Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zazdění nosných dveří

Od: seth odpovědí: 17 změna:

Ahoj,

potřeboval bych spíš ujistit v tom, co se chystám udělat a jestli si nezadělám na průšvih.

V místnosti byly v nosné 45 cihlové zdi dveře, ty jsou už řadu let zazděné cihlou na štorc. Z místnosti kteoru teď řeším je nika. Omítky mám komplet osekané na cihlu a budou se dělat nové. Rozměr niky je cca 140cm x 200cm x 35cm. Protože to zvukově nefunguje (je skrz tu štorcku všechno slyšet), chci tu niku vyplnit vatou a zazdít. Možná tam ještě vložím SDK pro klid duše, ale to je asi jedno. Hlavní otázka je, čím to zazdít. Je mi jasné, že nejlepší by bylo zazdít cihlama a zakapsovat, ale po předchozí zkušenosti vím, že bych to dělal pěkně dlouho. Líbí se mi myšlenka to zazdít porobetonem(mám pár 12,5cm příčkovek, tak bych jen dokoupil), kotvit každou druhou vrstvu a okolo vypěnit. Už jsem s tím taky pracoval a jde to od ruky znatelně rychleji. Nerad bych ale aby mi to praskalo a objevoval se mi uprostřed místnosti obdélník ještě za 5 let. Co vy na to?

Rady co jsem našel, většinou navrhovaly v tomhle případě perlinku, já ale nemám momentálně žádnou omítku, celé se to bude dělat najednou. Nepodrží se to třeba takhle?

Pro pořádek dodám, dům je +-100 let starý

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jestli nechcete, aby to praskalo, tak zapomeňte na porobeton a celoplošně perlinku a zazděte to úplně stejným materiálem, co je zeď. Ideálně plnými cihlami . Poslední spáru ale dohoďte maltou a vyklínujte. Nedávejte pěnu. Co na tom, že vám to bude trvat déle.

joudic*

praskalo co? ve zdenych futrech 1x2m? ja mam prasklinu jen ve celodrevene mistnosti v dome v jednolite zdi dlouhe 6m x 2,2m v obezdivce 5cm ytongem

joudic*

to by se podle vas skriply i kovove futra, ktere nemaji stejnou nosnost jako 10cm ytong vypln

seth
hodnocení

Tady jde o to, že ytong bude pracovat jinak než cihla, z toho mám strach. Jednu stejně velkou díru už mám zazděnou, ale dělá mi to rohy, takže když to praskne v rohu, tak mě to netankuje. Tohle je na stěně, kde by mě to štvalo.

hodnocení

1x

Práce kvapná, málo platná. Zazděte to stejným materiálem, který tam je teď a opravte lepidlem a perlinkou celou stěnu.

Nebo ještě rychlejší řešení, ale nevhodné, zateplte otvor polystyrenem. To bude rychlé a hotovo za jednu hodinu. Viz první věta.

seth
hodnocení

Můžu se ještě pozeptat, proč opravovat lepidlem a perlinkou cihlovou zeď? Mám to osekané na cihlu (v celém bytě), dozdím to teda cihlama. Plánuju na to omítky z multibatu. Mě přijde, že ta perlinka je dneska všelék a lidi by to strkali pomalu i do komína. Má to v tomhle případě vůbec nějaký význam? Já doufal, že se perlince v podstatě vyhnu.

Nevěděl jsem, že je to osekáné celé na cihlu. Pak je lepidlo a perlinka zbytečná.

hodnocení

0x
"Rady co jsem našel, většinou navrhovaly v tomhle případě perlinku, já ale nemám momentálně žádnou omítku, celé se to bude dělat najednou." A to vadí,že nemáte omítku? Byť je opravdu nejlepší jakpíše rádce p.Jiří Mareš,ale pokud si chcete ulehčit a urychlit práce - zazděte ytongy, přeperlinkujte s přesahem aspoň 30 cm na okopané zdivo a na závěr pak lepidlo vemte zubovým hladítkem-vodorovné tahy,aby zůstali zuby v lepidli, pak se to vše normálně omítne-tedy až se budou házet omítky.

seth
hodnocení

Dobře, vybodnu se teda na ytong a vyzdím to klasicky cihlama. Cihly mám, pytel multibatu taky, tak snad seženu písek.

Díky chlapi a přeju hezký zbytek neděle.

joudic*

ytong boze, mam i celou koupelnu z kombinace 7cm a 10 cm ytongu v drevenem dome, ktery furt pracuje, jen co zaprsi nebo zasviti slunce, prasklinu mam jen v 5cm nekolik metru dlouhe, jednolite obezdivce, to by na vas dum museli postavit 2-3 nekolikatunove tanky, aby a 10tka ytong ve futrech vubec praskl

to není o zatížení, ale tepelné roztažnosti různých materiálů.

hodnocení

0x
Ja zazdival venkovni dvere ytongem, nemam tam perlinku a nic nepraska. Ja bych to na tvem miste zavalil ytongem, komplet nasprycoval,nahodil omitku a bud bych natahl celou jednu stranu do perlinky a nebo aspon to misto s presahama. A pak stuk. Ale aby nova omitka nepraskala, tak je v tom nejaky vtip. Podle me se musi nechat nahozena omitka byt aspon mesic a pak stukovat. proto to tam vsichni rvou, at je rychle hotovo a bez prasklin.

Myslím že na důkladně proschlé jádro štuk nerozfilcujete. Z dilatace bych měl obavy v jen případě tenkovrstvé omítky

Jak rikam. Bude v tom nejaky figl, aby to po vyschnuti nepopraskalo. Slysel jsem i verzi, ze se stukovalo do zavadleho jadra. Ale zase nadruhou stranu, pokud praskne jadro, tak vezme s sebou i stuk. Pokud prestukuju vypraskane jadro, tak snad by mel byt klid. Ja pred 14dny stukoval stare steny a nebyl s tim problem . Musi se dobre napenetrovat.

seth
hodnocení

Mimochodem Netuším kdo mi to pojmenoval jako "zazdění nosných dveří". Ten otvor jako takový je v nosné stěně, ale je to pochopitelně udělané s překladem, měl by být původní, traverzy tvaru I s vloženými cihlami. Ta vyzdívka nic neponese, jde čistě o to "zadělat díru" aby tam nebyla, nešel tím rámus a nerýsoval se mi obrys otvoru na zdi ještě za 5 let.

Máte pravdu, ten upravený nadpis je nesmysl. Kdo to kdy viděl, "nosné dveře"?

Na takovou hloupost bych se ani neptal, řešil jsem to samé, normálně jsem tu díru zazdil dvěma štorckami, na několika místech jsem vždy zarazil dvoustovku hřebík tak, aby půlka vždy přesahovala do štorcky, nahodil jsem to, naštukoval a není žádný problém. Už je to třicet let a nic nepraská. Ještě dodám, že mezi štorcky jsem naházel různé kusy cihel malty a pod, to co mi při přestavbě zbylo. Aspoň jsem si ušetřil práci s vynášením a odvezením.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zazdění dveří

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]