho mám sehnat? Je to součástí práce stavebního dozoru? (ten mám)
Stavební dozor měl zkontrolovat uložení trubky. Pokud je stav jiný než má být a než je ve stavebním deníku, tak nastupuje reklamace a v případě úspěchu veškeré (přiměřené) náklady zaplatí firma co to udělala blbě, příp. dozor který to ošvindloval. Tj. prachy za zjištění stavu z nich vytáhneš.
Ale osobně bych vzal motyku a odkopal si sondu sám... Zpátky je třeba dusat (stačí palice a pořádne ubouchat po 10 cm vrstvách - co jsem takhle zadělával tak si už dál nesedalo. Neudělat palicí díru do trubky Bouchá se jakoby šikmo pod trubku, pak boky kolem ní, první vrstvu přímo nad trubkou opatrně)
Ovšem pokud se cukaj (budou mávat stavebním deníkem že to je OK a tvrdit že to je v pořádku), tak bude nutný znalecký posudek, znalec si určí co odkrýt pro kontrolu..
Problém je, pokud už mají zaplaceno. Pak na ně nemáš tu nejdůležitější páku a v podstatě je nemůžeš ani vyhodit, resp. můžeš, ale prachy z nich bude problém dostat zpět..
Bohužel firmám se musí stát za zadkem a hlídat co kde chtějí oj...šidit. Je třeba to ohlídat už při stavbě, protože reklamace je problém - firma "krachne" a není z koho vymáhat, tj. i úspěšná reklamace je jen cár papíru dobrý na utření zadku.. Navíc spousta vad se projeví až po letech tj. po záruce..
Pokud ještě není udělaná deska, rozhodně bych to nechal vykopat a udělat pořádně.
Před lety koupil jeden známej baráček, ani ne moc starý, něco přes deset let a od začátku byly problémy s odpady.
Nakonec to skončilo vykopáním podlah v přízemí. Naštěstí byla trubka podle zdi a stačilo udělat jen pruh v podlaze, ovšem přes celý barák. Strašná práce.
Řešení je velmi jednoduché...zeptal bych se...
1) Máte fotodokumentaci toho, že je to dostatečně zasypané pískem? ANO/NE
2) Máte od Technického dozora případně pověřeného zástupce investora schváleno ve stavebním deníku a převzato, že potrubí je uděláno tak jak má a máte povoleno pokračovat? ANO/NE
3) Máte v rozpočtu položku "lože pod potrubí" a "obsyp potrubí pískem 0-20"? ANO/NE Pokud ano, žádné náhrady ve formě recyklátu se netolerují
4) Pokud některý z výše uvedených bodu není dodržen, požadoval bych OKAMŽITÉ opravení a uvedení do stavu jaký má být, v opačném případě bych zastavil veškeré práce a platby, které firma nárokuje, najal bych si jinou firmu, která by to pravila a náklady s tím spojené bych naúčtoval případně strhl z fakturace té firmy, která to "dokurvila"
jednoduché...byl bych s nima hotovej hned
každopádně, musíte brát navědomí..že se klidně může stát..že pokud se budete dohadovat se stavební firmou, jestli máte pravdu nebo ne..určitě letos bydlet nebudete...a nejspíš ani za rok...Soudy...zákonne lhůty...posudky...prostě se hodíte úplně stranou...
Já osobně bych řešil pokračování stavby až po tahanicích...Poněvadž bych se bál sankcí.., pokud bych si vzal jinou firmu. Ať se daří.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.