Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Voda kape z kondenzačního kotle

Od: sejny* odpovědí: 8 změna:

Vážení poradci,

nahoře na kondenzačním kotli Protherm Panther Condens i pod ním na zemi se mi objevila voda. Po otevření kotle jsem objevil, že se voda sráží asi pod přisávací trubkou na vzduch u připojení ke kotli (viz foto). Odkouření kotle je vedeno nad kotel, poté odbočkou skrz zeď a poté opět odbočkou podél zdi nahoru. Již v minulosti jsem toto řešil (konkrétně s revizním kominíkem) a problém byl v tom, že odkouření skrz zeď bylo ve špatném úhlu - prostě si sedlo (místo spádu ke kotli byl spád od kotle, takže se tam nasrážela voda, která po vytvoření určité výšky hladiny natekla zpátky do kotle). Vše bylo vyřešeno a kotel asi rok a půl fungoval bez problémů.

Nyní se stejný problém opět objevil, ale voda teče jiným místem z kotle. Navíc je komínek stále vyspádován tak, jak má být.

Voda kape někdy při topení, ale často i mimo topení - např. se 12 h netopilo a najednou začala kapat voda.

Proto už netuším, co s tím. Ani to, zda volat kominíka, nebo odborníka na kotle. Navíc v této "bláznivé" době.

Jediné, co mě ještě napadá je to, že nad kotlem mi chybí spona propojující 1. díl odkouření s 2. dílem. a že kotel nemám úplně uzavřený (přední kryt není dole upevněn). Může to mít na něco vliv? I bez toho dosud vše fungovalo.

Poradíte mi, co s tím? Foto přikládám.

Voda kape z kondenzačního kotle
Voda kape z kondenzačního kotle #2
Voda kape z kondenzačního kotle #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Otázka. Máte koaxiální odtah spalin? Tzn. trubku v trubce? Větší vnější trubkou se vzduch přivádí a vnitřní menší odchází spaliny?
Pokud ano, venku na konci trubky by mělo být zakončení, které zajistí, aby si kotel nepřisával zpět spaliny.
Nikde ho u Vás nevidím.

Druhá věc, vytáhnout takto odkouření pod střechu = do pár let shnilý krov.

Všechno toto může zapříčinit, že kotel neustále pracuje s vlhkým nasyceným vzduchem, ten v trubce kondenzuje a vytéká v místě napojení (ač by to těsnění pokud je v pořádku dovolit nemělo) vytéká.

sejny*
hodnocení

Dobrý den,

zakončení na trubce samozřejmě je - prochází skrz střechu a nad ní je vyústění - viz foto.

Voda kape z kondenzačního kotle #4

gazda*
hodnocení

0x

Není to kondenzace teplého a vlhkého vnitřního vzduchu na studené trubce koaxiálního odkouření? Vidím tam vodu vedle trubky odkouření. Nebo kondenzuje vlhkost vevnitř přívodní trubky (vzduch do kotle) a nějakou netěsností teče ven?

sejny*
hodnocení

Na trubce nic není - je naprosto suchá a navíc ani není nijak ledová, aby na ní teplý vzduch uvnitř kondenzoval. Spíš to vypadá, že jde o kondenzaci uvnitř přívodní trubky se vzduchem. Kde by byla ale netěsnost vážné netuším - už si upřímně řečeno přijdu jako blázen. Že by odešla nějaká těsnění?

pave*
Dobrý den,mám stejný problém, voda se mi objevuje na stejném místě,spona tam je.Povedlo se Vam to vyřešit? Děkuji za info.
Zmerajte tomu kondenzatu pH (oi. sa da pouzit i tester pre bazeny). Ak bude kysly (pH dajme tomu mensie ako 5,5), je to spalinovy kondenzat a pravdepodobne sa vo vodorovnej casti oddymenia vytvorila laguna, ktora sa prezrala vnutornou trubkou a steka trubkou privodu vzduchu.
Ak nemate tester, strcte do toho prst. Spalinovy kondenzat stipe. Potom sa umyte. ;)
pave*

Kotel je už vypnutý.Voda se začala objevovat při dešti,je to možné?Je zde nějaké těsnění mezi kotlem a odtahem?

Tesnenie na prírube pre prívod vzduchu - vonkajšia trubka (nie odvod spalín - vnútorná trubka) asi žiadne nebude. Skontrolujte nadstrešnú časť komínu, odkiaľ sa tam môže dostávať voda. Možno bude posunutá hlava a ženie ju tam vietor počas dažďa.
Tiež sa môže teoreticky jednať o kondenzáciu. Pokiaľ je kotol vo vlhkej teplej miestnosti (sušička?), vonkajší plášť kotla nie je tesný a umožní obrátené prúdenie cez prívod vzduchu a významná časť vonkajšej trubky je vo vonkajšom priestore, poľahky na jej stene skondenzuje vlhkosť z prúdiaceho vzduchu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kotel protherm

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]