Nejste přihlášen/a.
Dobry dem.Mam problem s otevrenim postovni panelove schranky,protoze nemam klic.Je to ta stara panelakova schranka ve schrance.Tu mensi otviram,ale chtel bych otevrit tu velkou a vymenit zamek,ale nevim jak nato,.Poradite?
No tak určitě by to šlo odvrtat. Určitě by to šlo taky vyhmatat (dělal jsem pouze v "laboratorních" podmínkách).
Další je závislé na konstrukci schránky. Nechal bych si otevřít a ukázat schránku od souseda. Nám šlo opatrně odpáčit dno malé schránky. Pak se člověk možná dostane na jazýček západky velké schránky - obvykle drží na jediném šroubu nebo matce.
Další možnost je - říznout panty. Možná se mi to zdá, ale není vpravo v mezeře mezi rámem a dvířky velké schránky vidět osičky pantů? Nešly by říznout plátkem pilky na železo nebo malým kotoučkem?
Pokud trochu dobře vidím, tak ty panty jsou přišroubované zvenku pomocí 2 + 2 šroubků (nýtů?). Pak stačí hlavičky šroubků/nýtů odbrousit a dvířka by vám měla spadnout do klína.
Jinak tahle schránka není trezor a nestojí majlant. Takže v nejhorším sprostě vypáčit a pořídit jinou.
@amper: Spíš jsem si to špatně přečetl. Přesto je zřejmé, že i ta větší dvířka byla měněna (původní byla bakelitová) a tedy by mohlo stačit odbrousit ty 4 "body" přímo na těch dvířkách a též by měly skoro samy vypadnout.
OK. Sice jsem v paneláku cca 20 let bydlel, ale tyhle schránky jak vidím neznám. Takže nebudu dále rozdmýchávat diskuzi a se schránkou končím
Vidíš dobře, koukáš špatně . To s nýty jsou dvířka od malé schránky. Okolo je větší a hlubší. Jsou to 2 schránky v jedné.
"Takže v nejhorším sprostě vypáčit a pořídit jinou"
Zřejmě jste nikdy tyhle schránky neviděl. To nejsou jednotlivé schránky, ale nerozdělitelné bloky schránek. Navíc jsou to schránky, za nimiž jsou další uzamykatelné prostory (skutečně jakýsi trezorek ve schránce). Takže vyměnit se dá jen celý blok (řekněme 20 schránek vcelku), který rozhodně nebude levný a pravděpodobně už bude nesehnatelný.
Pokud odříznete původní viditelnou "osičku" dvířek, nebo dodatečně nanýtované panty, moc si nepomůžete. Dostanete se jen do té menší schránky, ta větší za ní zůstane i nadále zamčená. K jejím pantům, ani zámku se tak snadno nedostanete.
Nafotil bych obdobnou schránku v uspořádání "na výšku", ale mám to 200 km. Pokud je to stejná konstrukce (a vypadá to, že jo), je to čistokrevná klempířina. Bakelitu ani gram. Uvidíme, co tazatel.
Tu vetsi potrebuji otevrit a kdyz otevru dvirka te mensi,tak by tam mela byt plechova stena.Tu tam nemam,tak jsem koupil,ale chci ji tam prave dat,ale potrebuju k tomu otevrit tu vetsi,ale zevnitr tam prekazi nejakej plech.Nevim jak to tam presne je,tak mi nezbyde nez ten zamek odvrtat.Jak to mam presne udelat?
Fotka mikrovlnkou...
Také jsem řešil úpravu schránky, na listovní zásliky malá schránka, a na větší prostor, který byl nevyužitý.nebyl klíč...
... ta malá fabka jde vyhmatat planžetou, má jen 4 stavítka, pro zámečníka otázka několika vteřin...
... anebo odvrtat svépomocí...
... nový zámek lze sehnat.
Po otevření schránky lze vydloubat přepážku mezi malou a velkou schránkou, je to pár plíšků které narovnáte, a pak budete odemykat jen tu velkou...
@hop ona tam ta přepážka není, jak píše tazatel...on ji tam chce dát...píše
Tu vetsi potrebuji otevrit a kdyz otevru dvirka te mensi,tak by tam mela byt plechova stena.Tu tam nemam,tak jsem koupil,ale chci ji tam prave dat,
dobře radí @amper...taky jsme měli ty dvojité schránky, FAB má opravdu 4 stavítka, zezadu je páčka, uchycena myslím šroubem (nebo závlačka, už je to nějaký rok), takže to zrcátko
NE závlačka, ale vnější segerka...psal jsem špatně, myslel dobře...někteří bez klíče to vypáčili, už to nešlo pěkně opravit
@nonek: Jo, nečetl jsem pozorně, dík za upozornění...
Nicméně, stejně mi nějak uniká cíl tazatele...
No, ono když tam není zadní stěna malé schránky, veškerá pošta padá do té velké schránky, a pokud je schránka v horní řadě a tazatel je menší nebo starší, má trochu problém...ta velká je poměrně hluboká
@nonek: teorie zajímavá, ale ne nemožná. Výška dna schránky se moc nemění. Výška schránkových bloků je dána normami z dob, kdy byly schránky montovány. A obecně se výška populace zvyšuje. Pokud je tazatel nějaké extrémně trpalsičí postavy, může oslovit sousedy a schránku si vyměnit, na to není třeba stavební povolení...
Taky jsem úplně nepobral ideu tazatele - vypadá to, že o trezorek nestojí. Pro mě je ten trezorek právě přidaná hodnota téhle schránky. Být v tazatelově kůži a nepotřebovat ten trezorek, střihnul bych zadní stěnu z něčeho ohebného (kus plastu), ten v malé schránce "rozbalil" a na plech bych se vykašlal.
@hop: S tou výškou je to různé, dle vkusu soudruha projektanta. "Moje" tablo s obdobnými schránkami v uspořádání "na stojato" mělo rozměr cca 4x15 schránek. Nejnižší sotva půl metru nad zemí, nejvyšší horní hranu určitě 180 cm nad zemí, ne-li výš. Jinak se to tam narvat nedalo. Ale to není tenhle případ.
Prosím, o odpověď, o co Vám v první řadě jde. O otevření větší schránky? Já nějak nechápu, že ji chcete otevřít jen kvůli tomu, abyste si tam dal ten nesmyslnej dělicí plech mezi velkou a malo schránkou - když jsem se nastěhoval do paneláku, tak odstranění toho plechu v mé schránce a zařízení odmykání "velké" schránky mělo jednu z nejvyšších priorit...
Nemít tu schránku před nějakými 30-35 lety rozebranou, tak na tu fotku koukám jak bacil do lékárny. Předpokládám, že fotka je zevnitř, proti směru klíče. Zkusil bych shodit ty 2 šrouby, ale mám pocit, že proti budou matičky a začne se to protáčet. Řekl bych, že přijde na řadu páčení. Potom buď nafotit vyjmutý zámek a dát foto sem nebo ho čapnout a odnést zámečníkovi...
Tak něčeho takového jsem se bál. Počítám, že něco takového už se nevyrábí. Koukněte na motozámky (např. FAB 1304C, 1306C) Nejpodobnější mi ale přijde tohle. V každém případě ty zámky nejsou z nejlevnějších a bez nějaké úpravy to nepůjde. Pokud by se vešel, vyšlo by nejlevněji dobastlit nějaký soudobý zámek určený pro schránky.
Nebo se tu najde někdo, kdo ví, kde sehnat originál?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.