Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si vysvětlit podm.1 NP a max.výšku 5m?

Od: evam odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, u stavby (dle § 79, odst.2, písm.o, bez st.povolení i ohlášky) je podmínka jednoho nadzemního podlaží, ale současně povolená výška stavby do 5m. Jak si lze zařídit "patro" nebo část patra, abych neporušila zákon (podm.1 NP). Nejspíš by to nemělo být ani "podkroví". Nenašla jsem nikde definici pojmu "podlaží". Je to nějaký poměr velikosti podlahy k zastav.ploše? Máte nějaké zkušenosti?

Děkuji, Eva.

doplněno 20.03.20 12:52:

Jen upřesnění pro Satama - střecha by měla být šikmá - povinnost ofic.projektu není, jde o stavbu bez st. povol. i ohlášky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

1.NP je přízemí

111®
hodnocení

5x

jednička bez tečky znamená jedno nadzemní podlaží, takže přízemní stavba

hodnocení

4x

Jedno nadzemní podlaží je doopravdy jedno podlaží nad zemí, tedy přízemí. Žádné patro nebude a podmínku 5m výšky hravě splníte.

doplněno 20.03.20 12:40:

Jakou máte projektovanou/předepsanou střechu? Rovná? Sedlová? Šikmá?

doplněno 20.03.20 12:57:

Nevím, jak by se na to díval Stavební zákon, ale pokud si tam uděláte jakýsi spací koutek (něco jako se občas dělá ve starých bytech s vysokým stropem) s přímým přístupem zdola, pak nevím, zda by někdo mohl něco namítat.

hodnocení

2x

Nevím, jestli znění stavebního zákona chápete správně, ale tato stavba je jako doplněk ke stavbě hlavní, tedy tam musí už stát rodinný domek, chalupa nebo chata. Pak je to bez ohlášení, stav.povolení . A z toho vyplývá, že by to mohla být nějaká doplňková jednopodlažní chatka nebo dřevník a podobně.

Podlaží berte jako vzdálenost od podlahy k podlaze. Když je půda , tak k podlaze půdy. Pokud nemá strop, může být otevřená do krovu. Tedy jedna úroveň , klterá bude obsahovat podlahu a strop, popřípadě místo toho střechu

figurek*
hodnocení

0x

1NP, jedno nadzemní podlaží, je označení pro jednopodlažní stavbu. Povolená výška 5m znamená, že stavba nesmí horním obrysem přesáhnout výšku 5 metrů. Lidově řečeno, vaše stavba může mít jen přízemí a může zaclánět jen do výšky pět metrů.

Podkroví nemáte povolené. Stavba by měla označení 2NP, dvě nadzemní podlaží.

evam
hodnocení

Děkuji za reakce, možná jsem špatně položila otázku. Přesto z Vašich odpovědí vyplývá nemožnost nějakého využití povolené výšky k jinému účelu než "k luxusu vysokého stropu". Pokud bych si udělala (zastavěná plocha chatky je 24m2) na vyvýšené ploše např. 2x4m plochu na spaní, tak jak se tato plocha posuzuje? Kdy to je a kdy to už není podlaží, podkroví ani nic podobného?

Děkuji. Eva

evam
hodnocení

Děkuji. Eva

evam
hodnocení

Na zahradě již stojí chatka (asi 2,5x2,5m) po pův. majiteli - načerno. Na stav.úřadě v mém bydlišti (zahradu mám ale v jiném katastru) mi bylo řečeno, abych si po dostavbě nové chatky nechala tuto i tu starou zaměřit. To mi přišlo jako vstřícné řešení, ale vím že je třeba jednat na příslušném úřadě. Napadlo mě taky, jestli není lepší zlegalizovat nejdříve tu starou chatku, abych se o její existenci mohla případně opřít. Jde mi o stavbu bez povolení i ohlášky, protože mi bylo paní projektantkou řečeno, že projekt i obíhání okolo ohlášky (při nedodržení podm.) zabere 5 měsíců i víc. A jak píšete o doplňkové stavbě ke stavbě hlavní, myslíte nejspíš zmínku v § 79 - stavba souvisí nebo podmiňuje rodinnou rekreaci. Nikde jsem nenašla definici nebo odkaz na určení, která stavba je hlavní a která doplňková, takže selským rozumem nevím, čím by mohl úřad argumentovat, že nová - větší stavba nesouvisí nebo nepodmiňuje rodinnou rekreaci, příp. i rod. rekreaci v menší nevybavené chatě. Pro pomoc projektantky jsem se rozhodla právě proto, abych tyto domněnky, různá jiná vysvětlení pojmů na různých úřadech nemusela řešit (bere mi to energii a po domnělém "posunu" vpřed se zpravidla vracím na začátek). Ze všech stran slyším, že mi to nikdo kontrolovat nebude, ale aby si toho člověk mohl v pohodě užívat, chtěla jsem jít čistou cestou, ale spíš mám pocit AKT.BL.

Je, pane Mareši, nějaké jednoduché řešení a jednoduchá rada? Zdá se, že jste z oboru. Děkuji.

Jestli tam už stojí nelegalizovaná stavba a vy chcete přidat novou, stavební úřad bude zajímat účel těch staveb, dodržení odstupové vzdálenosti od hranic pozemků a dodržení územního plánu. Takže bych se řídil jen tím, co vám řekne příslušný stavební úřad a jednání s ním se nevyhnete. Nejlépe osobně a vzít ssebou situaci se zakreslením pozemků a staveb a jednat nad ní. Když ho obejdete a oni to při pochůzkách zjistí, nebo si bude stěžovat soused, bude to pak nepříjemnost, která může být horší k řešení a stavební úřad by nemusel být tak vstřícný.

evam
hodnocení

Děkuji, souhlasím. Přeji hezký den.

Eva

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]