Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím vyplnit kamennou zeď?

Od: nesikovnykutil odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

mám dům, jehož spodek vypadá tak jak je na fotografii. Kdysi to bylo porostlé břečťanem a vším možným. Kořeny a zub času vytrhaly pojivo mezi kameny. Rád bych to v létě opravil a vymazal. Ale čím? Rád si nechám poradit. Děkuji

Čím vyplnit kamennou zeď?
Čím vyplnit kamennou zeď? #2
Čím vyplnit kamennou zeď? #3

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Vyspárovat cementem se štukovým pískem, v poměru 1/1. To mě kdysi poradil starý zedník, tak jsem se toho vždy držel. Co jsem doma vyspároval, drží desítky let. Ten písek je tam proto, aby spáry nepraskaly.

hodnocení

4x

Pokud se s tím nechcete míchat, existují už hotové pytlované směsi - zdící a spárovací malty v jednom, je to směs cementu, písku do vel. zrna 0,7 mm a zušlechťujících přísad.

praktis.cz/...

fugass*
hodnocení

3x
Dělám to jako ferax. Je to 100%. Kopaný písek + cement. Špachtlí, není to nejrychlejší ale jde to. Ještě se prodává dávkovač. Takový jako mlýnek s hubicí, natlačíte materiál do spár a pak jen hladite. Ale mezi rovné spáry to jde rychle i špachtlí. Na hladítko materiál a bokem špachtle vsunovat do spár. Pak špachtlí o pár mm užší dohladit.
Čím vyplnit kamennou zeď? #4
Čím vyplnit kamennou zeď? #5

hodnocení

2x

Dobrý den. V knihovně na chalupě, /tam se nyní bohožel nedostanu, jsem "uvězněn" v "zimovišti"/ mám cca 40 let staré knihy o provádění stavebních prací a tam se radí toto složení spárovací malty : písek, cement, voda a malý přídavek hašeného, odleženého vápna. Množství vápna je nepřímo úměrné tvrdosti spárovaných materiálů a tvrdosti zdící malty. Vápno mělo údajně zlepšit přilnavost malty k povrchu dále soudržnost a pojivost malty při vtlačování do spár a tím usnadnit tu práci při spárování, funguje tedy jako plastifikátor. Malta je pružnější a nepraská pak při pohybech zdiva jako čistě cementová malta. To vaše zdivo vypadá, že je zděno na vápenocementovou maltu, ne na cementovou maltu /beton/, tudíž by bylo možná vhodné použít i tu spárovací maltu také trochu "pružnější" a lepivější.

Podobný způsob jsem použil, když jsem spároval sokl pod oplocením, kde jsem použil žulové kameny různých tvarů, které jsem částečně osekal, aby šly trochu dohromady. Výška byla nad chodníkem asi do třiceti centimetrů. Protože je naše ulice trochu do spádu, na jedné straně to bylo asi 5cm, na druhé zmíněných 30, takže kameny jsou z části pod úrovní chodníku. Žulu jsem dal do čersvého betonu, základ byl pod úrovní chodníku asi 80cm. Po zavadnutí jsem kameny spároval směsí červený kopaný písek, cement a vápenný hydrát. Bylo to v poměru písek a cement 1/1+jedna fanka hydrátu+voda, na jeden kýbl směsi. Byla to také rada od starého zedníka. Trochu mě původně zarazil ten červený písek, ale cement směs dostatečně obarví, tak nebyl problém. Je to víc než třecet let a ani jdena prasklinka.

