Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Prosím o radu, budeme rekonstruovat starší rodinný dům, zateplená fasáda 100mm Polystyrén, plastrová okna trojskla. Dum je 4+1, jednopodlažní. Jedna koupelna + kuchyně, bydlet v něm budou max.3 lidi. Topenář mi navrhuje Plynový kondenzační Turbo kotel Wolf + zásobník vertikální 160L. Obojí bude dole ve sklepě.
Prosím co na to říkáte? Nezdá se vám to nějaké divné, zásobník 160L mi příjde zbytečně velký, a vůbec,nestačil by pouze kondenzační kotel s ohřevem vody (tedy průtokový?), nebo třeba jen s nějakým menším vestavěným zásobníkem? Chápu, že k odběrnému místu v kuchyni bude trochu delší trasa, ale zdá se mi to těch 160L. Co myslíte? Za ten zásobník od Wolfu chce 20.000 Kč.
Základní chyba je, ptát se na to "topenáře".. Na návrh se máte ptát projektanta.
Možných řešení je vždy více a jaké je konkrétně vhodné pro Vás, to je "těžko říct".
Výkonově by stačil kotel cca 10kW - dost možná i méně (odhad, měl by se spočítat). Pokud by však byl nainstalován kotel s výkonem 10kW, není možné aby vodu ohříval průtokově, ale je právě nutné osazení zásobníku. Jestli je nutný zrovna zásobník 160l nevím. Pokud je v domě pouze jedna koupelna...3 lidé..a v koupelně není vana ale pouze sprcha, mohl by stačit i zásobník objemu 100l. V případě vany (ev. také absence myčky nádobí) by byl lepší ten 160l.
Zajímavé, že třeba Dakon vyráběl či vyrábí plynové kotle s integrovaným zásobníkem TUV asi 45 litrů jenom výkon 24 či 28 kW. A taky je projektanti dávali. Jiný výběr nebyl.
K tomu kotli je tzv. systémový zásobník + příslušenství.Je otázka nastavení záruky při použití "nesystémové" regulace...
Mě právě od toho návrhu s Wolfem a 160L zásobníkem zrazuje kolega. Ten má podobný RD, je jich doma 5 lidí a má Kondenzační kotel, Turbo Immergass Vitrix Zeus 25, který je s integrovaným nerezovým zásobníkem 45L. Kolega je s ním opravdu hodně spokojený, má ho , už 7 let a žádný problém. Kapacitně naprosto stačí i co se týče vody TUV. Tak si říkám, zda by to nebyla lepší volba, než ten EWolf se zásobníkem 160L.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.