Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obklad - do rohu spárovačka x silikon?

Od: tomaslad* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

nechávám si obkládat koupelnu (klasicky po staru vyzděná na plnou cihlu) a obkladač mi velmi doporučuje do svislé stykové spáry v rozích v žádném případě nedávat spárovací hmotu, jako bude po ploše obkladů/dlažby, ale silikon. Že prý se to vždy a pouze dělá na silikon. Tak bych si toto rád ověřil u místních profíků stavebníků. Ještě bych to chápal, kdyby se obkládal sádrokarton, kde je pravděpodobnost mikrovibrací a přirozených dilatací, ale jak říkám, toto je masivní cihlová zeď + omítka pod obklady. Ve sprcháči samozřejmě pod obklady je hydrostěrka, tekutá hydroizolace. Já se u toho silikonu trochu pocitově bojím, že za pár let to začné plesnivět, odchlipovat se, zatímto spárovačka je dle mě "navěky" a nic se nikam nehne. Spárování soklů - spára mezi svislým soklem a dlažbou na podlaze se dle obkladače dělaji taky zásadně "na silikon". Díky za rady/názory.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Spáry na silikon se začaly dělat po problémech v rozích s cementovou spárovačkou. Až to nakonec tak zdomácnělo, že se z toho udělalo pravidlo. Pokud jsou kouty, které se nehýbou, podlahy nebudou sedat, tak tam dejte spárovačku. Kam bych to nedoporučoval jsou sádrokartony, montované desky na dřevěných konstrukcích, podlahy na vyrovnávacích násypech, vytápěné podlahy, podlahy na starých trámových stropech, a další. Jestli dokážete přesně posoudit rizika a vybrat to správné řešení a nést si za to zodpovědnost, prosaďte si to.

Dle mě je lepší snést plíseň, než zatékání do konstrukce

S plesnivěním - používal jsem doma kombinaci transparentní silikon jako výplňovku, na to bílý jako krycí vrstvu.Plísně jen tam kde šel transparent až na povrch ...takže ven a znovu...Značku si nepamatuju,ale oba od jednoho výrobce

Pod silikon musí být suchý čistý podklad

jabraka*
hodnocení

0x

V koupelnách klasická spárovací hmota vyhovuje dostatečně.Naopak silikon občas napadnou plísně a pak je potřeba ho vyměniut,což bývé problematické.Pokud se použije,tak na spodní části obkladu u země,případně kolem vany.

JABRAKA

Nepoužívat silikon, ale sanitární tmel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]