Dobrý den. Mám tutéž zkušenost s podobným, trochu vyšším soklem. Původní čistě cementové spárování bylo po dvaceti letech již téměř nefunkční, vypadané, popraskané, nespojené s kameny. Po opravě spárovací maltou s přídavkem hašeného vápna je po dalších třiceti letech bez závad. S tímto soklem nechal tehdy otec postavit u vrat cihlový /keramické cihly/ pilíř, zděný na vápenocement. maltu a spárovaný cementem. Pro nedostatečný základ pilíř "nadzvihl" mráz a já jsem jej musel rozebrat a znovu /s podstatně hlubším základem a ocelovou výztuhou/ postavit. Při rozebírání to cementové spárování samo opadávalo z cihel, vápenocementovou maltu jsem musel osekávat pneukladivem. Zedník to pak na jedné straně zdil a já kousek za ním cihly spároval přímo cementovápennou zdící maltou. Je to již třicet let a pilíř je stále "jako nový". A to je to v horských klimat. podmínkách na Šumavě. Spárování je sice trochu světlejší, ale k těm cihlám to jde. Na radu toho zkušeného zedníka jsem také vyzkoušel drobné opravy spárování a poškození povrchu betonových schodů provést mrazuvzdorným Flex lepidlem, "nastaveným" cement. maltou 1:1 /aby tak nelepilo a nechalo se filcovat nebo uhladit - kletovat. Beton před opravou osekat, vymýt, napenetrovat Sokratem, natřít trochu zředěným lepidlem a pak to nastavené lepidlo.

hodnocení

2x

Běžně jsem toto dělal - koryto potoka betonovým potěrem jemným (pytl. směs od cemix ) cca500m dál pak taras okolo chalupy a schody k rybníku, opět jemný potěr a přídavek barvy pro větší kontrast beton-kámen (del přání zákazníka!")

Fota ani jedné zakázky nemám. Jinak prováděl jsem toto sparovačkami různé šířky (viz odkaz : dek.cz/... )Na lžíci potřebné množství směsi,spárovačkou pak postupně cpát ze zedn.lžíce do spár a tyto pořádně tlakem zahladit a pak přejet pro očistění kamenů zárožákem s čistou vodou.Potěr někdo dělá do roviny,aby to lícovalo, já cca 3mm .

hodnocení

0x

u nás se hodně prodává toto:

vitosov.cz/...

Salit ZT pro spárování lícového zdiva.

nesikovnykutil
hodnocení

0x
Díky moc za odpovědi. A ještě zcela prakticky. Jak to spárovat? Je nějaký fígl? Aby to šlo trochu rychleji? Nebo prostě špachtlí kousek po kousku?
re4zon
Na svisle plose to jinak nez rucne po kouskach nejde. Nejlip nabrat na lzici/hladitko a vtlacit sparovackou
belamost.cz/...
Pak to jde celkem rychle.

JJ ale musí na to přijít jak na to-zejména na svislé spáry,vodorovné jdou dobře.Koukal jsem na youtube a na tento způsob tam ukázka není-asi až to budu zase dělat -natočím instruktážní video a dám to tam (nebo jsem špatně hledal !).

hodnocení

0x
Taky se na to chystám a nevím, jestli to bude co platné, ale koupil jsem loni z Čičiny takovou obří plastovou stříkačku cca na 2 l hmoty s různými nástavci, která má být na to určená. Ale jak říkám, ještě jsem to netestoval a jsem trochu pesimista, jak ten pístek bude zvládat písek, vypadá to spíš jak hračka. :)
jabraka*

Z vytlačovací tuby/získané po spotřebě silikonu)jsem zkoušel vytlačovat leccos,al funguje to jen na homogenní hmoty,na př.finální stěrku,kterou jsem zastříknul spáry okolo PS stropních lišt.jiné materiály se stlačením zbaví jen vody a zůstane tuhý zbytek,jenž se vytlačit nedá,Jinak vidím v okolí spárovat kamenné zdi špachtlí ručně a pak kávovou lžičkou uhladit,Já bych se přiklonil takový sokl nahodit nahrubo vápenným pačokem a pak štětkou tímto nabílit.Dělali jsme takto kamenné chlévy na chalupě-

JABRAKA

Jabrako z tuby od silikonu,akryltmelu ... to asi nepůjde je na to přístroj viz odkaz :

na jutubku je taky návod jak si "udělátko"na spárování urobit!Ale čím to jde ,musí být zručnost, sáčkem -obdobou cukrářského na zdobení dortů!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]