Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
u rekreačního objektu budu mít betonovou bezodtokou jímku na vyvážení (žumpu).
Rád bych nějakým způsobem monitoroval, jak je jímka zaplněná.
První možnost, která mne napadla, je kontrolovat množství odebrané vody ze studně, což ovšem vzhledem k tomu, že ne všecha voda skončí, jakožto odpadní, v žumpě (zálivka, ...) není příliš použitelné.
V podstatě by mi stačilo, aby např. při zaplnění žumpy z 80% nastala signalizace.
Mám alarm Jablotron, ale neumím si moc představit detektor typu
ve splaškové vodě. Vzhledem k agresivitě prostředí a hrubým nečistotám nevím, jestli by to vůbec fungovalo.
Další možností jsou nějaké plováky, nebo mne napadl také spínač na bázi okolního tlaku, který by mohl být na dně nádrže.
Nemáte někdo již spolehlivě vyřešeno? Nebo průběžně sledujete stav přes otvor pro vyvážení? To musí být podle mne dost nepohodlné. Myslím, že indikace by byla užitečná, ale nechci do toho vrazit majlant.
Prostě a jednoduše, aby se nemuselo sundávat víko žumpy, tak udělat malý komínek, třeba z novodurové trubky o průměru tak pět až osm centimetrů malý komínek s víčkem, nebo malou stříškou a občas tím otvorem dolů strčit měrnou tyč, asi jako se u trabantů klacíkem měřilo, kolik je benzínu v nádrži.
Nebo moderně do komínku nasměrovat laserový nebo ultrazvukový dálkoměr a občas změřit výšku hladiny, kolik ještě zvývá. Žádné kontakty, plováky, přívody elektřiny.
Komínek stačí tak deset, dvacet centimetrů nad zem (povrch žumpy), aby do něj neteklo při dešti, aby byl vidět, když se kolem chodí nebo seká tráva. A taky funguje jako odvětrání, které u již fungující žumpy vůbec není cítit. Hlavně je třeba mít poklop zajištěný proti náhodnému odsunutí, otevření, třeba i petlicí na zámek, aby se do žumy ze zvědavosti nedívaly děti, nebo když se majitel podívá pod poklop baterkou, jak je žumpa plná, aby nezapoměl poklop zavřít.
Mělo by stačit čtyřiadvacetivoltové trafo (230V/24V), kabel (třeba CYKY 2x1,5), nějaká kontrolka a dva měděné plíšky pověšené na místě předpokládané hladiny, tak 5cm od sebe. Po stoupnutí hladiny se plíšky vodivě spojí a žárovka rozsvítí. Je to jednoduché a levné. Trafo samozřejmě umístit do ochranného krytu, na vhodné místo.
Předpoklad je, že obsah žumpy bude dostatečně vodivý. V opačném případě by pak bylo možno vyrobit nějaký jednoduchý pákový, plovákový spínač.
OK, materiál plíšků může být podle možností, prostě vodivý materiál. Měď jsem dal jako příklad. V agresivním prostředí je potřeba občas kontrolovat.
Pokud Ti jde o signalizace elektro, tak osvědčené řešení je použít plovák tohoto typu s kuličkou, viz odkaz...
Ten mám osvědčený mnoho let v zaměstnání kde se používá k signalizaci dejme tomu podobného charakteru...
Takové ty elektrody a rady se dvěma plíšky jsou nanic... Ze zkušenstí vím, že je to tak na čistou vodu a když to "oleze", tak se to musí i jednou za čas čistit...
Ale pokud se nepředpokládá nějaký velký provoz, tak bych to také nechal na variantu jednou začas sundat dekl...
Nejjednodušší je nic neinstalovat a občas sundat víko a podívat se. Časem přijdete na to, že pokud budete používat objekt pravidelně, pravidelně se to bude plnit po určitou dobu a vy vždycky jen vystihnete ten správný moment ke kontrole. V žumpě je tak agresivní prostředí, že tam vše koroduje daleko rychleji a jakékoliv kovové součástky jsou časem nefunkční.Jen je potřeba dodržet větrání žumpy. Když bude nízký tlak vzduchu , trochu to pocítíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.