Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plochý kanál v podlaze

Od: formelak odpovědí: 11 změna:

Dobrý den ve spolek, potřeboval bych radu ohledně externího přívodu vzduchu ke kamnům, které bych chtěl vést pod podlahou. Jedná se o plochý plastový kanál 200 x 55mm, který zabetonuji do podlahy a na vrch přijde dlažba, může dojít k prošlápnutí nebo poničení potrubí i přes vrstvu betonu a dlažbu? Plochý kanál volím z důvodu toho, že nemůžu kopat moc hluboko, ale vypadá tak trochu fórově. Bojím se že nic nevydrží. Nikde nemůžu najít žádné doporučení od výrobce. Má někdo zkušenost? Děkuji za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Plastové potrubí co je běžně o baumaxech? Jaký bude průměr odtahu spalin? Přívod aby byl funkční by měl být o něco větší

Teplotně vydrží,pokud bude vrstva betonu alespoň 3 cm ,bude pochůzí.

formelak
hodnocení

Odtah spalin je 120. Přívod vzduchu do kamen je průměr 100 a velikost toho profilu mi doporučil přímo prodejce, tak by to snad mělo být OK. Snad se mi podaří dát tam víc než 3 cm.

mtann
hodnocení

0x
Dobrý večer.
Záleží na mase betonu nad ním. Pokud má kanál 55 mm na výšku a zalijete podlahu třeba jen 60 mm betonem + dáte dlažbu (5mm betonu + lepidlo + výška dlaždice), tak to je málo. Musíte počítat s tím, že podlahu můžete zatížit nárazově více, než jen běžnou chůzí, tzn. to že to unese Vás nestačí. Navíc měl bych obavy, že bude dělat neplechu právě přisávaný vzduch z venku (jistě plánujete používat kamna hlavně v zimě. Chladný vzduch nonstop proudící těsně pod podlahou... no mevim. Řešení by bylo zateplit kanál, ale to Vám ubere drahocené mm.
Není možné přivádět vzduch jinudy? Já to mám skrze zeď, zateplenou rourou pod kamna. Délka potrubí je do 1 m.
formelak
hodnocení

Já mám právě kamna uprostřed domu. a všude kolem jsou už různé rozvody topení, vody a kanalizace a jediná cesta je skrze místnost pod okno. Pokusím se tedy dát trubku co nejhlouběji to pujde, ať je vrstva betonu co největší. To zateplení snad taky nějako vymyslím. Díky za odpověď,

asiemil
hodnocení

0x

Kdysi jsme toto řešily hudiskami

jabraka*
hodnocení

0x

Podle mě by měla stačit jen škvíra pode dveřma.Vzduch ke kamnům bezpečně bude proudit i bez roury!

JABRAKA

Proč si zbytečně posílat do místnosti studený vzduch po podlaze? Není to na hlavu postavený?

Rozhodně se vyplatí vybourat podlahu.

Je to občas dost těžký, vyhnout se všem instalacím, někdy se musí i přes hydroizolaci, ale za tu námahu to určitě stojí.

jabraka*

A odkud ten čerstvý vzduch chceš brát?

JB;-

No asi tím externím přívodem, že?

machp*
hodnocení

0x

Jestli bude mít dlažba s lepidlem aspoň 1,5cm tak to udělej, nebudeš tam přeci jezdit s paleťákem a na něm 2 tuny.Odizolování kanálku není od věci.A dlžba by nemněla mít spoj přímo na kanále. Kari síť s malým okem by také pomohla.

sollik*
hodnocení

0x

Víc než "propadnutí se" do kanálu bych se bál kondenzace vlhkosti na promrzlé dlažbě nad kanálem ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]