Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
omlouvám se, ale nenašel jsem na můj dotaz rubriku.
jak dlouho mohu používat tento respirátor, je potřeba nějaká jeho údržba.
Dostal jsem jej od kamaráda z nemocnice asi před rokem.
Díky za odpověď.
Podívejte se ná Návod k použití f/..., kde už písmena NR (not re-use - není pro opakované použití), že je určený pro jednorázové použití. Tím je myšleno použití v prostorech, kde je ochrana filterm nutná. Pokud ho někdo nosí v normálním prostředí bez prachu, kde se po dobu jedné směny nebo dne nezapráší a dá se skrz něj normálně dýchat, tak se dá snad považovat za jakoby nepoužitý a je možné ho snad nosit opakovaně, možná ho nějak povrchově ošetřovat, ale to jen v případě, že je velmi malá pravděpodobnost, že je zasažen nějakými bakteriemi a viry, proti kterým má chránit.
To samé se týká i odložení po sejmutí, například o přestávce v práci, kdy si ho někdo položí na stůl, nají se, při nasazování se dotýká rukama vnějšího povrchu a pak si ještě sahá na vnitřní stranu a obličej, to je pak všechno k ničemu. Ale to by měli více a jasně publikovat odborníci, ukázková videa, jak zacházet s použitými filtry a rouškami.
Ale v prostředí, kde je filtr přímo v kontaminovaném prostředí je nutné ho správným, hygienickým a bezpečným způsobem sejmout, odložit do určené sběrné nádoby a odeslat do určené likvidace ve spalovně, aby se zachycené viry opět nerozlétly kolem dokola, nebo aby si ho někdo nevyhrabal z odpadu a nepoužil pro sebe, nebo nechytračil a nechtěl ho draze prodat někomu, kdo ho zoufale chce a je ochotný zaplatit a netuší, že je kontaminovaný
V odkazovaném návodu (stačí kliknout na podtržený odkaz) je věta, cituji:
" Respirátor je určen pro jednorázové použití, nečistí se, doba použití je závislá na prašné koncentraci na pracovišti a aktivitě uživatele. Respirátor smí být používán maximálně v rozsahu jedné směny. Po jednorázovém použití musí být respirátor vyřazen. "
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.