Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vchodové dveře

Od: alena* odpovědí: 14 změna:

Dobrý večer,

v pátek nám firma měnila vchodové dveře za nové. Byla potřeba i vyměnit zárubně. Včera jsem ale zjistila, že dveře nedrží zavřené. Pokud zavřu za použí kliky, dveře se otevřou. Pokud je zamknu na jeden západ, tak jdou jedním prstem otevřít. Jakým kouzlem to drželo celý víkend je mi tajemstvím - možná pracovalo dřevo, beton či co to tam dávají...

Nicméně nyní je více než jasné, že dveře jsou užší než futra o 11mm (měřeno dle západky). Oni ale tvrdí, že takto to mají všichni. Koukala jsem doma na dveře a žádné nemají takovou mezeru. Jinak dveře doléhají všude. Ale u nich je to v pořádku.

Dneska přišla firma s tím, že se na to přijedou podívat a dveře dají do pořádku. Navrhují, že je seštelují *nevi* a v případě nouze přidají plech na futra.

Mě se to tedy moc nelíbí. Už takto futra znehodnotili jelikož museli poupravit otvor na západku, kvůli nerovné podlaze prý.

Opravdu se to dá takto vyřešit? Nebo je nutné opět bourat a koupit užší zárubně?

Můžou být takto poupravené zárubně vůbec brané ještě jako protipožární a bezpečnostní? Laicky si myslím, že takový byt je i nepojistitelný.

Děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek*
hodnocení

2x

reklamovat, vybourat a znovu...už ty futra jsou znehodnocené tím pižláním..křivá podlaha neomlouvá a zkušený zedník si musí poradit se vším..proto se dveře osazují výš a i za cenu, že se pak udělá vyšší práh nebo upraví se na zakázku...nehledě na to, že to jsou typový kovový futra, na který musí pasovat i ty nejdebilnější dveře z hobby marketu...

hodnocení

1x

Nafoťte a dejte sem, jak to "odborně" udělali

hodnocení

0x

Dveře jsou typový, nebo dělaný na zakázku?

Tak mělo by to jít vyštelovat na pantech.

Upravovat západku kvůli nerovné podlaze je dost nesmysl. Přidávat plech na futro aby dveře držely zavřený, je další nesmysl.

Nějak mi uniká, kde jsi naměřila 11 mm, ale nějaká vůle tam být musí.

Dej sem několik fotek, hned se bude vědět více.

alena*
hodnocení

Popravdě nevím. Objednával majitel bytu. Přijeli tenkrát, přeměřili a pak nechali vyrobit. Těch 11mm jsem vzala z těch rozměrů. Beru, že 0,5 cm musí být +- mezi dveřmi a zárubněmi, aby se dveře daly zavřít.

alena*
hodnocení

Velmi špatně se to fotí. Mezi zárubní a zdí není místo. Změřila jsem zárubně - měřeno u západky zámku k protilehlé straně - 83 cm. Dveře měří z vnější strany (tam kde je kování - koule) 81,4 cm

Vchodové dveře
Vchodové dveře #2
Vchodové dveře #3

alena*
17.03.20 22:44
hodnocení

Vchodové dveře #4

alena*
hodnocení

Jasně vůle musí být, aby to nedrhlo. Ale určitě není normální zamknout za jeden západ a otevřít tahem za kliku dveře. Ne stiskem, ale tahem.

hodnocení

0x

Ta poslední fotka mě nějak není jasná, co to vlastně je, ale ta západka, propilovaná na šikmo, to je opravdu na přesdržku.

Vůle je o trochu větší, než se běžně dělá, ale těch 6 mm by nemusel být problém. Snad.

Polevit panty na křídle a mělo by to být v pohodě. Dveře musí samozřejmě držet zavřený už na první západ zámku.

P.S. Hezkej hafan.

alena*
hodnocení

To je západ zámku. Pokud to tedy nazývám správně. Opravdu stačí polevit panty, když tohle je venku (první západ zámku) a mohu i tak zavřít dveře? Pokud ano, tak mi spadl kámen ze srdce, jelikož už nemám sílu cokoli s tou firmou řešit. A jediné co chci je, aby dveře držely zavřené i když zavřu klikou. Prostě nemít potřebu se zamykat když je někdo doma.

Ale vůle není 6mm, je to 11mm. Rozdíl mezi šířkou dveří a zárubní je 11mm. Pokud by tam těch 11 mm nebylo, tak dveře budou drhnout o zárubeň.

Vchodové dveře #5
alena*
hodnocení

Díky :) Fena musí být všude :) A děkuji i rady.

Samozřejmě, že to je na reklamaci. Dveře musí pořádně lícovat a vůle musí být jen tolik, aby vše fungovalo přesně. Dveře musí jít bez námahy zavřít i zamknout a musí být zamčené i na jeden západ. A střelka musí být v takové pozici proti zárubni, aby dveře bylo možné bez problému zavřít i bez použití kliky (prostě zaklapnout pouhým opřením o dveře). Pokud tam bude třeba z vnější strany koule.

hodnocení

0x

Dveře nejsou správně zamčené. De facto západka nezajíždí do otvoru a tak vlastně jsou stále otevřené. Stačí trochu propilovat otvor v zárubni a bude vše OK.

Těžko bude vše OK, když dveře nedrží zamčené na jeden západ.

Šířka zárubní ve falcu je vpořádku, šířka dveří je vpořádku a co není vpořádku jsou panty.Vůle mezi křídlem a zárubní by měla být max 8 mm, protože západka má na první západ 12 mm

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]