Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kondenzační kotel a zásobník 160L?

Od: ola® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

Prosím o radu, budeme rekonstruovat starší rodinný dům, zateplená fasáda 100mm Polystyrén, plastrová okna trojskla. Dum je 4+1, jednopodlažní. Jedna koupelna + kuchyně, bydlet v něm budou max.3 lidi. Topenář mi navrhuje Plynový kondenzační Turbo kotel Wolf + zásobník vertikální 160L. Obojí bude dole ve sklepě.

Prosím co na to říkáte? Nezdá se vám to nějaké divné, zásobník 160L mi příjde zbytečně velký, a vůbec,nestačil by pouze kondenzační kotel s ohřevem vody (tedy průtokový?), nebo třeba jen s nějakým menším vestavěným zásobníkem? Chápu, že k odběrnému místu v kuchyni bude trochu delší trasa, ale zdá se mi to těch 160L. Co myslíte? Za ten zásobník od Wolfu chce 20.000 Kč.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Základní chyba je, ptát se na to "topenáře".. Na návrh se máte ptát projektanta.

Možných řešení je vždy více a jaké je konkrétně vhodné pro Vás, to je "těžko říct".

Výkonově by stačil kotel cca 10kW - dost možná i méně (odhad, měl by se spočítat). Pokud by však byl nainstalován kotel s výkonem 10kW, není možné aby vodu ohříval průtokově, ale je právě nutné osazení zásobníku. Jestli je nutný zrovna zásobník 160l nevím. Pokud je v domě pouze jedna koupelna...3 lidé..a v koupelně není vana ale pouze sprcha, mohl by stačit i zásobník objemu 100l. V případě vany (ev. také absence myčky nádobí) by byl lepší ten 160l.

ola®
hodnocení

Kotel bude 24 KW. Wolf CGB 24 KW

24kW? A proč proboha?

To je dnes výkon tak na zateplenou bytovku s 4-6 byty...

ola®
hodnocení

To je regulovatelný výkon, až 24kw
To pochopitelně vím.
Na věci to ale nic nemění.
priklad1*

Zajímavé, že třeba Dakon vyráběl či vyrábí plynové kotle s integrovaným zásobníkem TUV asi 45 litrů jenom výkon 24 či 28 kW. A taky je projektanti dávali. Jiný výběr nebyl.

Jiný výběr nebyl..
Ale nyní už je, že?
priklad1*

To je možné. Neznám nabídku Dakonu ani jiných, ale ten výkon údajně byl takový, aby se zásobník TUV 45 litrů nahřál za 20 minut z nějakých 20 °C na 65 °C. Třeba to někdo spočítá jaký výkon by postačil.

re4zon
hodnocení

0x
Zasobnik za 20 litru je dost predrazeny. A pochybuju, ze vydrzi 3x dele nez zasobnik od drazic za tretinovou cenu. Ja mam zasobnik 120l, kotel 24kw a kdyz se pusti horka voda na dvou mistech, tak nekdy dojde a nahrati trva 10 minut. Pokud tedy budete mit podobne predimenzovany kotel, jdete klidne do mensiho zasobniku, ale se slabsim si to neumim moc predstavit.
Do prutokace bych nesel. Ze jsou poruchovejsi je sice mozna fama, ale az se mi kotel poroucha a nebudu moct sehnat dily nebo servisaka, zapojim kabel a nebudu bez teple vody..

K tomu kotli je tzv. systémový zásobník + příslušenství.Je otázka nastavení záruky při použití "nesystémové" regulace...

re4zon
Nevim jak wolf, ale mel jsem pred par lety na vyber z nekolika kotlu a ani u jednoho po me nikdo nechtel jejich zasobnik. A nevim jak souvisi regulace s tuv, ke kotli je cidlo, to se flakne do zasobniku, tot vse...

Ono to není až tak jednoznačné a jednoduché,je několik kombinací a ne každý kotel musí nutně spolupracovat s každým zásobníkem ...

a jen mimochodem nerez 45 zásobník ke kotli je dneska za 10 tisíc

ola®
hodnocení

Mě právě od toho návrhu s Wolfem a 160L zásobníkem zrazuje kolega. Ten má podobný RD, je jich doma 5 lidí a má Kondenzační kotel, Turbo Immergass Vitrix Zeus 25, který je s integrovaným nerezovým zásobníkem 45L. Kolega je s ním opravdu hodně spokojený, má ho , už 7 let a žádný problém. Kapacitně naprosto stačí i co se týče vody TUV. Tak si říkám, zda by to nebyla lepší volba, než ten EWolf se zásobníkem 160L.

hodnocení

0x
Ta stavba je cela pofiderni.. uz jen jak vidim tu tloustku izolace. A ten vykon kotle radeji nekomentuju. To mam ja a pocitam ze budu mit plochu mnohem vetsi a nezateplene steny. Kotel se flaka. Vidim to ze na stavbe se podili jeden spekulant vedle druhehoa pak z toho vznikne paskvil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]