Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koupila jsem 2ks zatemňovací bambusové rolety se skrytým mechanismem (š. 100x d.250cm) a chci jimi oddělit prostor na spaní. Na rady známých budeme vrtat do stropu střešní lať a rolety připevníme do latě. Bydlím v nejvyšším patře, v bytovce staré 10 let, netuším, jaký je tu strop. Váha 1 rolety je cca 3 kg. Potřebovala bych poradit, jaké mám zakoupit hmoždinky a vruty, nejlépe odkaz na Hornbachu. Níže dávám odkazy na plánované produkty. Děkuji předem za radu, potřebuji nakoupit, kamarád jen přijede přivrtat.
roleta: vingo.cz/...
lať: hornbach.cz/...
vrut na připevnění rolety do latě: hornbach.cz/...
Já hlavně nechápu, jaký rozdíl budete mezi připevňováním střešní latě do stropu a samotné rolety do stropu? Obojí se musí vrtat a připevňovat úplně stejně, jen varianta se střešní latí bude vypadat jak od čuníků.
Za mě.
Kupte vruty 5x80 s plochou hlavou a hmoždiny + větší ploché podložky pod hlavy šroubů.
Přiložte roletu na požadované místo a tužkou naznačte místo pro otvory někde v drážce dřevěné lišty rolety.
Vyvrtat vrtačkou s příklepem, dát hmoždiny a pod hlavu šroubu podložku a přišroubovat přímo na strop.
Přesný... Střešní lať je kravina,ty kovové vinkle jsou na připevnění na zeď. Mmchdm,podobné rolety tu mám taky,6ks. Po půl roce jsem na všech vyoperoval ten klínek,který je brzdí v určité poloze,dělalo to bordel. Po roce jsem na třech měnil provazy,roztřepené,praskaly. Včera praskl na další. Je to hezké,ale už bych to nekoupil.
Je to z toho důvodu, co jsem psala výše. Vrtali jsme garnýž, police apod. Všude, kde jsme vrtali víc u sebe, se to prostě drolilo. Lanko z Ikey jsme zajistili chemickou kotvou a vylitlo to i s kusem zdi. Proto když jsme viděli, že mají být 4 díry u sebe, tak máme strach, že i strop bude reagovat stejně. Rolety budou sloužit na oddělení, nebudu je zvedat, hýbat s nimi. Bydlím na nějakou dobu v 1kk, jsem dlouhodobě nemocná a musím tu mít i postel a tohle bylo jediné řešení, které se mi líbilo, abych se z obyváku nedívala na postel :D . Viz ten obrázek úplně jako 1.
Takže navrhujete ty "kovové vinkle " úplně vyřadit, a prostě vzít hmoždinu, vrut, podložku a navrtat, ano? Roletu nebudu zvedat, bude opravdu jen viset.
Tak nevíme jaké máte složení stropu,nejspíše nějaké stropní vložky..,ale to na ty 3kg je jedno.Budou stačit obyčejné hmoždinky 8mm hornbach.cz/...
a vruty 80x5 hornbach.cz/...
A proč to chcete dávat na lať když ta roleta má háčky?Nestačilo by do stropu našroubovat 4 háky?
To nás napadlo, ale to fakt nebude hezké, když tam bude hák, mezera a pak to dřevo. Hlavně jsme se tady pokoušeli vrtat a kamarádi u toho ... plivali nadávky dokonce garnýž dělali na 3x a vypadá to, že je nad celým francouzským oknem překlad, protože ať vrtali kdekoliv, nešlo to. A to jsou zruční. Zkoušeli jsme sem dát takové to lanko z IKEY a to vylítlo i po tom, co jsme tam dali chemickou kotvu a vylítlo mi to i s kusem zdi! Jakmile jsme vrtali blízko sebe, tak se to drolilo.
Nejdřív fakt musíte zjistit, z čeho je strop., možností jsou desítky, bez toho se asi nehneme...
Latí si zbytečně komplikujete situaci. Asi ani netušíte ,že stropnmí latě nejsou nijak extra rovné, hlavně jsou surové,nezhoblované. Těžko přišroubujete roletu zespoda do latě na strop. Prakticky nemožné. K tomu tam jsou ty úchytky přímo na roletě a zavěsí se jednoduše na háčky. Strop bude nejspíš železobetonový u podlažnosti do 4NP možná keramický. V obojím drží spolehlivě univerzální hmoždinky , stačí průměr 6mm a jestli nemá kamarád pneumatickou vrtačku, tak to sotva vyvrtá a bude asi plivat . Úplně jednoduché a bude to líp vypadat než snaha o připevnění křivé nezhoblované latě do stropu, Vruty nepotřebujete, do hmoždinek zašroubujete háky - menší, velké tam nedostanete.
Tak já pro jistotu polšu fotku, jak vypadá lišta k připevnění. Mám pocit, že koukáte na jiné rolety, na ty na háčky.
Nebo myslíte to eLko, co tam je, tam nedávat a přidělat to teda na skoby?
Také to nemusí být lať střesní, třeba jiné dřevo, do kterého by se to namontovalo vruty do dřeva. Přijde mi lepší přivrtat dřevo, než to eLko, která má 4 otvory těsně vedle sebe.
Něco mi uniklo? K čemu pneumatická vrtačka? V čem je lepší než běžná příklepovka s kvalitním vrtákem?
Asi jsem koukal na jinou roletu, bylo to v tom odkaze, co jste dávala. Většinou mívaly takové trojůhelníkové poutko z drátku. Tady podle obrázku je to ještě jednodušší. Využijete prořízlé drážky a podle návodu kolegy kejikla rovnou prošroubujete do stropu, do kterého předtím navrtáte hmoždinky. Pro dalšího kolegu vzkazuji, že pneumatická vrtačka má na rozdíl od příklepové mnohem větší energii příklepu, takže se vrtá díra do betonu jen pár sekund oproti příklepovce, kde to trvá minuty a člověk se ještě nadře a popudí si sousedy.
Tak zkoušíme vrtat (vrtačka s příklepem), dostaneme se stejně jako nad oknem při vrtání garnýže cca 2 cm do stropu. Dál to nejde. Já jsem z toho bytu vážně zoufalá. Nikdy jsem neměla problémy s vrtáním, vůbec nechápu... Možná ta pneumatická vrtačka by asi nebyla od věcI. Prý by strop měl být z betonu.
Všimla jsem si, že v OBI půjčujou, ale nevím, které je nejlepší. Kamarád je doktor a prý je pořád v nemocnici, takže půjčení od něho neklapne.
Nooo tak dnes už si nic nepůjčím a také jsem si všimla zálohy, která je 5000 Kč, což mě pobavilo, protože jsem dlouhodobě nemocná a fakt nemám k dispozici ani tolik peněz.
Tak budu muset počkat, až ho někde půjčím. Nebo někoho ještě napadá, jak to vyvrtat vrtačkou s příklepem? Má to smysl mordovat? :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.