Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik udrží 2 vruty 4x60?

Od: jaka1 odpovědí: 24 změna:

Můžete mi prosím poradit kolik udrží dva vruty v panelákové betonové svislé zdi, na které je tedy nějaký věšák – police, a vruty jsou 4 mm průměr a 60 mm délka se snad odpovídající hmoždinkou?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

vRUT 4 X 60 MM, odpovídající hmoždinka Fischer SX 6x30, únosnost 60 kg, když použijete hmoždinky do betonu S6, únosnost má 40 kg

jaka1

Děkuji za odpověď. Mám tomu rozumnět, že tu nosnost má jedna hmoždinka, a když mám tedy dvě, nosnost jednoduše sečtu?

asd1

Ano platí pro jednu a počet sečteš.

Hmoždiny lepim spárovačkou na obklady, oproti sádře se s tim i líp pracuje. Hlavně pokud se vrtá do strouhanky (spára v cihlový zdi a malta je spíš písek) nebo pokud je díra o 3mm vedle a posune se to zvětšením díry.

Ten výpočet na 1600 kg je blbě.

figurek*
hodnocení

4x

Vruty se obvykle dělají z oceli zvané čtyřstovka, to je ocel s pevností v tahu 400 kg/mm2. Nemusíte ani počítat, že dva vruty 4*60 spolehlivě unesou několik tun.

Pro správně namontované hmoždiny platí totéž. Z betonové zdi je prostě nevylomíte. Snad pro klid duše byste mohl použít hmoždiny z plechu nebo ty, kterým se říká uzlovací. To jsou takové trochu lepší plastové hmoždiny.

doplněno 26.03.20 10:50:

Oukej. Jsme na poradně, radíme jak nejlíp umíme a tazatelovu úlohu spočteme co nejpřesněji. Střih je destruktivní napětí a proto se tau ve střihu počítá jako 0,76 sigmy v tahu. Z toho dostaneme, že čtyřstovková ocel má ve střihu pevnost 400*0,76=304kg/mm2. Ani nemusíme počítat, zda šrouby vyhoví či ne.

A pokud je spočítat chceme, potom si zjistíme, že plocha průřezu vrutu s průměrem závitu 4mm je přibližně 4mm2.

Celkové zatížení které unesou vruty se spočítá jako kila*plocha*počet = 304*4*2=2432 kg, vydělíme koeficientem bezpečnosti 1,5 a vyjde nám maximální dovolené zatížení na dva vruty 2432/1,5=1621 kg.

Dva vruty 4*60 zatížené na střih bezproblémově unesou zátěž 1621 kg. Kdo nevěří, ať vezme vrut s průměrem závitu 2 mm a zkusí ho přestřihnout nůžkami na plech. To prostě nejde.

Nejslabší místo tazatelovy sestavy bude materiál samotné stěny. Tam si tazatel musí dát pozor a hmoždiny pořádně ukotvit.

Tazatel má vruty namáhané na střih, nikoliv v tahu. Počítat to nebudu, ale těm několika tunám bych moc nevěřil.

No tuny bych radši nezkoušel, ale několik metráků to unese.

U kotle s bojlerem,celková váha v "provozním stavu" kolem 150 kg, v základní montážní sadě právě 2 vruty 4 x 60, tam to určitě někdo počítal i s patřičnou rezervou

dva vruty 4x60 u 150 kg bojleru? Na střih? Asi jsem teda magor, když jsem si pověsil 100 l bojler na čtyři M10 závitovky v chemické kotvě *smich*

jaka1

Děkuji za obsáhlou radu. Výpočet mě uklidňuje, třebaže nedokážu ověřit jeho správnost, a třebaže se mi vážně nechce věřit, že by to zvládlo dokonce 1621 kg. I jedna tuna se mi nechce věřit, nebo vlastně ani půl tuny. Samozřejmě beru v potaz, že už by to museli být optimální podmínky, tedy kvalitní beton, hmoždinky i šrouby v kvalitním provedení.

