Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je?

Od: terezap odpovědí: 19 změna:
Dobrý den. Může mi někdo poradit co to je? Mám to vevnitř ve skříňce kde mám nádobí. Že je tam rez vím ale co je to zelené? Utřela jsem to vlhkým hadrem a šlo to dolů ale netuším co to je. Díky
Co to je?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

To zelené může být měděnka

terezap
hodnocení

Ale měděnka je jedovatá ne? Já kousek od toho měla talíře. Co s tím teď? Jako v talířích nic ale utřela jsem to na tom pantu ale nemůže nás to ohrozit kdyby ještě kousek někde kde to nevidím byl?

Ten pant není měděný a na oceli se měděnka netvoří. Ovšem kdyby byl pant galvanicky chromovaný, mohlo by se na něm něco takovího objevit při porušení vrchní vrstvy pokovení. Ale i kdyby to měděnka byla, s tou její jedovatostí to není zas až tak horké. Uskladněné nádobí určitě měděnkou kontaminované není (tedy od toho nečistého pantu) Ten pant neolizujte a nic Vám nehrozí.

Buďto z galvanického pokovení pantu nebo vrutu. Měď je antibakteriální, v tomhle množství to neuškodí

hodnocení

3x

Na 100 procent to není píseň,takle reaguje niklování pantu s čistícími prostředky.

hodnocení

2x

To bude pozůstatek dřívějšího velkého úklidu. Na pant dvířek jsi nastříkala nějaký prostředek, který narušil povrchovou úpravu pantu a prostupuje tam rez a už zmíněná měděnka.

Podobně může vypadat pant u skříňky, ve které jsou zavřené čistící prostředky. Tam se z čistících prostředků uvolňují látky, které způsobují korozi a jiné reakce kovu.

honza7*
hodnocení

0x

Nábytkový kování. Součást pantu dvířek.

figurek*
hodnocení

0x

plíseň paní tazatelko. Čichněte si a poznáte to hned.

doplněno 13.03.20 15:16:

pant je viditelně z poniklovaného ocelového plechu. To mi páni poradci vysvětlete, kde se na něm vzala měděnka? *ee*

Už si nepamatuju, jestli taky pod nikl, ale před chromováním se železné kovy napřed galvanicky poměďovaly. Chrom by přímo na železo nechytal. Takže v tom případě by určitá možnost výskytu měděnky existovala, ale vrstva mědi by byla tak tenká, že by se na ní těžko vytvořilo takové množství měděnky.

figurek*

dobře, možné to je. Ale měděnka drží tak pevně, že ji šekrábneš tak leda šroubovákem. To na fotce není měděnka.

terezap
hodnocení

Jak je to možný? Cuchala jsem ale nic necítila. Šlo to dobře utřít. Nikde jinde nic. Jen na tom pantu. Na dřevěných dvířkách taky nic

hodnocení

0x

Je to nějaký druh plísně, které se líbí stará mastná nečistota. Zřejmě Vám na to místo někdy vycáklo trochu potravinového oleje, či jiného tuku. Doporučuji umýt pečlivě celý pant savem (nejlépe kartáčkem). Zaslouží si to. Ona pak pravděpodobně z velké části zmizí i ta "rez" ;)

terezap
hodnocení

Mě trefí. Tak já pod tou skříňkou mám rychlovarnou konvici. Že by ta pára šla dovnitř? Ale že jen na tom pantu. Tam mám nádobí...fuj...

To dá rozum, že konvice se nedává na místo, kde pára nemůže jít volně nahoru. Pokud máte kuchyňskou linku z lepeného materiálu, tak se vám v tom místě časem rozpadne.Tam, kde jsou hrany, se pára dostane do materiálu.

lipanek
hodnocení

0x

Pokud by to měla být měděnka, tak mě rozum říká, že by materiál měla být měď. Ale pochybuji, že panty v kuchyňské skříňce byly z mědi.

Panty jsou vyrobeny z nějakého kovu a povrchová úprava z druhého /nerez?, nebo něco podobného/ a vlivem vlhkosti ty dva materiály na sebe reagovaly. Říká se tomu elektrolytická koroze. A ta pára, jak jste doplnila tomu napohla, povrchová vrstva byla slabá, poškozená. Ale chemik nejsem, víc k tomu neřeknu. Manžel pracoval s kovem, tak snad to je i tento případ.

Si myslím, že to bude oxidace kovu /pokud se pod názvem měděnka/ neskrývá všechno tohle neřádstvo.

Každopádně tazatelka může být v klidu, nic nehrozí, panty umyjte vydrbejte, osušte a občas na ně během roku koukněte a otírejte.

Porcelánové talíře jste umyla, tak se do vás nic nedostalo.

terezap
hodnocení

V tom bytě bydlím po jednom pánovi a jaké tam jsou panty opravdu nevím. Tohle je stará kuchyň paneláková na kterou vím,že kdysi dál akorát nová dvířka

lipánek - Elektrolitická koroze vzniká při styku dvou různých kovů, když se mezi ně dostane vlhkost (elektrolit). Při galvanickém pokovení jednoho kovu jiným kovem tvoří oba kovy jeden neoddělitelný celek, takže žádná taková koroze vzniknout nemůže.

hodnocení

0x

Jestli je umyto nádobí i tento pant a zelený flíček zmizel, tak bych se ničeho neobávala. Když bude ohroženo v dnešní době vaše zdraví nebo dokonce život, nebude to vinou tohoto nepatrného flíčku. Konvici je potřeba používat na volném místě, aby pára mohla snadno odcházet.

jabraka*
hodnocení

0x

Kovový pant je ocelový výlisek nejvýš poniklovaný.I kdyby to zelené byly oxidy niklu,tak i v případě snězení celého flíčku celý impakt projde tělem a k otravě nedojde.K projevům otravy by mohlo dojít při konzumaci většího množství spíše u osob citlivých snad zoůsobí alergické účinky.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]