Nejste přihlášen/a.
Vážení poradci,
nahoře na kondenzačním kotli Protherm Panther Condens i pod ním na zemi se mi objevila voda. Po otevření kotle jsem objevil, že se voda sráží asi pod přisávací trubkou na vzduch u připojení ke kotli (viz foto). Odkouření kotle je vedeno nad kotel, poté odbočkou skrz zeď a poté opět odbočkou podél zdi nahoru. Již v minulosti jsem toto řešil (konkrétně s revizním kominíkem) a problém byl v tom, že odkouření skrz zeď bylo ve špatném úhlu - prostě si sedlo (místo spádu ke kotli byl spád od kotle, takže se tam nasrážela voda, která po vytvoření určité výšky hladiny natekla zpátky do kotle). Vše bylo vyřešeno a kotel asi rok a půl fungoval bez problémů.
Nyní se stejný problém opět objevil, ale voda teče jiným místem z kotle. Navíc je komínek stále vyspádován tak, jak má být.
Voda kape někdy při topení, ale často i mimo topení - např. se 12 h netopilo a najednou začala kapat voda.
Proto už netuším, co s tím. Ani to, zda volat kominíka, nebo odborníka na kotle. Navíc v této "bláznivé" době.
Jediné, co mě ještě napadá je to, že nad kotlem mi chybí spona propojující 1. díl odkouření s 2. dílem. a že kotel nemám úplně uzavřený (přední kryt není dole upevněn). Může to mít na něco vliv? I bez toho dosud vše fungovalo.
Poradíte mi, co s tím? Foto přikládám.
Otázka. Máte koaxiální odtah spalin? Tzn. trubku v trubce? Větší vnější trubkou se vzduch přivádí a vnitřní menší odchází spaliny?
Pokud ano, venku na konci trubky by mělo být zakončení, které zajistí, aby si kotel nepřisával zpět spaliny.
Nikde ho u Vás nevidím.
Druhá věc, vytáhnout takto odkouření pod střechu = do pár let shnilý krov.
Všechno toto může zapříčinit, že kotel neustále pracuje s vlhkým nasyceným vzduchem, ten v trubce kondenzuje a vytéká v místě napojení (ač by to těsnění pokud je v pořádku dovolit nemělo) vytéká.
Není to kondenzace teplého a vlhkého vnitřního vzduchu na studené trubce koaxiálního odkouření? Vidím tam vodu vedle trubky odkouření. Nebo kondenzuje vlhkost vevnitř přívodní trubky (vzduch do kotle) a nějakou netěsností teče ven?
Na trubce nic není - je naprosto suchá a navíc ani není nijak ledová, aby na ní teplý vzduch uvnitř kondenzoval. Spíš to vypadá, že jde o kondenzaci uvnitř přívodní trubky se vzduchem. Kde by byla ale netěsnost vážné netuším - už si upřímně řečeno přijdu jako blázen. Že by odešla nějaká těsnění?
Kotel je už vypnutý.Voda se začala objevovat při dešti,je to možné?Je zde nějaké těsnění mezi kotlem a odtahem?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.