Teď už ale věřím, že v rámci mého uzpůsobení by ty dva vruty měli dostačovat. Nebyl jsem si jistý, jestli nemám přidat ještě jeden vrut. Zvláště protože mi délka na jedné straně přesahuje, tedy není to symetricky vyvážené.

@mikihans - taky je otázka jaký je materiál zdi, ty 2 vtuty s moždinkama byly v základní montážní sadě pro plechovou konzolku na kterou se pak věší kotel .

@nunici pravda, protože ta zeď je z nějakejch starejch duťáků a nedržela v tom ani 10mm sukovací hmoždina od Hilti 120mm dlouhá (nechytla se, aby se zasukovala, protáčela se) *smich* Takže muselo přijít na řadu sítko, chemie a závitovka :)

Ježíšmarjá - pletete si MPa a KP/mm2, počítáte pevnost a ne mez kluzu, počítáte jednorázové krátkodobé zatížení, neřešíte cyklické zatížení. U vrutu v plastové hmoždince taky nepůjde jen o smyk.

A teda tak úplně nechápu, kde jste vzal tu plochu 2 mm2.

asd1

jj, a že to spočítal o desetinnou čárku vedle zjistí, když na ty dva vruty pověsí svoje auto *smich*

jenda2*

To figurek. Uletělo vám desetinné místo. Např. ocel 11700 podle starého značení, což je ocel pro držáky soustružnických nožů, má pevnost v tahu na 1mm2 cca 70 kg (690-830MPa), nikoli 400kg/1mm2.

Pro bojler 125 L se používají 2 vrutošouby M12x140. Pro jeden šroub to zhruba vychází na 90kg ve zdi.

topenilevne.cz/...

Pro poličku 2 vruty průměr 4mm naprosto s přehledem, pokud bude vyšší zátěž, tak vruty průměr 6mm. Velice vhodné je hmoždinky potřít před vložením do zdi polyuretanovým lepidlem na dřevo. Pak to drží neskutečně.

fugass*
hodnocení

2x
Najděte podobné na netu nějakého prodejce, maji5tam nosnost, ale v tahu, vy to máte jako věšák. Vruty budou zřejmě průměr 4mm ne cm. Vruty udrží desitky kilo, záleží co na to hmoždinka a způsob uchycení. Pokud tomu někdo pomohl sádrou tak nic moc. Fotka?
jaka1

Děkuji za odpověď. A jasně, mají to být milimetry:) Dobré vědět, že do sádry tedy radši ne. Fotku nemám, původní hmoždinky z menšího původního věšáku už mám pod tapetou.

111®
hodnocení

2x

jenže není vrut jako vrut, jsou certifikované a ty běžné z šufánkové oceli...

jabraka*
hodnocení

2x

Jak to figurek spočítal,tak se nemusíme dále ptát,kolik čtyřka šroub vydrží.Je jasné,že vštšina upevnění v paneláku je zatížena na střih.Takže takové kuchyňské skříňky by to uneslo.Jen je potřeba,aby to bylo provedeno spolehlivě,6cm dlouhý šroub musí mít otvor v panelu dostatečně hluboký.Viděl jsem viset skříňky na hmoždince,kterou z otvoru vrut "vytáhl",když se opřel o dno.Proto bych raději použil vrut kratší,aby se nemuselo do betonu vrtat tak hluboko.Některé příčky jsou jen 7 cm silné.

JABRAKA

figurek spočítal pitomost.

jabraka*

ale přesto má pravdu.

JB

asd1

Ha ha, když na ty vruty pověsíš těch jeho 1600 kg, tak to udělá akorát prd prd a bude to na zemi *smich*

hodnocení

0x
Pokud jdou vruty dobre dotahnout, tak neco pobere i treni ploch.

jaka1
hodnocení

Všem moc děkuju za odpověď, rozhodně mi to pomohlo:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]