Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer všem,po zatopení v krbových kamnech s výměníkem vylítla teplota vody a spustila dochlazovací smyčka. Radiátory vlažné,vzduch v okruhu není,trubky od krbu horké,vracečka studená. Za krbem mám bypass,řízený třícestným ventilem ESBE 55. Podezírám ten ventil,že zůstal zavřený. Dotaz - přemýšlím o tom,jestli je možné z ventilu vyoperovat termopatronu a jak? Otevřel by se tím ventil? Šlo by to bez vyřazení topení a vypouštění vody z okruhu? Cílem toho pokusu je potvrdit závadu ventilu,přesněji patrony a zároveň normálně topit i za cenu vyřazení bypassu,dočasně,než skončí chaos. O život nejde,topení je kombinované s elektrokotlem,takže v nejhorším budu topit elektřinou. Jen nevín,jak bych to vysvětlil psům,krb milují...
Doplňuji - čerpadlo jede,to jsem kontroloval první. Topení je staré dva roky,dodnes fungovalo bez potíží. Tlak je ok,vzduch žádný. Topení je ve dvou větvích,obě se chovají stejně. Je fakt,že to spustilo při zatopení,momentálně oheň hoří,opatrné přikládání po polínku,ale vracečka je stále studená. Zapojeno to je téměř podle obrázku -
Nemohlo se stát že nejede čerpadlo? 3cestný ventil je namontovaný správně?Dá se samozřejmě zdemontovat, ale pokud je od výrobce předepsaný jako povinné příslušenství , může se stát že přijdete o záruku ( párkrát už se to tu řešilo)
Problém u těchhle ventilů je že naplno otevírají až při urřité teplotě zpátečky,ale pokud roztápíte ze studeného stavu,není prakticky možné se na požadovanou teplotu zpátečky dostat.
zkusil bych vytáhnout čerpadlo a podívat se na kolo jestli je v pořádku a ještě bych u krátkého okruhu zkontroloval odvzdušnovák jestli není vadný a nemáte ten krátký okruh přeci jen zavzdušněný nebo ucpaný filtr zpětná klapka a když roztopíte máte na krátkém okruhu zpátečku studenou nebo horkou?
Čerpadlo jsem měl venku odzkoušeno,šlape.Filtry jsem nekontroloval,jsou oba horké,takže předpokládám průchozí. Malý okruh je horký celý,je tam automat.odvzdušňovák,při napouštění bylo slyšet,jak odfukuje. Když kouknete na obrázek - od esbe ventilu nalevo je vše horké /trubky od esbe nahoru a doleva/, napravo vše studené /nahoře doprava od klapky,dole jedna trubka od sebe/... Pokud odstavím krb,naskočí elektrokotel a vše topí...
Co ten vyrovnávací ventil - pokud je? Filtr můře být taky problém, pro prohřátí trubek stačí podstatně menší průtok než pro "nakrmení" radiátorů. A zpěťák můře být přidřený/seknutý...Murphyhp zákony - co se nemůže pokazit,to se pokazí...Zkusil bych cvičně trojcesťák vyhodit,propojit natvrdo a zatopit
... trubky od krbu horké,vracečka studená.
Předpokládám, že myslíte vracečku ještě před ESBE. Čerpadlo běželo?
Jinak vyměnit patronu v ESBE za jinou by neměl být problém i když jste asi první o kom slyším, že mu ESBE neotevřelo. Bez vypuštění vody to podle mě nepůjde, ale popravdě jsem ESBE ještě nerozdělával ... funguje mi přes 7 let spolehlivě.
Tak se nedaří. Termopatrona do esbe pouze na objednávku,cena 14 stovek,celý ventil skladem za 16 stovek.Tak jsem ho vzal,namontoval,odvzdušnil a ... vaří to zase.. Moc nevěřím,že i nový ventil je vadný,chyba bude ještě jinde. Může být kousnutá zpětná klapka? Na tom obrázku by to byla ta nahoře,blíže krbu...
Ještě se v tom hrabu... Ten původní esbe byl vadný,včera jsem koupil nový. Dnes jsem vyhodil zpětnou klapku,je funkční,šla zpět. A při té příležitosti jsem našel dva další filtry,za krbem,na neviditelném místě a přístup k nim,jak k penězům. Za to jsem si dal pár facek,protože jsem to tenkrát skládal já. Při montáži na stole v pohodě,teď,když to je ve zdech,průšvih... A oba ty filtry tak zasr...,že to nedal ani kompresor. Koupil jsem nové a uvidím...
Díky všem za čas a nápady,už to funguje. První závada ten esbe ventil,k tomu se přifařily dva ucpané filtry,zákon schválnosti.Že ty filtry mohou udělat takovou paseku by mě fakt nenapadlo.
To mi připomíná, že bych se mohl na filtr taky podívat. Včera jsem nechal delší dobu hodně otevřený primární vzduch, nálož v kamnech se rozhořela a i po zavření primárního vzduchu hořela kamna tak, že bylo slyšet jak se ve výměníku prudce ohřívá voda. Přepl jsem čerpadlo na III. stupeň, postupně se to zklidnilo, ale na ten filtr budu muset kouknout, zatím jsem ho nikdy nečistil. Díky za připomenutí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.