Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spadane lusky z akatu

Od: petr1979* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den chtěl bych zjistit jaké mám právo chtít po městskem úřadu odklidit popadane lusky z akatu které rostou vedle naší zahrady a neustále nám padají na zahradu terasu a jelikož jsou lusky tvrdé zachytávaji se všude možně a je problém je i vyfoukat fukarem na listí. Neustále stoho máme plnou popelnici na bioodpad a nezbývá už místo na trávu.

Děkuji za radu.

Spadane lusky z akatu
Spadane lusky z akatu #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fik
hodnocení

7x

Nevím ale nebylo by jednodušší než se dohadovat s městským úřadem(s nezaručeným výsledkem-viz odpověď výše)prostě zvednout zadek a jít to uklidit? Víte jaké by to bylo,kdyby každý komu něco padá na zahradu,řešil takové věci? Tak prostě přijdou a akáty pokácí,protože uklízet se s tím rozhodně pravidelně nebudou.

Listí z krásné obecní stoleté lípy mě padá na předzahrádku a do okapu...ale jsem rád že tam ten strom je,dává stín a měl jste vědět jaký čurbes jsem onehdá udělal,když si naše sousedka stěžovala na obci na listí a chtěli ji zkácet

pb®
hodnocení

1x

Akát je invazivní strom, kterého není škoda. Teď už to asi nestihnete, ale příští rok bych se postarala, aby přes zimu "uschnul". Jak, to si zjistěte sám. Suchý strom by pak měla obec pokácet. Jinému stromu to na daném místě bude slušel líp. Třeba taková bříza je pěkný a rychlerostoucí strom, který nedělá škodu, nehrozí u něj při pádu poničení domu.

Bříza nedělá škodu? A co pyl, jehnědy,na podzim listí?

janm*

Když si vezmete jakýkoliv strom, tak z každého žel "něco padá" listy počínaje plody pyly jehličím šiškami konče, není strom, z něhož by "nic nepadalo", potom už je to spíš o osobních sympatiích nebo antipatiích k danému stromu, když tu byla zmíněna bříza tak já si ji dal do zahrady právě proto, že z ní padá "jen" ten pyl listí jehnědy a tak dále ale nepadají z toho například jablka (nebo jiné plody) která bych pak musel shrabovat, jinak je to velmi krásný a ozdobný strom pěstovaný v desítkách různých "kultivarů". Čili jiný strom může být "menší zlo", ale neznám strom z něhož by nic nepadalo, to je příroda, pro ty co to "nesnesou" jsou pak ideální byty, a nejlépe jen betonové a asfaltové plochy.

hodnocení

0x
Občanský zákonník říká že člověk nesmí sousední pozemky zatěžovat emisemi nad míru v místě obvyklou, přičemž mezi emise se počítá i listí a jehličí. Takže oporu v zákoně máš. Bohužel ale budeš těžko dokazovat co je a co není v místě obvyklé, pokud jsou tam ty stromy 30 a více let. To by musely plodit poprvé abys si mohl stěžovat, že si jejich umístění kdosi blbě vymyslel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]